Üç maymun!

Mısır'da Mursi'yi deviren güçler, "Duymadım, görmedim, bilmiyorum" özelliklerini taşıyan üç yaşlıyı göreve getirdi. Bu emekliler ülkeyi kaostan kurtarmak adına hala hiç bir şey yapamadı. Herkes hayal kırıklığı yaşadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Temmuz 2013 Güncelleme 12 Temmuz 2013, 01:17
Üç maymun!

İÇİNDEKİLER

Mısır'da dış güçler tarafından desteklenen darbeci Sisi, Mursi'yi koltuğundan indirdikten sonra yerine Hristiyan Adli Mansur'u geçirdi. Hazırladığı 33 maddelik geçici anayasa, darbeciler tarafından bile eleştirilen 67 yaşındaki Cumhurbaşkanı Adli Mansur, kendisinden beklenen performansı yerine getiremedi. Hükümeti kurmakla görevlendirdiği Geçiş Başbakanı 76 yaşındaki Hazem el-Beblawi de, hala kabineyi oluşturamadı. Nobel ödüllü Cumhurbaşkanı Yardımcısı 71 yaşındaki Muhammed El Baradey'e de en yakınları bile tepki gösterdi.

HALK DESTEĞİ YOK
Bu üç isimden, ülkedeki karışıklığa son vermek için atılım yapmaları bekleniyordu. Ancak geride kalan 10 günlük sürede bunu başaramayacakları görüldü. Bu üçlüye, halk desteği yok, tepkiler ise artama başladı. Darbeci Sisi de, hayal kırıklığı içinde... Bu yüzden sürece Mursi'yi dahil etmek için nabız yokladığı öğrenildi. Bu arada Almanya'da yayınlanan Bild gazetesi, darbe yönetimini eleştirmeye başladı. İngiliz'ler ise hala darbeden bahsetmiyor.



70'LİK EMEKLİLER BAŞARISIZ
Mısır'da geçiçi Cumhurbaşkanı 67 yaşındaki Adli Mansur, önce 71 yaşındaki Baradey'i hükümeti kurmakla görevlendirdi. Ancak buna herkes karşı çıktı. Ardından 76 yaşındaki eski maliye bakanı Beblawi'ye görev verildi. O da hala hükümeti oluşturamadı.

DAHA 3 YILI VARDI
Adeviye Meydanı'nda toplanan onbinlerce Mursi yanlısı gösterici, ABD Başkanı Obama ve yabancı medyaya ateş püskürdü. Halk, "Biz Mursi'yi 4 yıl için seçtik. Bir yıl bile geçmeden medya, Mursi'yi linç etmek istedi. Yalancı medyayı Mısır'da istemiyoruz" diye tepki gösterdi...

CUMA'YA DiKKAT!
Mısır'da gözler bugün Cuma namazı sonrası yapılacak gösterilere çevrildi. Kahire'ye yüzbinlerce insan çeşitli araçlarla gelecek. 'Cuma direnişi'nde "Mursi'ye özgürlük" diye slogan atacak. Bu durum, darbeci general Sisi ve ekibini huzursuz etti.



DUALAR MURSİ İÇİN
Mısır'da Mursi'yi destekleyen halk geri adım atmıyor. Darbe karşıtı göstericiler akşam ezanı öncesi Kuran okuyarak Mursi için dua etti. Ardından meydana sığmayan iftar sofraları, ana yolları tamamen doldurdu. Başta Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) olmak üzere göstericilerin kendi getirdiği öğünlerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları da meydandaki iftar sofralarına katkı sağladı. Aşevi şeklinde oluşturulan mutfaklardan binlerce kişiye iftar yemeği dağıtıldı. Sayıları yüz bini aşan halk, ilk teravih namazını da bu alanda kıldı. İlerleyen saatlerde 5 bin kişi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürüdü. Pankart ve sloganlarla 3 kilometre yolu katederek saraya ulaşan göstericiler, barikat oluşturan askerler tarafından engellendi.

DARBEYE ABD DESTEĞİ
Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, "Mısır'daki müdaheleye "Darbe" dersek, yardımı kesmek zoruda kalırız" dedi. Bu arada 4 savaş uçağının Mısır'a gönderileceği kaydedildi. Obama'nın isteğiyle de gelecek yıl 1.5 milyar dolarlık yardım planlandı.



YARDIM BORSASI
Mısır'da günlük ekonomik zararın 600 milyon dolar olduğu açıklandı. Bu arda Körfez ülkelerinin toplam 12 milyar dolarlık yardım açıklaması borsayı hareketlendi. Borsa yüzde 3,3 artı. Önceki günü ise yüzde 0,7 artışla kapattı.

AFRİKA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ ASKIDA
Afrika Birliği, darbe nedeniyle Mısır'ın üyeliğini askıya aldı. Etiyopya'nın Ankara Büyükelçisi Mulatu Teshome Wirtu, "Bu karar, sözleşmemizde var" dedi.

FATİH ER