Vitaminsiz kalma bahar vurgunu olma
Halsizlik, yorgunluk, asabiyet ve uyku düzensizlikleri gibi şikayetler bahar yorgunluğunu işaret ediyor. Doğal gıdalarla bu durumun üstesinden gelinebileceğini söyleyen Dr. Pulak, ‘Şikayetler 2 haftayı geçerse kronikleşir’ diye uyarıyor.
MESAİLER GECİKİYOR
"Metabolizma değişen havaya hızlı ayak uyduramaz. Bu durumda birçok kişi sabahları işe gitmekte zorlanır, mesailer geç başlar. Uyanmakta sıkıntı yaşanır. Üstelik bu durum gün içinde de devam edebilir. Kişi kendini halsiz, keyifsiz, bitkin hisseder. Bu süreci hızlı atlatabilmek için beslenmede küçük değişiklikler yapılmalıdır."
BESLENMEYE DİKKAT
* Paketli gıdalar yerine taze meyvesebze tüketin.
* Vücudunuzda eksik vitaminlerin tespit edilmesi ve yerine konulması önemlidir.
* Artan stresi azaltmak için B grubu vitaminlerini içeren besinler tüketilmelidir.
* Antioksidan vitaminler, vücudu çevresel etkilere karşı korur. A, C ve E vitaminleri, selenyum ve çinko antioksidan özelliğine sahiptir.
* Fazla karbonhidrat ağırlıklı beslenmek uyku ve yorgunluğa sebep olmakta, dikkatsizliği artırmaktadır.
* Çalışırken kısa kısa ama sık sık dinlenmeye çalışın.
* Çalışma ortamının havalandırılması ve sıcaklığı doğru ayarlanmalıdır
YİYELİM CANLANALIM
A vitamininden zengin besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka.
B vitamininden zengin besinler: 11 farklı vitaminden oluşan B vitaminlerini vücudumuz depolamadığı için her gün yiyeceklerle birlikte almamız gerekir. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünlerinden B vitamini ihtiyacı karşılanabilir.
C vitamininden zengin besinler: Maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi.
E vitamininden zengin besinler: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un. Selenyumdan zengin besinler: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp. Çinkodan zengin besinler: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar.