Meclis 2015

TBMM'deki yemin töreninde ilginç görüntüler sergilendi! Merve Kavakçı'nın kız kardeşi, 16 yıl sonra ablasının başörtüsüyle mesaj verdi. HDP'liler İstiklal Marşı'nı söylemedi!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Haziran 2015 Güncelleme 24 Haziran 2015, 01:10
Meclis 2015

İÇİNDEKİLER

TBMM'de 25. Dönem milletvekili yemin töreni, birçok ilke sahne oldu. Meclis'i, en yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal açtı. Baykal, Meclis'i açmadan önce görevi eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten devraldı. Daha sonra Baykal, Genel Kurul Salonu'na gelirken, kendisini AK Partili vekiller alkışlarken CHP'li bazı vekillerin alkışlamaması dikkat çekti. Genel Kurul'a hitap eden Baykal konuşması sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Sayın Cumhurbaşkanı' diye hitap etti. Baykal konuşmasının ardından ant içerek 25. Dönem'de yemin eden ilk milletvekili oldu. Bu arada Baykal'ın, "Geçici Genel Başkanınız olarak ilk yemini edeceğim" ifadesi salonda gülüşmelere neden oldu. Törene katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan gülenler arasındaydı. Baykal Meclis'e hitabında şunları söyledi: Burada görev yapacak olan milletvekilleri, sadece seçildikleri illerin üyesi oldukları siyasi partilerin değil, kendilerine oy vermiş olan ya da olmayan, bütün milletin temsilcileri olacaklardır. Din ve inanç örgütlerinin sıcak siyaset bürokrasi alanlarında mevzilenmeleri telikeli sonuç doğurur. Türkiye'de yaşanan acı olaylar bizi bir kere daha laikliğin önemini göstermiştir.

TÖREN NOTLARI...
* Genel Kurula ilk gelen AK Partili vekiller oldu. Kadın milletvekillerinin kıyafetlerinde beyaz, mavi, kırmızı, pembe, siyah-beyaz renkleri dikkat çekti.

* Kadın vekillerin özellikle beyaz rengi tercih ettikleri gözlendi.
Bu dönem Meclis'e AK Parti'den 41, HDP'den 31, CHP'den 20 ve MHP'den 4 olmak üzere tam 96 vekil girdi.

* Genel Kurul Salonuna ilk gelen lider MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. İkinci Kemal Kılıçdaroğlu, sonra Davutoğlu, daha sonra Demirtaş geldi. Liderler tokalaşmadı.

* HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Adana Milletvekili Rıdvan Turan ve Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, çeşitli nedenlerden dolayı TBMM'deki yemin törenine katılamadı.

* Meclis'te yemin törenine kısa süre kala milletve son kayıt yaptıran kişi ise MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener oldu.

MECLİS'TE ŞENLİK VAR
CHP'nin Roman Milletvekili Özcan Purçu, TBMM'deki yemin töreni öncesi eşi ve çocuğuyla birlikte gazetecilere açıklamalarda bulundu. Purçu, "Bugün bir milat olacak. Türkiye'de ilk defa bir Roman Milletvekili yemin edecek. Ülkemizin demokrasisi açısından farklı bir noktaya girildi. İstiyoruz ki bundan sonra bütün etnik kimlikler temsil edilsin. Ayrımcılıklar ortadan kalksın. Avrupa'ya da Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu hamlesi örnek teşkil etti. Demokrasimiz bir basamak daha Türkiye'de atlamış oldu" dedi.