Kuru erik güçlü kemik

Kemik erimesinde kuru erik ve kuru kayısının kurtarıcı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mocan, 'Kurutulmuş meyveler östrojeni artırıp, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur' diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Aralık 2013 Güncelleme 13 Aralık 2013, 02:03
Kuru erik güçlü kemik

İÇİNDEKİLER

Kadınlar için en büyük tehditlerden biri şüphesiz kemik erimesi. En büyük kalsiyum kaynağı sütün kemik erimesine karşı etkili olduğunu bilmeyen yoktur. Peki, mücadelede başka hangi besinler yardımcımız olur? Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kemik erimesine karşı etkili olan şu besinleri öneriyor: Bor minerali ise kandaki östrojen seviyesini artırarak osteoporozu önlemeye yardımcıdır. Kuru erik ve kayısı gibi kurutulmuş meyveler mükemmel bor kaynaklarıdır. Kalsiyum bakımından zengin kalsiyum sülfatlı tofu, somon konservesi, yağsız süt ürünleri...

SEBZELERİ DE UNUTMAYIN
* D vitamini bakımından zengin yağlı balık, katkılı süt...
* Soyalı ürünler...
* Besinlerden alınan kalsiyumun kemik kaybını geciktirir. Genç kızların ve kadınların yeteri derece kalsiyum bakımından zengin gıda alması önemlidir.
* Allerijiniz yoksa süt ve yağsız süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Tavsiye edilen günlük D vitaminin yüzde 30'unu sağlayan yağsız yoğurt mideyi yumuşatmakta faydalıdır.
* Kılçıklı sardalye, kahvaltı gevrekleri, karalahana ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler...

VİTAMİN DEPOSU
Günlük 100 gram kuru erik, günlük bor gereksiniminin büyük bölümünü karşılar. Ayrıca vitamin ve mineral deposu olan kuru erikte, B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri ile birçok mineral bulunur.

KIRILGAN OLMAYIN
Kemiklerin yıpranması ve incelmesiyle ortaya çıkan osteoporozda kemikler kırılmaya karşı hassas olur. En hassas bölgeler kalça, omurga ve önkoldur. Geleceğe yatırım amaçlı olarak kalsiyum zengini gıdalar tüketilmeli.