Yunan basınının gözü Fidan-Gerapetritis görüşmesinde: Turnusol kâğıdı olacak

Yunan basınının bir numaralı konusu Bakan Fidan ve Yunan mevkidaşı Gerapetritis’in görüşmesi. Bakanlar düzeyindeki görüşmenin turnusol kâğıdı görevi göreceğini belirten Kathimerini gazetesi, iki ülke arasındaki gerilimin akıbetinin de ortaya çıkacağını öne sürdü.

Giriş Tarihi 29 Ağustos 2023, 14:09 Güncelleme 29 Ağustos 2023, 15:15
Yunan basınının gözü Fidan-Gerapetritis görüşmesinde: Turnusol kâğıdı olacak

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Yunan mevkidaşı Giorgos Gerapetritis'in önümüzdeki hafta Ankara'da yapacağı görüşme Yunan basınında ses getirmeye devam ediyor. Yunan gazetesi Kathimerini, Gerapetritis'in Türkiye ziyareti ve iki bakanın görüşmesi hakkında bir analiz yayımladı. Vassilis Nedos'un kaleme aldığı yazıda bakanlar düzeyindeki görüşmenin turnusol kâğıdı görevi göreceği belirtildi.

MASADA "DENİZ ANLAŞMAZLIĞI" YER ALACAK

Kathimerini'de yer alan analiz yazısında Gerapetritis ve Fidan görüşmesi için şu ifadelere yer verildi:

George Gerapetritis ve Hakan Fidan'ın görüşmesi, Yunan-Türk deniz alanı anlaşmazlığının Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürülmesi için ortak bir anlaşma taslağı hazırlanmasına dair adımları da gösterecek. Anlaşmazlıkların Lahey'e götürülmesi için Türkiye ve Yunanistan'ın ortak tahkimname hazırlaması gerekiyor. Öte yandan Gerapetritis ise 7 Ağustos'ta bir açıklama yapmış ve bu yönde bir adım atacaklarını belirtmişti.

BU GÖRÜŞME TURNUSOL KÂĞIDI OLACAK

Bakanlar düzeyindeki toplantının ardından 17-21 Eylül tarihlerinde Başkan Erdoğan ve Miçotakis arasında yapılması beklenen görüşmeye de dikkat çeken Kathimerini, Fidan-Gerapetritis görüşmesinin ise iki ülke arasındaki iletişim kanallarının ne kadar iyi işlediğini ve yeni gerilimlerin ortaya çıkıp çıkmayacağını ortaya koyacağını belirtti.

TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA YÜKSEK İŞ BİRLİĞİ KONSEYİ

Başkan Erdoğan ve Miçotakis son olarak 12 Temmuz'da NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi kapsamında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bir araya gelmişti.

Fidan-Gerapetritis görüşmesinin ardından iki ülke arasında diplomatlar düzeyinde görüşmelerin devam edeceğini belirten Kathimerini, olumlu bir senaryoya göre Türkiye ile Yunanistan arasında Yüksek İş Birliği Konseyi düzenleneceğini öne sürdü.

PİLE-YİĞİTLER PROJESİ KRİZİ

Kathimerini, ayrıca, Gerapetritis'in Ankara ziyaretinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında Pile-Yiğitler yolu projesi dolayısıyla yaşanan gerginliğin de gündeme geleceğini öne sürdü.

Türklerin ve Rumların birlikte yaşadığı tek köy olan Pile'de yaşayan Türk halkı KKTC'ye gidebilmek için İngiliz üs bölgelerine kurulan barikatlardaki gümrük kontrolünden geçiyor ve Lefkoşa'ya ancak 1 saatte varabiliyor. Pile-Yiğitler yolu ise bu mesafeyi 10-15 dakikaya indirmeyi hedefliyor. BM Barış Gücü, Pile-Yiğitler yoluna müdahale etmişti. Yol yapımını engellemek için fiziki müdahaleye başvuran BM Barış Gücü askerlerine Türkiye'den kınama gelmişti.