Dozunda vitamin
Günümüzde herkesin şeker gibi tükettiği vitaminler, doz aşımında çeşitli sorunlara yol açıyor...
VİTAMİN EKSİKLİĞİ HASTALIĞA YOL AÇAR MI?
Vitamin eksikliğinin hastalıklara yol açabileceği ilk olarak 1896 yılında anlaşılıyor ve şu sonuç ortaya çıkıyor:
C vitamini eksikliğinde cilt ve dişeti problemleri,
A vitamini eksikliğinde görme problemleri,
D vitamini eksikliğinde kemik problemleri,
B vitamini eksikliğinde cilt ve sinir sistemi problemleri oluşuyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde beslenme problemlerinden kaynaklanan vitamin eksikliklerine pek sık rastlanmıyor. Bununla beraber vitamin eksikliği yalnızca yetersiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkmıyor.
DÖNEME GÖRE TEDAVİ
Yaşamımızın bebeklik, gebelik, ergenlik gibi değişik dönemlerinde artmış ihtiyacın karşılanamaması; diyabet, böbrek yetmezliği, bağırsaktan emilim bozukluğuyla seyreden hastalıklar, mide ameliyatları, yoğun alkol kullanımı gibi birçok durumda vitamin eksiklikleri ortaya çıkabiliyor.
Bu risk gruplarına özel vitamin tedavisi denildiğinde tedavi yapılması gerekiyor.
FAZLASI VÜCUDA ZARAR VERİYOR
Vitaminler kimyasal özelliklerine göre suda eriyen ve yağda eriyen olmak üzere iki gruba ayrılıyor. B ve C vitaminleri suda eriyebildiği için vücudumuzda depo edilmiyor. Yağda eriyen A, D, E, K vitaminleri fazla alındığında vücutta birikiyor ve kontrolsüz kullanıldığı zaman "hipervitaminoz" denilen vitamin fazlalığına yol açabiliyor. Vitamin eksikliği kadar fazlalığı da bir sağlık sorunu haline dönüşüyor. Örneğin D vitamini fazla alındığında kalsiyum fazlalığının yanı sıra, D vitamini zehirlenmesine yol açıyor.
BİLİNÇSİZ TÜKETİM
Bilinçsiz alınan vitaminler sağlık sorunlarına yol açıyor:
Süt çocukluğu dönemi: D Vitamini Gebelik: Folik asit Böbrek yetmezliği olanlar ve diyaliz hastaları: Folik asit, D vitamini Mide ve bağırsak ameliyatı geçirenler: B12 vitamini Bağırsaktan emilim problemi ile seyreden hastalıklar: D vitamini, B12 Yoğun alkol kullanımı: B1, B12 Şeker hastaları: B1, B6 Vejetaryen: B12