Son dakika: Trump açıkladı, Pentagon itiraz etti: ABD, Suriye'den çekiliyor mu?

İç savaş ülkesinin kuzeyinde çok sayıda askeri ve üssü bulunan ABD, Suriye'den tamamen ve hızlı bir şekilde çekilmeyi planlıyor. Dünyada anında son dakika olan habere göre, karar Başkan Trump tarafından alındı. ABD Başkanı Trump, "Suriye'de DEAŞ'ı yendik. Benim başkanlık dönemimde orada kalmak için tek sebebimiz oydu" dedi. Trump'ın bu açıklamalarına ise ilk itiraz Pentagon'dan geldi...

Giriş Tarihi 19 Aralık 2018, 00:00 Güncelleme 19 Aralık 2018, 20:31
Son dakika: Trump açıkladı, Pentagon itiraz etti: ABD, Suriye’den çekiliyor mu?

İÇİNDEKİLER

Gelen son dakika haberlerine göre, ABD Suriye'den tamamen çekilmeye hazırlanıyor.

Konuyla ilgili tweet atan ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye'de DEAŞ'ı yendik. Benim başkanlık dönemimde orada kalmak için tek sebebimiz oydu" dedi.

Haberini ABD'li yetkililere dayandıran Reuters, Suriye'nin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmek üzere olduğuna dikkat çekti.

Bu yeni gelişmenin, ABD'li yetkililerin önceki açıklamalardan farklı olarak, bütün Amerikan askerlerinin bir anda çekilebileceğini gösterdiği de ifade edildi.

CNN de yaklaşık 2 bin Amerikan askerinin tamamen, hızlı bir şekilde çekilme kararının ABD Başkanı Donald Trump tarafından alındığını duyurdu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'LA GÖRÜŞTÜ VE...

Aynı haberi kendi kaynaklarına dayandıran Wall Street Journal gazetesi de, bu adımın Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen haftaki görüşmesinden sonra atıldığını belirtti.

Haberde, bu adımın, ABD'nin Orta Doğu stratejisini karışıklığa sürükleyeceği ve DEAŞ ile mücadelesiyle ilgili şüphe uyandıracağı değerlendirmesi yapıldı.

ABD halihazırda Suriye'nin kuzeyinde, terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki alanda 15 askeri üsse sahip. Deyrizor ve Haseke'de üç üssün inşası ise sürüyor.

PENTAGON İLE TRUMP ARASINDA ÇATIŞMA
Öte yandan gelen son haberlere göre Pentagon sözcüsü, IŞİD'in yenilmediğini ve Trump'ın söyledikleri hakkında bilgisi olmadığını söyledi.
İddiaya göre bölgenin İran ve Rusya'ya terk edilmesinden endişelenen Pentagon yetkilileri bu hamleye karşı çıkıyor.





PENTAGON "SURiYE'DE DEVAM" DEDİ:
ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Suriye'de IŞİD'in yenilgiye uğratıldığını' söyleyerek çekilme sinyali vermesinin ve Amerikan basınına 'hızlı ve tam bir çekilmenin planlandığı' haberlerinin sızdırılmasının ardından Pentagon'dan yazılı açıklama geldi. Pentagon sözcüsü Albay Bob Manning iddiaları yalanlayarak şu ifadeleri kullandı: "Şu an için ortaklarımızla birlikte ve ortaklarımız kanalıyla çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

YEREL ORTAKLARLA ÇALIŞMAYA DEVAM
Pentagon, ABD birliklerinin Suriye'den dönüşünün başladığını ancak "yerel ortaklarla" çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

CUMHURİYETÇİ SENATÖR: ÇEKİLME YIKICI SONUÇLARA YOL AÇAR;
Trump'ın Suriye'den çekilme konusunda bastırmasına kendi partisi Cumhuriyetçilerden de bir tepki geldi. Kıdemli Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, çekilmenin ABD açısından bölgede ve dünyada 'yıkıcı sonuçları olacağı' yorumu yapıp "ABD'nin çekilmesi IŞİD, İran, Suriye Devlet Başkanı Esad ve Rusya için büyük bir zafer olur" dedi.