'Spermdeki asit oranın az' dediler. Bu ne demek?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Aralık 2012 Güncelleme 21 Aralık 2012, 00:00
’Spermdeki asit oranın az’ dediler. Bu ne demek?

İÇİNDEKİLER

Normalde spermlerin rahat hareket edebilmesi ve beslenerek canlı kalabilmesi için pH ölçümü 7.1- 8.0 arasında olmalıdır. İfadenize göre, sizin ölçümünüz bu değerler arasında değil. Seminal Vezikül hastalıklarında asitlilik olabilir. Sperm sıvısındaki asitliliğin azı da fazlası da zararlıdır. En kısa zamanda üroloji uzmanına muayene ol.

* Bütün uğraşıma rağmen kilo alamıyorum. Ne yapmalıyım?
Sigara en önemli iştahsızlık nedenidir. Troid fonksiyon testleri yaptırılmalı. Geçirilmiş akciğer enfeksiyonları veya kronik bronşitastım gibi hastalıklar da iştahsızlık ve kilo alamamaya neden olabilir. İyi çiğnememe ve bağırsak hastalıkları da kilo almamıza engel olabilir. Ayrıca burun tıkanması da yalancı tokluk hissine neden olur. Mutlaka KBB uzmanına muayene olmanızı öneririz.

* Hamileyim. Sık sık bulantım oluyor. Sizce bu normal mi?
Gebelikte meydana gelen besin zehirlenmesi, bazı bakteriler yüzünden ve bunların ürettikleri toksinlerle besinlerin karışık tüketilmesi sonucu oluşur. Bulantı, kusma, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal şikayetleri olabilir. Aynı şikayetler gebelikte de olabileceğinden bazen hastaneye başvurma gecikebilir. Bazen ateş ve kramplar olabilir.

* Kol ve bacaklarım bazen çok ağrıyor. Acaba neden?
Gut rahatsızlığı olabilir. 40-50 yaş arası erkeklerde bu hastalık sık görülür. Eklemde ürik asit birikimi iltihap yapar. Şekil ve böbrek çalışmasında bozukluk böbrek taşına neden olabilir. Kalp hastalığı ve hipertansiyona bile neden olabilir.
Önemli tavsiye: Özellikle kırmızı et, sakatat ve deniz ürünlerinden vazgeçin.

* Cildimde sürekli kaşıntı ve sivilcelenme oluyor. Çok rahatsızım.
Cildinizle temas eden temizlik veya kozmetik ürünleri ve bazı hastalıklar bu şikayetlere neden olabilir. Öncelikle cilt doktoruna muayene olun. Bazı ilaçlar, haricen sürülen krem ve jeller soyulma, gerilme, kızarıklığa etkilere yol açabilir. Sabun, sivilceyi tedavi etmez. Özel tedavi gerekebilir. Sıkıntı, evham yapmamaya da çok dikkat et...

* Mercimek kolesterole iyi gelir mi?
Evet. Kolesterol yüksekliği ve buna bağlı hastalığı olanlar mercimeği sofralarından eksik etmesin. Besin değeri yüksek olan mercimek, kansızlara da faydalıdır. Kalp ve damar hastalıkları ile şekerden korunmaya yardımcı olur. İçerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanma riskini azaltır.