Kırk nedir neye yol açar?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Aralık 2012 Güncelleme 01 Aralık 2012, 01:46
Kırk nedir neye yol açar?

İÇİNDEKİLER

Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar çeşitli nedenlerle meydana gelen darbeler sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Kırılma durumunda damar, sinir ve kas yapıları hasar görür. Bunlarda ezilmeler, kesilmeler ve yırtılmalar olabilir. Damar kesilmelerinde iç veya dış kanamalar. Sinir kesilmelerinde felç ortaya çıkabilir. O bölgeden nabız alınamayabilir. Kırık bölgesi soluk, soğuk olabilir. Parçalı kırıklarda tansiyon düşüklüğü ve şok yaşanabilir.

* * *
TROİD HASTALIKLARINDA ULTRASON NE İŞE YARAR?
Troid ultrasonografisi troid bezinin büyüklüğünü nodül varsa onun büyüklüğünü anlamamıza yarar. Tedavi başladıktan sonra nodüllerin büyüklüğünün takip edilmesini ve troid bezinin kendisinin büyüyüp büyümediğinin tespit edilmesinde de yarar.

* * *
KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜNÜ KİM, NE ZAMAN YAPMALI?
Çok su içme, çok idrara çıkma, çok yemek yemeye rağmen kilo kaybetme, halsizlik, bitkinlik, mide bulantısı, tekrarlayan kusmalar, yaraların geç iyileşmesi söz konusu ise mutlaka kan şekerinizi kontrol ettirmelisiniz. Ailenizde şeker hastası varsa, şişmansanız, alkol-sigara kullanıyorsanız, bir de yemekten hemen sonra çabuk acıkıyorsanız, açlığa tahammül edemiyorsanız, mutlaka şekerinizi ölçtürün.

* * *
KENDİ KENDİNE EL MUAYENESİ NASIL YAPILIR?
El hareketlerimizi kontrol edelim. Parmak açılıp kapanmalarında ağrı, hareket kısıtlılığı oluyor mu kontrol edelim. Romatizmal bir çok hastalık el hareketlerinde kısıtlamayla başlar. Özellikle el eklemlerinin üzerinde bezelerle birlikteyse vakit geçirmeden doktorunuza başvurun.