Ağrı deyip geçmeyin

Geçmeyen mide ağrısıyla başlayan ülser, insana yemek yemeyi adeta zehir ediyor

ABONE OL
Ağrı deyip geçmeyin
Sokakta, sohbette, misafirliklerde, hastanelerde, polikliniklerde en sık konuşulan hastalıklardan biri "ülser" denilen hastalıktır. Ünlü bir hastalıktır. Herkes onu tanıdığını sanır. Parça parça doğru bilgilere sahibizdir. Ama çoğu kez aklımıza bir hayali gelmez. "Bu yara neye benzer?" desek!
Çoğumuzun gözünün önüne bir şey gelmez. Hafızamızda bir hayali çoğu kez yoktur.

MİDE SUYU
"Ülser" en basit ifadesiyle yarım santimden daha büyük olan bir çukurdur. Evet şimdi ülseri anlatmaya başlayalım. Yemeklerin sindirimi için mide suyu gereklidir.
Mide suyu asit ve pepsin denilen sıvılardan oluşur. Yemeklerin parçalanmasını sağlar. Mide suyu nedeniyle ortaya çıkan yaralara "Peptik Ülser" denir.
Mide eti eritirken, kendini neden eritmiyor?
Normalde mide suyu etleri, sebzeler, meyveleri ve her türlü gıdayı eritir. Ancak mide korunmasını sağlayan "Kalkan" nedeniyle zarar görmez. Ancak bu koruyucu kalkanı eriten, incelten, bozan durumlarda mide kendi ürettiği sindirim suyundan zarar görür. Midenin ssağlayan "Kalkan" denilen koruyucu tabaka nelerden oluşur? Mide kendini mide suyundan korumak için yoğun kıvamlı, kaygan, yapışkan, suyun eritemediği bir madde, bir "Koruma Kalkanı" olan mukusu da üretir. Üretilen bölgenin kalınlığından 20 kat daha kalındır. Yediğimiz tüm gıdaları eritebilen bu mide suyu, bu kalkan sayesinde kendi kendini eritmekten korunur.

BELİRTİSİ FARKLI
Oniki Parmak Bağırsağındaki ülser şikâyetleri nasıldır?
Ağrı son derece düzenlidir. Yemek yemekle, süt içmekle ve antiasit ilaçları kullanmakla şikâyetler geçer.
Ancak yemekten 1.5-4 saat sonra tekrar karın ağrısı başlayabilir. Gece saat 1-3 arası kalkıp yemek yeme ihtiyacı duyabilirler. Ağrı karnın sağ yanına veya sırta yayılabilir. Eğer bu tip belirtileriniz var ise sakın doktora gitmeyi ihmal etmeyin.