Ağaoğlu MY tatil!

Savcı Zekeriya Öz, Kurban Bayramı'nda Dubai'ye tatile gittiğini kabul etti ama tüm faturayı cebinden ödediğini söyledi. Bu açıklamadan yarım saat sonra ise Ali Ağaoğlu, Öz ve yakınlarının tatil masraflarının şirket tarafından ödendiğini itiraf etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2014 Güncelleme 07 Ocak 2014, 01:03
Ağaoğlu MY tatil!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin gündemine oturan 17 Aralık Operasyonu'nun arkasındaki isim Zekeriya Öz zor duruma düştü. Dün TAKVİM'in ortaya çıkarttığı haberde Öz'ün 11 kişilik bir grupla Kurban Bayramı'nda Dubai'ye tatile gittiği ortaya çıkmıştı. Krallar gibi altı gün geçiren Öz ve aile yakınlarının masrafı ise yaklaşık 80 bin lirayı bulmuştu. Zekeriya Öz ve yakınlarının safari turlarına da katıldığı lüks tatilin faturası ünlü bir işadamına kesilirken, bu haber büyük yankı buldu.

80 DOLAR BAHŞİŞ
Zekeriya Öz her öğünü 2 bin 500 dolardan fazla tutan yemeklerini, ailesiyle beraber odada yemişti. Dışarıda yenen bir başka yemeğin faturası yine 2 bin doları aşarken, Savcı Öz bu yemeğin ardından 300 dinar (80 dolar) bahşiş bırakmış ama bunu da faturaya ekletmişti.

BEN ÖDEDİM!
Dünyanın en büyük Türk hamamının bulunduğu, Dubai'nin dev Palmiye Adası'nda yer alan Jumeirah Zabeel Saray'da muhteşem bir tatil geçiren Öz'ün 80 bin lirayı bulan masrafı nasıl karşıladığı ise dün merak edildi. Oysa tüm masraflar Akdeniz İnşaat'a fatura edilmişti. Şirket ise Ali Ağaoğlu'na aitti.

TUFAYA DÜŞTÜLER
Hürriyet, Zaman, Milliyet gibi işbirlikçi medyanın internet siteleri gün boyu bu haberi yayınlama gereği duymazken, akşam saatlerinde Zekeriya Öz'den "Yakınlarımla beraber tatile gittiğim doğrudur. Ama parayı kendim ödedim" açıklaması gelince, işbirlikçi medya yayınlamadıkları haberin yalanlamasını manşetlerine taşımakta mahsur görmedi. Ama bu yalanlamadan sadece yarım saat sonra Ağaoğlu Grubu'ndan "Dubai temsilciliğimizin, Sayın Savcı ile çok öncelere dayanan tanışıkları çerçevesindeki bu ağırlama temsilcimizin inisiyatifiyle gerçekleşmiş olup bilgimiz dahilindedir" açıklaması geldi. Bu sözler üzerine Savcı Öz'ün tatil masraflarının Ağaoğlu tarafından karşılandığı da ispatlanmış oldu.

DOSYA HSYK'DA
Bu arada TAKVİM'in haberi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) harekete geçirdi. Konuyla ilgili dosya açıldı. Önce müfettişler Öz'ün ifadesini alacak. Gerekirse soruşturma için dosya 3. Daire'ye gidecek.

KAYAK TATİLİ DE BÜYÜK ŞÜPHE UYANDIRDI
Takvim'in dün 'Parayı kim verdi Zekeriya' başlığıyla duyurduğu haberle ilgili de ilginç detaylar ortaya çıktı. Öz'ün bir yemeğe 175 lira bahşiş verdiği belirlendi. Bu arada Zekeriya Öz'ün paylaştığı fotoğraflarda Dubai'nin yanı sıra geçen yıl birkaç kez de kayak tatili yapmaya gittiği görüldü.

AVANTA HÜRRİYET'İ
Türkiye'de yaşanan son gelişmeler üzerine geçtiğimiz günlerde tarafsızlık manifestosu yayınlayan HÜRRİYET, dün akşama dek sitesinde skandala yer vermezken Öz için "Kahraman savcı, avantacı oldu" diye ilgisiz bir haber verdi. Öz'ün "Parayı cebimden ödedim" sözünü ise bir anda manşete çekti. Ağaoğlu, masrafı karşıladığını kabul edince, Hürriyet ve işbirlikçi basın haberi görmek zorunda kaldı.

