Zeynep’i yaşatalım

11 aylık Zeynep’in SMA hastası olduğu belirlendi. Tedavisi için gerekli olan 3 milyon liralık ilaca, ailenin maddi gücü yetmedi. Acılı anne baba, kızlarını yaşatacak ilaç için yardım istedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2017 Güncelleme 30 Nisan 2017, 00:06
Zeynep’i yaşatalım

İÇİNDEKİLER

Manisa'da SMA hastası olan 11 aylık Zeynep Fatma Özden'in tedavisi için 3 milyon liraya ihtiyaçları olduğunu söyleyen aile, yetkililerden yardım istedi. İkinci kızları Zeynep'i 11 ay önce kucaklarına alan Şengül- Yusuf Özden çiftinin mutlulukları uzun sürmedi. Özden çifti, kızları 45 günlükken hareketlerinde yavaşlama fark etti. Çocuklarını Ege Üniversitesi Hastanesi'ne götüren aile, burada acı gerçeği öğrendi. Yapılan tetkiklerde minik bebeğin SMA hastası olduğu belirlendi. Zeynep'in hareketlerinin zamanla yok olmaya başladığını belirten aile, kızlarının tedavisi için yurt dışından getirilecek ilaca ihtiyaçları olduğunu söyledi. İlacın fiyatının 3 milyon lira (841 bin 590 dolar) olduğunu belirten Özden çifti, hayırseverlerden kızlarını yaşatmaları için yardım istedi. Solunum cihazına bağlı hayatını devam ettiren Zeynep'in yaşamasını istediğini belirten anne Şengül Özden, şunları söyledi: "İlacımız yurt dışında var. Doktor bize '2 sene yaşar' dediğinde ne yapacağımızı bilemedim. Çocuğumu toprağa gömmek istemiyorum. Yüzde 1 şansımız bile olsa denemek istiyoruz. Bizim gibi olan ailelerin umutları sönmesin. Cumhurbaşkanımıza, Sağlık Bakanımıza yalvarıyoruz." Anne Özden, 2 ayda 20 SMA hastası bebeğin ilaç olmadığı için hayatını kaybettiğini söyledi. Ardından şöyle devam etti: "'Bugün sıra bize mi gelecek' diye düşünüyoruz. Kızım her geçen gün gözümün önünde eriyor. Zeynep'in gözünün içine bakamıyorum. Yürümeyeceğini, koşmayacağını biz de biliyoruz. Ama en azından yaşasın istiyoruz. Ben onu mezara değil parka götürmek istiyorum. Evladımdan ayrılmak istemiyorum."

SMA NEDİR?
Türkiye'de 2 bin 500 çocukta görülen SMA; sık rastlanan genetik rahatsızlıklardan biri olarak biliniyor. Hareket sinir hücrelerinden kaynaklı bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Bu hastalığın tüm tiplerinde omurilikte bir bölgedeki hareket sinirleri etkileniyor. Kas hareketlerini kontrol eden sinir sisteminin tahrip olmasıyla kasların erimesi ve zayıflaması belirtileriyle hastaları yatağa bağımlı hale getiriyor.