SON DAKİKA: Zafer Azerbaycan'ın! İşte Dağlık Karabağ'ın yeni haritası

Son dakika haberine göre, Azerbaycan'ın 30 yıllık işgal ve zulme dur deme kararı ile başlattığı harekat ile başlayan Karabağ Savaşı 42. gününde Azerbaycan'ın zaferi ile neticelendi. Karabağ'ın ve Azerbaycan'ın yeni haritası da belli oldu. Öte yandan Karabağ mutabakatının Türkiye'ye sorumluluk yükleyen ayrıntıları ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 11 Kasım 2020, 08:13 Güncelleme 11 Kasım 2020, 11:10
SON DAKİKA: Zafer Azerbaycan’ın! İşte Dağlık Karabağ’ın yeni haritası

İÇİNDEKİLER



Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün gerçekleştirdiği ulusa seslenişi sırasında yaptığı son dakika açıklamalarında konuşması yaparak tarihi anlaşmayı duyurdu.



Aliyev şunları söyledi:
Paşinyan anlaşmaya imza atmak zorunda kaldı. Kendi isteğiyle imzalamıyor. Demir yumruğumuz sayesinde imzalıyor. Fakat çok miskin ve acınacak durumda. Ben ise büyük gurur ve sevinçle imzamı attım. Tüm şehitlerin ve Hocalı kurbanlarının intikamı fazlasıyla alındı. Bu anlaşma bizim şanlı zaferimizdir.

Bu anlaşmada Dağlık Karabağ'ın statüsü konusunda bir kelime bile yok. Peki ne oldu Paşinyan? Cebrail'de dans ediyordu, ne oldu? Statü cehenneme gitti. Paşinyan, sıçan gibi gizleniyor. İti kovar gibi kovduk onları topraklarımızdan.

Türkiye resmen bu çatışmanın gelecek çözümünde ve ateşkese uyulma işinde rol alacaktır. Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabalarını takdir ediyorum. Çünkü onlar bu 45 gün boyunca sorun barış yoluyla çözülsün diye büyük çaba harcadı.




İŞTE 9 MADDELİK ANLAŞMA

Taraflar gece yarısı başlayan ateşkese kadar ele geçirdikleri bölgelerde kalacak.
Ermenistan, Ağdam ve Gazah bölgesindeki topraklardan 20 Kasım tarihine kadar çekilecek.
Dağlık Karabağ ve Laçin hattında, Rusya'ya bağlı 1.960 asker, 90 zırhlı personel taşıyıcı, 380 araçtan oluşan bir barış gücü konuşlanacak.
Taraflar, 6 ay önceden fesih kararı vermedikçe anlaşma 5 yıl için otomatik olarak uzayacak.
Taraflar arasında bir barış komuta merkezi kurulacak.


Ermenistan, 15 Kasım tarihine kadar Kelbecer, 1 Aralık tarihine kadar da Laçin bölgesini Azerbaycan'a geri verecek.
Göçmenler ve mülteciler BM gözetiminde Dağlık Karabağ'a geri dönebilecek.




Savaş esirleri ve tutuklularla cenazeler karşılıklı olarak teslim edilecek.
Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk Bölgesi arasında engelsiz bir ulaşım bağlantısı sağlanacak ve bu hat Rusya tarafından kontrol edilecek.




VE KARABAĞ'DA YENİ HARİTA

Ve zafer sonrası Karabağ bölgesinin ve Azerbaycan'da yeni harita şekillendi. İşte Dağlık Karabağ'ın özgür hali ve yeni haritası.


İŞTE KARABAĞ MUTABAKATINDAKİ TÜRKİYE AYRINTILARI
Karabağ mutabakatının Türkiye'ye sorumluluk yükleyen ayrıntılarına ulaşıldı. Türk-Rus Ortak Barışı Koruma Merkezi kurulacak. Merkez çekilme takvimi ve ihlalleri denetleyecek. Saha uzmanları ve SİHA'lar bu denetimde aktif görev yapacak. Rus askeri heyeti, bu hafta içinde detayları görüşmek ve yol haritasını belirlemek için Türkiye'ye gelecek. Merkezin işleyişiyle ilgili son rötuşlar burada ele alınacak. 'Barışı Koruma Merkezi'ndeki görevlendirme uluslararası görev kapsamında olduğu için Meclis'in onayı gerekiyor. Tezkere en kısa zamanda TBMM'ye sunulacak. Türk askeri sahada görev yapmayacak, komuta merkezindeki denetleme görevini yürütecek. Subaylardan oluşan bir ekibin konuşlanması bekleniyor.

KARABAĞ'DA BARIŞA TÜRK-RUS GÜVENCESİ
Dağlık Karabağ'ın Ermeni işgalinden tamamen kurtulması için imzalanan ateşkes anlaşmasına dair takvim işlemeye başladı. Akşam gazetesinin haberine göre, Ateşkesin korunması ve denetlenmesi için Türkiye ve Rusya ortak bir mekanizma işletecek.

Türk-Rus Ortak Barışı Koruma Merkezi kurulacak: Rus ve Türk uzmanlardan oluşacak bir ekip, Ermenistan ve Azerbaycan arasında imzalanan ateşkesin uygulanmasını ve yaşanacak ihlalleri denetleyecek. Merkez, denetlemeyi İHA'lar ve saha uzmanları aracılığıyla gerçekleştirecek. Merkez'in ikinci görevi, Ermenistan'ın taahhüt ettiği çekilme takvimine uymasını denetlemek olacak.
Rus askeri heyet Ankara'ya gelecek: Rus askeri heyet, bu hafta içinde detayları görüşmek ve yol haritasını belirlemek için Türkiye'ye gelecek. Heyetler arası yapılacak görüşmede, ateşkes ve çekilme takviminin denetlenmesi için izlenecek yol haritası belirlenecek.
Karabağ Tezkeresi yolda: Türk-Rus Ortak Barışı Koruma Merkezi'ne görevlendirme, uluslararası görev kapsamında olduğu için TBMM onayı gerekiyor. Bu kapsamda TBMM'den Karabağ Tezkeresi çıkarılması gerekebilir.
Türk askeri sahada değil merkezde olacak: Türk askeri, sahada olmayacak. Buna karşılık, Dağlık Karabağ'da Laçin Koridoru boyunca, Rusya barışı koruma birliği 1960 hafif silahlı asker bulunduracak. Türkiye, Koruma Merkezi'nden sahayı denetleyecek.