* * *
HESAP ZAMANI

Savcı Öz'ün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda da (HSYK) bomba etkisi yarattı. Kurul Genel Sekreterliği, belgelerle ilgili "inceleme dosyası" açtı. Öz'le ilgili dosya, "inceleme ve soruşturma yapılması" konusunda yetkili olan HSYK 3'ncü Dairesi'ne gönderilecek.

MÜFETTİŞLER DEVREDE
HSYK 3'ncü Dairesi, ön inceleme sonunda müfettiş görevlendirecek. Müfettişler savcı yetkisine sahip olacağından her türlü bilgi ve belgeyi toplayabilecek. Ayrıca Öz'ün tatil masraflarını karşılayan Akdeniz İnşaat yetkililerinin de ifadesini alabilecek. Bu arada Öz'ün tatili, Hakimler ve Savcılar Kanunu'-nun 66'ncı maddesindeki "Resmi sıfatının gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak" eylemi ile örtüşüyor. Bu eylemin yaptırımının da kınama olduğuna dikkat çekiliyor. Bu tür disiplin cezaları ise hakim ve savcıların terfilerinde etkili oluyor. Kurul, kararnameleri hazırlarken savcıların sicil dosyasına bakıyor.

Ersan ATAR

* * *
EL ÇEKTİRİLMELİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ün Dubai tatili, yargıda şok etkisi yarattı. Ünlü hukukçular, Öz'e tepki gösterdi. İşte o açıklamalar:

* DENİZ KUVVETLERİ ESKİ KOMUTANI İLHAMİ ERDİL'İN YOLSUZLUK SORUŞTURMASINI YÜRÜTEN ASKERİ SAVCI SAİM ÖZTÜRK:
Bu olay meslek etiği açısından irdelenmeli. Hakim ve savcılar özel hayatlarına ve ilişkilerine normal insanlardan daha fazla hassasiyet göstermeli. Artık uçan kuş ihbar kabul ediliyor, gazete haberi neden ihbar olmasın. Yargı mensupları, çıkar ilişkileri içerisine girmemeli.

* AVUKAT MÜŞİR DELİDUMAN:
İlgili savcı hakkında Fatih Belediyesi'nde iş takibi yaptığı şeklinde de söylentiler olmuştu. Bir devlet memurunun geliri bellidir. Gazetelerde yazılı masrafı yapması imkansızdır. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve HSYK bu savcı hakkında tahkikat yapmalı. Tahkikat bitene kadar da bu savcıya hiçbir soruşturma verilmemeli.

KABUL EDİLEMEZ
* AV. HALİL DOĞAN (DEMOKRAT HUKUKÇULAR DERNEĞİ BAŞKANI):
Zekeriya Öz'ün lüks tatil parasını bir firmaya ödettiği iddiaları doğruysa bu asla kabul edilemez.

* VEDAT AHSEN COŞAR (TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ ESKİ BAŞKANI):
Bütün kamu görevlileri ve siyasetçiler gibi savcıların da yaptıklarına çok dikkat etmeleri gerekir.

Gizem KAŞİFOĞLU

* * *
İDDİANAME HAZIRLANABİLİR

Öz'e Meclis'ten de tepki geldi:

* BURHAN KUZU (AK PARTİ):
Dubai tatilinin menfaat veya bir işin karşılığında yapıldığının ispatlanması halinde savcı Öz hakkında bir iddianame hazırlanabilir.

* ŞUAY ALPAY (AK PARTİ):
Birkaç nedenle tablo vahim. Bir hakim ve savcı ile ilgili şaiya ortaya çıkar ve yaygın bir kanaat oluşursa HSYK'nın görevden el çektirmesi gerekir. Bunun için iddianın belgelenmesi bile gerekmez.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

* ÖMER SÜHA ALDAN (CHP):
Hakim ve savcının, bir başkasının finansmanıyla tatile gitmesi etik değildir. Bu iddialar karşısında HSYK soruşturma açmalı. Eğer tatil parasını ödeyen şirketle ilgili bir davaya bakmışsa ve lehine sonuç vermişse, bu görevi kötüye kullanma suçuna girer ve hakkında ceza davası açılır.

* HAYDAR AKAR (CHP):
İddiaların mutlaka HSYK tarafından araştırılması lazım. Hukuk herkes için gerekli.

* BENGİ YILDIZ (BDP):
Bir hukukçu, bir şirket vasıtasıyla böyle bir tatil yapmışsa sorgulanır, eleştirilir.