İran'da bilanço ağırlaşıyor

İran'da geçtiğimiz Perşembe günü başlayan protestolar devam ediyor. Son dakika gelen bilgilere göre, ülkenin önemli bir bölümüne yayılan protestolarda ölenlerin sayısının 29'a yükseldiği öğrenildi.

Giriş Tarihi 02 Ocak 2018, 00:00 Güncelleme 02 Ocak 2018, 13:35
İran’da bilanço ağırlaşıyor

İÇİNDEKİLER

İran'daki protestolarda ölenlerin sayısı 29'a yükseldi. İran devlet televizyonu, ülkede devam eden protestolarda gece boyunca 9 kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.

Akşam birçok şehirde sokağa çıkan kalabalıklar polisle çatışıp dini lider Hamaney'in posterlerini yırttı. Kehderican'da kaymakamlığa girmeye çalışan beş göstericinin vurularak öldürüldüğü bildiriliyor. .Yarı resmi haber ajansı, ilk kez polislere ateş açıldığını ve bir polisin yaşamını yitirdiğini aktarıyor.Gösterilerin başladığı günden bu yana ölenleri sayısı 29'a yükseldi.



PAZARTESİ AKŞAMI YAŞANAN GÖSTERİLER
Polisin, Pazartesi akşamı Tahran'da yoğun güvenlik önlemi aldığı bildirildi.

Mehr haber ajansı, kentte bir taksinin ateşe verildiğini, polisin Enghelab Meydanı'nda toplananları dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı kullandığını belirtti.

Devlet medyası, bir emniyet sözcüsünün, İsfahan yakınlarındaki Necefabad'da açılan ateş sonucu bir polisin öldüğünü, üç polisin yaralandığını söylediğini aktardı.

Reuters haber ajansı, Kahderican kentinde yaşanan çatışmalarda bir polis merkezinin ateşe verildiğini duyurdu.

Sosyal medyada; Bircand, Kermenşah ve Şadegan kentlerinde yeni gösterilerin düzenlendiğine dair paylaşımlar yapıldı.

RUHANİ'DEN EKONOMİK KRİZİ ÇÖZME SÖZÜ
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün parlamentoda yaptığı konuşmada günlerdir ülkede protesto gösterilerine neden olan işsizlik, enflasyon sorunlarının çözümüne yönelik çabaları yoğunlaştırma sözü verdi.

Ruhani, devam eden hükümet karşıtı protesto gösterilerinde Suudi Arabistan'ın da etkisinin olduğunu belirtti. Ruhani, "İran İslam Cumhuriyeti'nin düşmanları, İran ulusunun şerefine, başarısına ve gelişimine kızıyor.

Bölgesel sorunlarının içine İran'ı çekmeye çalışıyorlar ama İran İslam Cumhuriyeti'nin halkı ve yetkilileri onlara gereken cevabı verecek" dedi.

İSRAİL, İRAN'DAKİ GERİLİMDEN MEMNUN
İsrail Başbakanlığından basına dağıtılan ve Netanyahu'nun İran halkına hitaben konuşmasında, "Bugün İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, İsrail'in, İran'daki gösterilerin arkasında olduğu yönündeki açıklamalarını duydum. Bu sadece bir yalan değil aynı zamanda gülünç de." ifadesini kullandı.

Avrupalı devletlerin İran'da yaşanan olaylar karşısında sessiz kaldığını öne süren Netanyahu, ülkesinin sessiz kalmayacağını vurgulayarak, "İran rejimi düştüğünde İranlılar ile İsrailliler samimi dostlar olacaklardır. İran halkının özgürlük yolundaki bu mücadelesinde başarılı olmasını temenni ediyorum." dedi.

PROTESTOCULARA 'KAHRAMAN' DEDİ
İranlı protestocuları "kahramanlar" olarak niteleyen Netanyahu, İran yönetimini İsrail'e karşı "kin ve nefret" yaymak için milyarlarca dolar harcayan "vahşi bir rejim" olmakla suçladı.

İran'ın Meşhed kentinde perşembe günü hiçbir siyasi partinin çağrısı olmadan toplanan grup, ülkedeki ekonomik şartları protesto etmek amacıyla gösteri düzenlemeye başlamıştı. Gösteriler, rejim muhalifi protestolara dönüşerek çok sayıda kente yayılmıştı.