FETÖ’ye AİHM’den ret

Kütahya'da dershane olarak faaliyet gösteren "Feza Özel Eğitim" kurumu, FETÖ bağlantısı gerekçesiyle kapatıldı. Bunun üzerine dershane, yargıdaki FETÖ unsurlarının ayıklanmaya başladığını da dikkate alarak doğrudan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Dershane, "eğitim, mülkiyet ve adil yargılanma" haklarının ihlal edildiğini savundu. Ancak AİHM oy birliği ile bu başvuruyu kabul edilemez buldu.

Giriş Tarihi 22 Ekim 2016, 00:00 Güncelleme 22 Ekim 2016, 04:21
FETÖ’ye AİHM’den ret

İÇİNDEKİLER

Terör örgütü FETÖ, yapılanmasında önemli yeri olduğu daha sonraki soruşturmalarda tüm açıklığıyla ortaya çıkan dersanelerinin kapatılmasına karşı Avrupa'dan istediğini alamadı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "FETÖ'cü olduğu" gerekçesiyle kapatılan dersanenin başvurusunu reddetti.

Kütahya'da dersane olarak faaliyet gösteren "Feza Özel Eğitim", Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda 18 Aralık 2015'te kapatıldı. Kapatma gerekçesi olarak FETÖ ile bağlantıları gösterildi.

Dersane, yargıdaki FETÖ unsurlarının ayıklanmaya başladığını da dikkate alarak doğrudan AİHM'ye başvurdu. Dersane, "eğitim, mülkiyet ve adil yargılanma" haklarının ihlal edildiğini savunurken, FETÖ ile bağlantılandırılmasının da "ayrımcılık yasağı"nın ihlal edilmesine neden olduğunu ileri sürdü.

AİHM O KURALINI İŞLETMEDİ
Dersane AİHM'ye başvururken genel olarak, "İç hukuk yollarına başvursam da sonuç değişmeyecek, çünkü Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere bu kararın doğru olduğuna yönelik açıklamalar yapılıyor" tezini işledi. Dersane böylelikle AİHM'nin "iç hukuk yolları tüketilmeden de inceleme yapma" yetkisini harekete geçirmeye çalıştı. Ancak AİHM'den beklediği sonucu alamadı. AİHM, başvuruyu oybirliğiyle "kabul edilemez" bulurken, "iç hukuk yolları tüketilmeden de inceleme yapılabileceği" istisnasını işletmedi ve "İç hukuk yollarından muaf tutulmayı gerektirir bir durum bulunmamaktadır" dedi.

AİHM, "iç hukuk yolları tüketilmeden de başvuru yapılabileceği" istisnasını ancak, "açık hak ihlalinin varlığı" ve "kişinin iç hukuk mercilerine başvursa da sonuç alamayacağı açıkça görünen" durumlarda işletip başvuruları kabul edebiliyor. AİHM'nin kararında ayrıca, "başvurucu lisansının iptali işlemine karşı idari yargı mercilerinde dava açmadığı gibi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda da bulunmamıştır" görüşünü aktardı.

ERSAN ATAR