Google'ın kirli çamaşırları döküldü! ABD tarihinin en büyük 'haksız rekabetle mücadele' davası başlıyor

ABD’de Biden hükûmetinin 2020’de Google’a karşı açtığı ve ABD tarihinin Microsoft davasından bu yana en büyük ‘antitrust’ davası yarın görülmeye başlanıyor. Adalet Bakanlığı, federal ‘antitrust’ davasında Google’ın Pazar gücünü endüstri ortaklarına zorbalık yapmak, tekelini korumak ve rekabeti engellemek için kötüye kullanan baskın bir teknoloji şirketi olduğunu savunuyor.

Giriş Tarihi 11 Eylül 2023, 15:26 Güncelleme 11 Eylül 2023, 16:55
Google’ın kirli çamaşırları döküldü! ABD tarihinin en büyük ’haksız rekabetle mücadele’ davası başlıyor

İÇİNDEKİLER

Teknoloji devi Google, 25 yıl önce Microsoft'a açılan davanın bir benzeri ile karşı karşıya. Biden hükûmeti teknoloji devlerinin gücünü kontrol etmeye çalışıyor. Microsoft örneğinde de olduğu gibi teknoloji devi Google, haksız yere rakiplerini potansiyel müşterilerinden etmek için ezici Pazar gücünü kullanmakla suçlanıyor.

"TARİHİN EN BÜYÜK ANTITRUST DAVASI"

12 Eylül Salı günü Google da mahkeme önüne çıkacak. Uzmanlar Google davasının Microsoft'tan bu yana ABD tarihinde görülen en önemli antitrust tekel davası olduğunu belirtiyor.

ABD'de geçtiğimiz yıllarda bir diğer teknoloji devi Big Tech'e dava açılmış fakat bu yıl Big Tech'in Wall Street'te yükselişe geçmesi ile birlikte Biden hükûmetinin başkanlık seçimlerini kazanma ihtimalinin zayıfladığı belirtilmişti. Fakat Google davası ile Biden, Big Tech'e karşı da rest çekmiş oluyor.

YENİ PETROL: TEKNOLOJİ

İngiliz gazetesi Financial Times ise teknolojinin "yeni petrol" olduğunu ve hükûmetin yasalar ve uygulama programının gerçeklere göre ayarlanması gerektiğini söylüyor.

ABD Adalet Bakanlığı'nın Google'a karşı davayı kazanması durumunda ne yapacağı bilinmese de teknoloji devini büyük yaptırımların beklediği düşünülüyor. Öte yandan uzmanlar ise şirketin dağılmasını olası görmüyor.

RAKİPLERİNİ DIŞARIDA BIRAKIYOR

Davanın merkezinde Adalet Bakanlığı'nın Google'ın sözleşmelerinin rakiplerini dışarıda bırakıp bırakmadığını gösterecek. Bu konuda kilit noktayı Apple ve Google arasındaki milyarlarca dolarlık anlaşma oluşturuyor. Zira Apple cihazlarda arama motoru olarak varsayılanlarda Google yer alıyor.

TÜRKİYE ÖNCÜ OLDU

Rekabet Kurulu ise Şubat 2023'te Google'a arama hizmetleri pazarındaki hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesi ile soruşturma açılmasına karar vermişti. Türkiye'den gelen bu kararın domino etkisi yapması bekleniyordu. Rekabet Kuruşlu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

Google olarak adlandırılan ekonomik bütünlüğün genel arama hizmetleri pazarında hâkim durumda olduğu, Google'ın kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında konum ve gösterim olarak rakiplerine kıyasla avantaj sağlayarak ve rakip yerel arama sitelerinin Local Unit'e girişine engel olarak rakiplerin faaliyetlerinin zorlaştırılmasına ve yerel arama hizmetleri ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmeti pazarlarındaki rekabetin bozulmasına yol açmak suretiyle 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesini ihlal ettiği tespit edilmiştir. Bu nedenle yaptırım olarak idari para cezası yanında ayrıca söz konusu ihlali sonlandırmak ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesini temin etmek maksadı ile Google'a, genel arama sonuç sayfasında rakip yerel arama hizmetleri ve rakip konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine, kendi ilgili hizmetlerinden dezavantajlı olmayacakları koşulları sağlamasına ve ilk uyum tedbirinin uygulanmaya başlamasından itibaren beş yıllık süre boyunca ve yılda bir periyodik olarak Kurum'a rapor sunmasına karar verilmiştir.

GOOGLE'A DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN CEZA YAĞDI

Öte yandan Google'a AB Komisyonu 2,42 milyar euro, Fransa Rekabet Kurulu 370 milyon Euro ve İtalya Rekabet Kurulu da haksız rekabetten 102 milyon Euro ceza kesmişti.

MICROSOFT DAVASINDAN SONRA 25 YIL

New York Times'a göre ise Google dünya çapında Microsoft davası gibi ilgi çekemeyecek çünkü 1990'ların sonunda Microsoft benzersiz bir teknoloji deviydi ve lideri Bill Gates gibi ulusal bir simgeydi.

Ekim 1998'de başlayan Microsoft davası, sekiz aydan uzun bir süre boyunca devam etmişti. Tüm haber kuruluşları gelişmeleri haber yapmış, New York Times ise duruşmaları günlük olarak bildirmişti. Teknoloji endüstrisindeki hakimiyetin doruğa ulaştığı bir dönemde açılan dönüm noktası niteliğindeki dava, hâkimin şirketin dağılmasına yönelik emir vermesi ile sonuçlanmış fakat karar temyizde bozulmuştu.