Sırt ağrısının sebebi pankreas kanseri

Sinsice ilerleyen pankreas kanseri erkeklerde 2 kat fazla görülüyor. Dr. Karagözoğlu, ‘Önemsenmeyen basit bir sırt ağrısı bile bu kanserin belirtisi olabilir’ diye uyarıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Nisan 2016 Güncelleme 09 Nisan 2016, 01:32
Sırt ağrısının sebebi pankreas kanseri

İÇİNDEKİLER

Her hastalıkta olduğu gibi pankreas kanserinde de erken teşhis hayati önem taşıyor. Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, en tehlikeli kanser türlerinden olan pankreas kanserinden ölüm oranının son 70 yılda 3 kat arttığını belirtiyor. Pankreasın yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda bir iç organ olduğunu söyleyen Dr. Karagözoğlu, bu organdaki rahatsızlıkların başka hastalıklarla karıştırıldığını belirterek şu uyarıda bulunuyor:

ŞEKERLE KARIŞIYOR
"Mide ve bağırsakların arkasında alt sırt ve bel omurlarının önünde bulunan yumuşak, çekiç şekilli bir organdır pankreas. Görevi, gıdaların sindirilmesi ve kan şekerini dengede tutmaktır. Erkeklerde pankreas kanseri görülme oranı kadınların 2 katıdır. İleri yaşlarda ortaya çıkan şeker hastalığı ile pankreas kanserinin şikayetleri karışabilir. Her iki hastalıkta da kişi zayıflar. 'Yaşlılık şekeri bir şey olmaz' cümlesi ise erken tanıyı engeller. Bu nedenle özellikle 60 yaş sonrasında yüksek şekeri olanlar mutlaka doktora gitmeli."

BUNLARA DİKKAT
Sinsi ilerleyen pankreas kanserinin belirtilerinin Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu şöyle sıralıyor: "Kilo kaybı, karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı, bulantı-kusma, halsizlik, yorgunluk, ishal, sindirim zorluğu, solgunluk, aniden ortaya çıkan ve aile öyküsü bulunmayan şeker hastalığı önemsenmesi gereken şikayetlerdir. Sıradan ve her hastalıkta görülebilen şikayetler olduğundan kişiler doktor başvurusu yapmazlar. Bu da tanıyı geciktirir. Sırt ağrısı ve depresyon gibi psikolojik bozukluklar ilk şikayet olarak ortaya çıkabilir."

KEYFİN SONU FELAKET!
sigara, alkol ve kahve pankreası yoruyor. Sadece ve yoğun şekilde protein ağırlıklı beslenme, yağlı yemek yeme alışkanlığı da kansere davetiye çıkarıyor. Çeşitli sebeplerle meydana gelen pankreas iltihapları da kanser riski arttıran durumlar arasında yer alıyor.

ÇAY RENGİNDE İDRAR HASTALIĞIN SİNYALİ
Pankreas kanserinde idrar rengine dikkat etmek gerekiyor. "Genellikle sarılık en sık ve en erken ortaya çıkan belirtidir" diyen Dr. Karagözoğlu, şöyle konuştu: "Başlangıçta gözlerde ortaya çıkar, daha sonra deride sararma olur. Hastada çay renginde idrar meydana gelir. Ve sonunda camcı macunu dışkı ile sonuçlanır. Karın ağrısı başta hafif, sonra sırta vuran karın ağrısı şeklini alır. Künt tabiatlıdır. Şişkinlik ve hazımsızlıkla birlikte belirti verir."

KOLAY BİR TEST SONUÇ VERİYOR
BU kanser türünün önce hastanın sonra da doktorun şüphesiyle erken teşhis edilebildiğini anlatan Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, yapılacak testleri anlattı: "Tanı koymada bizlere serum bilirubinleri, alkalen fosfataz, karaciğer transaminazları ile CEA, CA 19-9 ve CA 125 gibi tümör belirteçleri yardımcı olabilir. Basit bir idrar tahlilinde bilirubin pozitifliği bile ipucu verebilir. Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, batın MR'ı hastaya göre tercih ettiğimiz görüntüleme yöntemleridir."

MEYVE DİYETİYLE GELEN TEHLİKE
Çağın hastalığı kanser adeta pusuda bekliyor. Uzman diyetisyen Işın Sayın, hızlı zayıflamak için gün boyu sadece meyve yiyenler farkına varmadan kansere davetiye çıkarttığını belirtiyor. 2 günden fazla meyve diyeti yapılamayacağını söyleyen Sayın, şu uyarıda bulunuyor: "Meyvelerde fruktoz adlı bir tür şeker bulunur. Kana karışır ve glukoza dönüşür. Kanserli hücrelerin beslenmek, büyümek ve metastaz yapmak üzere kullandığı şeker de budur. Günde 50 gramdan fazla fruktoz almak risklidir."