Son dakika: Beyaz Saray'a veda eden ABD Başkanı Donald Trump: "Başka bir şekilde geri döneceğiz."

Son dakika haberi... Son dakika: Joe Biden'a karşı ABD Başkanlığı yarışını kaybeden Donald Trump, Beyaz Saray'dan ayrıldı. Trump'ı taşıyan ABD Başkanlığı'na ait Marine One isimli helikopter Türkiye saatiyle 16.15'te ayrıldı. Trump veda konuşmasında "4 yıllık muhteşem bir süre geçirdim. Bu sadece bir veda değil, tekrar karşılacağız" dedi. ABD Başkanı Trump "Başkanınız olmak benim için büyük bir onurdu, sizin için her zaman mücadele edeceğim" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 20 Ocak 2021, 16:12 Güncelleme 20 Ocak 2021, 17:16
Son dakika: Beyaz Saray’a veda eden ABD Başkanı Donald Trump: Başka bir şekilde geri döneceğiz.

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi: ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump dönemi bugün resmen bitiyor. Donald Trump, Joe Biden'ın yemin töreni öncesinde Marine One isimli helikopterle Beyaz Saray'dan ayrıldı. Trump'ı taşıyan helikopter Andrews Üssü'ne indi. Donald Trump burada kendisini Florida'ya götürecek uçağa binmeden önce yaptığı konuşmada "4 yıllık muhteşem bir süre geçirdik" dedi. İşte Donald Trump'ın vedasında saat saat yaşananlar...

Amerika Birleşik Devletleri'nde Donald Trump dönemi artık resmen bitti. Gelişi gibi gidişi de olay olan Trump, Joe Biden'ın yemin törenine katılmadı. Trump sabah saatlerinde Beyaz Saray'dan ayrıldı.

İşte Donald Trump'ın vedasında saat saat yaşananlar:

17.00 Trump ailesini taşıyan uçak Türkiye saatiyle 17.00'de Andrews Üssü'nden havalandı.

16.30 Donald Trump, Andrews Üssü'nde yaptığı konuşmada dikkat çeken mesajlar verdi. Trump, "4 yıllık muhteşem bir süre geçirdim. Bu sadece bir veda değil, tekrar karşılacağız" dedi.

Beyaz Saray'dan ayrılan ABD Başkanı Trump, helikopterinin önünde şu ifadeleri kullandı:

Amerikan halkını seviyorum, Umarım uzun soluklu bir veda olmaz.

Trump daha sonra Andrews Havaüssünde şu ifadeleri kullandı:

Yaptıklarımızı gördüğünüzde bizi hatırlayın. Ekonomimiz, müthiş bir ilerleme kaydetti. Salgın tüm ülkeler gibi bizi de etkiledi ancak kimse kendisini kurtaramadı. Biz ise tıbbi bir mucizeye imza atarak 9 ayda aşı ürettik.

Tarihteki en büyük vergi indirimini başardık. Vergilerinizi yükseltmek istiyorlar. İstihdam yarattık. Şimdiden veriler çok iyi halde. Hisse senedi piyasası da salgın başlangıcından daha yüksek seviyelerde.

Her zaman sizin için mücadele edeceğim. Yeni yönetime başarı ve şans diliyorum. Başarılı olacaklarını biliyorum çünkü iyi bir temel bırakıyoruz.

Bu sadece şimdilik bir veda, ama bir şekilde geri geleceğiz. Başkan yardımcısı Pence'e ve Kongre'ye teşekkür ediyorum, Kongre ile iyi çalıştık. Güzel bir hayat yaşayın, yakında görüşürüz.

Donald Trump'ın eşi Melania Trump ise şu ifadeleri kullandı:

Teşekkürler. Hem aklımdasınız hem dualarımızdasınız. Tanrı bu müthiş ulusu kutsasın.

16.15 Donald Trump ve eşi Melania Trump Beyaz Saray'dan çıkarak kendilerini taşıyan Marine One isimli helikoptere bindi. Heklikopter Trump çiftini Andrews Üssü'ne götürdü.

15.20 : Associated Press (AP), Donald Trump'ın ekibinin boşalttığı Beyaz Saray'dan fotoğraflar servis etti. Fotoğraflarda boş masalar ve sarılmış klavyeler görüldü.

VENEZUELYA AİT 14 KURULUŞA YAPTIRIM KARARI
ABD'de Başkanı Donald Trump yönetimi, başkanlığın son gününde Venezuela'ya ait 14 kuruluşa "yaptırım" kararı kaldı.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yabancı Varlıkları Koruma Ofisince (OFAC), Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ham petrol ihracatına yardım ettiği gerekçesiyle 3 kişi, 14 kuruluş ve 6 geminin yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Yaptırım listesine alınanların ABD'deki varlıklarının dondurulacağı, bu kuruluşların hisselerinin yüzde 50'den fazla olduğu ABD merkezli şirketlerin de bloke edileceği belirtildi.

Söz konusu kuruluşların, Amerikan vatandaşlarıyla veya ABD içinde anlaşma yapması da yasaklandı.

Yaptırım listesine alınan kişi, işletme ve gemilerin, Maduro adına gıda ithalatından ham petrol ihracatına kadar birçok işte paravan kişi olduğu iddia edilen Kolombiyalı iş adamı Alex Saab ile bağlantılı olduğu öğrenildi.

Saab, Haziran 2020'den bu yana ABD'nin hakkındaki arama kararı nedeniyle tutuklu bulunduğu Afrika ülkesi Yeşil Burun Adaları'nda yaşıyor.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, "Yasa dışı Maduro rejiminin, ABD yaptırımlarını atlatmasına yardım edenler, Venezuela'yı tüketen yolsuzluğa katkıda bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

EYLÜL 2020'DE DE YAPTIRIM KARARI ALINMIŞTI
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 4 Eylül 2020'de Maduro'ya yakınlığıyla bilinen Venezuelalı milletvekilleri David Eugenio de Lima Salas, Reinaldo Enrique Munoz Pedroza, Indira Maira Alfonzo Izaguirre ve Jose Luis Gutierrez Parra'ya yaptırım uygulanması kararı aldıklarını duyurmuştu.

Söz konusu kişilerin, Maduro'nun Ulusal Meclisi manipüle etme çabalarına destek verdiğini ileri süren Pompeo, "Bu bireyler, ayrıca Ulusal Seçim Konseyini yeniden yapılandırmaya çalışmak suretiyle Venezuela halkını, özgür ve adil seçimlerden uzaklaştırarak demokratik kurumları yok etmektedir." ifadesini kullanmıştı.

VENEZUELALILARIN SINIR DIŞI EDİLMESİNİ 18 AY ERTELEDİ
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuelalıların ülkeden sınır dışı edilmesini 18 aylığına erteleyen başkanlık kararnamesine imza attı.

Trump, görevinin son gününde imzaladığı kararnameyle ABD'deki 145 binden fazla Venezuelalının ülkelerine gönderilmesini 1,5 yıl erteledi.

Başkanlığı süresince uyguladığı göçmen karşıtı uygulamalara tezat bir karar vererek dikkati çeken Trump, kararnameye gerekçe olarak Venezuela'da ulusal güvenlik tehdidini oluşturan "kötüleşen koşulları" gösterdi.

Öte yandan ABD Ticaret Bakanlığı da ABD teknolojisinin Çin, Küba, Rusya ve Venezuela gibi ülkelerin askeri istihbaratında kullanımını yasaklayan önlemi duyurdu.

KARA KUTUSU BANNON DAHİL 73 KİŞİYİ AFFETTİ
ABD Başkanı Donald Trump, başkanlıktaki son gününde aralarında Beyaz Saray'ın eski başdanışmanı Steve Bannon'ın olduğu 73 kişi için af kararları yayımladı.

Trump'ın 73 kişiye af, 70 kişiye ceza indirimi getiren kararları, başkanlığının sona erdiği gece yarısından sonra yayımlandı.

Affedilenler arasında, Trump'ın eski başdanışmanının yanı sıra müzik ve spor dünyasından bazı isimler, eski Kongre üyeleri ve Trump'ın aile yakınları yer aldı.

Bannon için verilen karara dair yayımlanan açıklamada, Meksika sınırında duvar örmek için başlatılan "We Build The Wall (Duvarı İnşa Ediyoruz)" kampanyasına sağlanan fonlar üzerinden "dolandırıcılık" yapmakla suçlanan eski başdanışman Bannon'ın "muhafazakar siyasi hareket içinde önemli bir lider olduğu, zekası ve öngörüleriyle tanındığı" belirtildi.

Bannon dışında affedilen isimler arasında görev yaptığı dönemde rüşvet ve dolandırıcılıkla suçlanan eski Detroit Belediye Başkanı Kwame Kilpatrick, Google'ın sürücüsüz araç sırlarını çalmakla suçlanan mühendis ve teknoloji girişimcisi Anthony Lewandowski, casuslukla suçlanan İsrail vatandaşı Aviem Sella, ruhsatsız silah ve mermi bulundurmaktan ceza alan, "Lil Wayne" sahne adıyla bilinen rap müzik sanatçısı Dwayne Michael Carter Jr. ve Cumhuriyetçi Partili bazı Kongre üyeleri yer aldı.

Trump, geçen ay da Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesine ilişkin başlatılan FBI soruşturmasında faaliyetleri ele alınan eski seçim kampanyasını yöneten Paul Manafort ve kampanyada kendisine danışmanlık yapan Roger Stone ile damadı Jared Kushner'in babası Charles Kushner'e af çıkartmıştı.