Horlamak evliliği tehlikeye atar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2013 Güncelleme 27 Mart 2013, 00:00
Horlamak evliliği tehlikeye atar

İÇİNDEKİLER

* 45 yaşındayım. Şişmanım, gece çok horluyorum. Eşimle cinsel ilişkiye girdiğimde nefes nefese kalıyorum. Bir de kısa sürüyor. Horlamamdan da şikâyetçi. İlişkiden önce ilaç alsam mı?
Sigara içip içmediğini yazmamışsın. Ama yazdıkların kendine bakmadığını düşündürüyor. Sadece ilaç almak cinsel ilişkinin süresini etkilemez. Horlama kötü uyku uyumak demektir. Tabi hem gündüzün hem gecen yorgun geçer. Her şey başlamadan biter. Evliliğin bile tehlikeye girer. Ayrıca cinsel ilişki düzelttiği belirtilen ilaçların ciddi yan etki ihtimalleri de vardır. Kalp ve damar hastalığının olup olmadığı bilinmeli. Tabi ki kilo vermelisin. Hemen iç hastalıkları uzmanını bul, takibine gir. Kafana göre ilaç kullanma.

* Yüzüm ve parmaklarım şişiyor. Tahlillerim iyi çıktı. Doktor stresten olduğunu söyledi. Ne yapmalıyım?
Aldığın ilaçlar varsa onları öğrenelim. Ayrıca el ve yüzde şişmeler alerjik durumlarda, bazı romatizma hastalıklarında da olabilir. Bunlar için yapılmış tahlilin var mı? Stres bedende birçok hormon ve salgıyı etkileyebilir. Mutlaka tam idrar tahlili yaptır. Protein kaçağı var mı? Bakalım. Bunlardan yapılmayan varsa tekrar doktoruna git.

* Erken boşalmanın tedavisi var mı?

Var. Öncelikle psikolog ve hatta psikiyatrist değerlendirmesi gerek. Geciktirici kremler, bazı ilaçlar erken boşalma için kullanılıyor. Eşinle konuyu paylaş. Birlikte çözümler üretin. Yorgunluk, beslenme, gerilim ve uyku erken boşalmaya çanak tutar.

* 75 yaşındayım. 3 senedir sertleşme sorunu yaşıyorum. Menim de gelmiyor. Ne kullansam iyi gelir?

Önce bazı kan testleri yaptır. TSH, Testosteron, fPSA, tPSA, tam idrar tahlili, Tam kan sayımı, CRP ilk adım genel bilgilerini verir. Düzenli beslen, iyi uyu. 60 yaşından sonra testosteron dediğimiz erkeklik hormonu azalır. Damar sertliği artar. Ruhun gıcır gıcır olsa da bedeninde aşınmalar var. Bunlar için bir üroloji uzmanına git.

* 3 hafta önce sıkıntılarım için doktora gittim. Depresyon hapı verdi. 2 gün önce akşam evdeyken penisim sertleşti. Halbuki herhangi bir isteğim yoktu. Ağrı da yaptı.
Ucuz atlatmışsın. Bu duruma Priapizm diyoruz. Ortada cinsel uyarı, cinsel ilişki yokken penis ereksiyona geçer. Çok uzun süre ereksiyon halinde kalabilir. Sert ve ağrılı bir durumdur. Priapizm ürolojik acil bir durumdur. Erken müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Cinsel organ bölgesindeki bir travma sonrası, toplardamar tıkanmasına bağlı, depresyon ilaçlarının yan etkisi olarak, bazı kan hastalıkları, bazı kanserlere bağlı olarak da bu durum olabilir. Hemen üroloji uzmanına git. Depresyon ilacı için yazan doktorla konuş.

* 62 yaşındayım. Yürürken göğsüm ağrıyordu. Doktora gittim kalp şeridi çektirdi. Sonra da 'koşu bandı lazım' dedi. Koşu bandı ne demek? Ben fazla koşmuyorum ki?

Hareketle artan göğüs ağrısı kalp damar tıkanıklığını gösteren şikâyetlerden biridir. Onun için hemen EKG dediğimiz kalp şeridini o yüzden çektirmiş. EKG de bazı değişiklikler gördüğü için seni kalp doktoruna göndermiş. Koşu bandı dediği EFOR TESTİ denilen kalp damarlarının tıkanıklığını gösteren bir testtir. Yarım saat sürer. Hızlı yürür, sonra koşar adım yürürsün. Kalp şeridin hareket ederken çekilir, tansiyonun ölçülür. Damarların durumu görülür. Mutlaka yaptır.