Kalbinize dikkat

Kalp damar hastaları için doğru beslenme ve yöntemlerle tutulan oruç aksine insanı daha fazla korur

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2011 Güncelleme 08 Ağustos 2011, 00:00
Kalbinize dikkat

İÇİNDEKİLER

"Ah kalbim ben senden, çok çektim vallahi..". Göğsümüzün içinde tüm organlarımızı besleyen bir devir-daim motoru var.
Borularla bedenin her yerine hayati sıvımız kanı ulaştıran bu motor sistemi bozulabiliyor. Bazen doğumdan itibaren bazen de daha sonra arıza meydana gelebiliyor. Özellikle Ramazan ayında oruç tutmak istediğimizde "Acaba bu arızalı durum engel teşkil eder mi?" ya da "Oruç kalbimizi bozar mı?" soruları bizleri huzursuz eder. İşte sorularınızın cevapları:

Sağlıklı insanların oruç tutması kalp damar sistemini nasıl etkiler? Oldukça iyi yönde etkiler.
Yapılan araştırmalara göre oruç tutan insanlarda Koruyucu Kolesterol olarak bilinen HDL Kolesterol oranı artar. "Homosistein" denilen kalp damar hastalıklarını arttıran bir maddenin oruç tutanlarda en düşük seviyeye indiği tespit edilmiştir. Bu da kalp damar sistemi hastalıklarının gelişme riskini azaltan bir durum. Yani doğru usullerle tutulan oruç koruyucudur diyebiliriz.

"Doğru usul" nedir? İftarda az az sık sık yemek, özellikle çok şekerli-çok tuzlu-çok sıcak-çok soğuk yememek, iftar sonrası küçük yürüyüşler, hareketler yapmak, iftarla sahur arasında 10-12 bardak su içmek, sahurda şekerli gıdalardan sakınmak, ilaçları düzenli ve doktor kontrolünde kullanmak, oruç süresi oyunca bedeni zorlayıcı ağır hareketlerden kaçınmak, sinirli ve gergin ortamlardan uzak kalmak, mümkünse gündüz en az 2 saat uyumak herkes için ama özellikle kalp ve damar hastalığı olanlar için "doğru usul" dur.

Kalp ve Damar hastaları özellikle hastalıkları ile ilgili nelere dikkat etmeliler? Özellikle "oruç tutma" kararını doğru vermeliler. Hastalıklarının dengesi bozuksa ilaçlı veya ilaçsız şikâyetleri devam ediyorsa, bedenleri uzun süre açlığa tahammül edemiyorsa, bedene zarar verme pahasına oruç tutmamalılar. Eğer oruç tutmak istiyorlarsa, en azından bunu denemek istiyorlarsa mutlaka doktorlarına başvursunlar. Eğer ilaç kullanım düzenleri doğru olarak düzenlenmezse hastalıklarının seyri kötüleşebilir. Ayrıca doğru hazırlanmış diyet listeleri olmazsa hastalıklara davetiye verilmiş olur.