Yeni Zelanda'daki cami katliamcısı Brenton Tarrant ilk kez faillerinin aileleriyle konuştu!

Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlediği saldırıda 51 kişiyi katleden 49 kişinin de yaralanmasına neden olan terörist Brenton Tarrant şehit aileleriyle ilk kez yüzleşti. Bir anne “Dünya seni affetmeyecek” derken, saldırıdan mucize eseri kurtulan Türk asıllı Temel Ataçocuğu “Silah sesini duyduğumda arkamı döndüm ve saldırganı gördüm. İbadetini yapan insanların vurulduğuna şahit oldum. Saldırganla göz göze geldim ve beni de hedef aldı. 9 kez vuruldum” diye konuştu.

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2020, 09:39 Güncelleme 25 Ağustos 2020, 09:46
Yeni Zelanda’daki cami katliamcısı Brenton Tarrant ilk kez faillerinin aileleriyle konuştu!

İÇİNDEKİLER

Dört gün sürmesi beklenen hüküm duruşmasının dünkü ilk oturumunda, geçen yıl meydana gelen saldırıda evlatlarını kaybeden annelerin ifadeleri yürek burktu. Saldırının şehitlerinden Hüseyin el Umari'nin gözü yaşlı annesi Janna Ezat, oğlunun ölüm haberini doğum gününde aldığını belirtti.

İNSANLIĞINI DA KATLETTİN
"Doğum günümde bana çiçek alırdı, ama bu kez cenazesi geldi" diyen Ezat, teröriste hitaben, "Ancak Bay Tarrant, sizi affetmeye karar verdim. Çünkü nefret duygusu yok. Başka bir seçeneğim de yok" dedi. Teröristi affetme kararının İslam inancından geldiğini belirten Ezat, "Olan oldu ve hiçbir şey oğlum Hüseyin'i geri getiremeyecek" diye konuştu. Terör saldırısı şehitlerinden Ata Elayyan'ın acılı annesi Maysoon Salama ise Tarrant'ı affetmeyeceğini söyledi. Maysoon Salama, "Sen 51 kişiyi öldürerek insanlığını da öldürdün. Dünya seni affetmeyecek. Ben de seni affedemem" ifadelerini kullandı.

CAMİLERİ YAKACAKTI
Mahkemede okunan dava özetinde Tarrant için, "Temin ettiği yakıcı maddelerle camileri ateşe vermek istediğini kabul etmiştir" denildi. Cani terörist, 51'i cinayet, 40'ı cinayete teşebbüs ve 1'i de terör saldırısı olan hakkındaki tüm suçlamaları kabul etti. Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan Brenton Tarrant'ın ömür boyu hapse mahkum edilmesi bekleniyor. Yeni Zelanda'da idam cezası bulunmuyor.

TÜRK KURBAN ANLATTI: GÖZ GÖZE GELDİK, BENİ DE VURDU
Terör saldırısında çenesinden, bacaklarından ve sol omzundan yaralanan Türk asıllı Temel Ataçocuğu da dün Tarrant'la yüzleşti. Bugün 5'inci kez ameliyat olacak olan Ataçocuğu, saldırıda mucize eseri hayatta kalanlardan... Ataçocuğu, "Silah sesini duyduğumda arkamı döndüm ve saldırganı gördüm. İbadetini yapan insanların vurulduğuna şahit oldum. Saldırganla göz göze geldim ve beni de hedef aldı. 9 kez vuruldum" diye konuştu.

"SENİ AFFETMİYORUM"
Şehit Tarık Omar'ın babası Raşid Omar, terörist Brenton Tarrant'a, oğlunu elinden aldığını belirterek, "Kendi içinde huzur bulmanı dilerim, fakat o huzurun sana geleceğinden şüphe ediyorum. Seni affetmiyorum." dedi.

Saldırının yapıldığı Linwood Camisi'nin imamı İbrahim Muhammed Abdelhalim ise bu saldırının ırkçı ve terörist bir eylem olduğunu vurgulayarak, "Bu saldırı, sadece ülkedeki Müslümanları değil bütün Yeni Zelanda'yı derinden etkiledi." ifadesini kullandı.

"SALDIRININ CEZASI, ÖMÜR BOYU SÜRMELİDİR"
Yeni Zelanda'ya ailesiyle 24 yıl önce yerleştiğini anlatan imam Abdelhalim, "Savaşmak ve öldürmek, İslam'a uygun bir düşünce değildir. Birbirimizle konuşarak sorunlarımızı çözmemiz gerekir." diye konuştu.

Şehit Naim Raşid'in eşi ve Talha Naim'in annesi Ambreen Naim, eşinin camideki diğer cemaati kurtarmaya çalışırken can verdiğini anlatarak, "Eşim, aramızdan ayrıldığından bu yana hiç düzgün uyku uyuyamadım. Bundan sonra da uyuyacağımı sanmıyorum. Bu yüzden saldırının cezası, ömür boyu sürmelidir." dedi.

Şehit Sayyad Milne'nin annesi Noraini Milne, terörist Tarrant'ın korkak olduğunu belirterek, "Her ne ceza alırsan al, bu dünyada asla yeterli olmayacaktır." ifadesini kullandı.

Terör saldırısından yaralı kurtulan Türk vatandaşı Mustafa Boztaş ve Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin de duruşmada hazır bulundu.