Hem suçlu hem güçlü

Darbeci General Sisi, 88 kişiyi katlettirdi. Ardından Müslüman Kardeşler'in lideri Bedii'yi "Şiddeti körüklemek"le suçladı. Tutuklama kararı çıkarttırdı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Temmuz 2013 Güncelleme 11 Temmuz 2013, 09:56
Hem suçlu hem güçlü

İÇİNDEKİLER

Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi'yi devirip ülkeyi kaosa sürükleyen darbeci General Sisi, Müslüman Kardeşler'in liderleri hakkında tutuklama kararı çıkarttırdı. Geçen hafta Mursi yanlılarının üzerine ateş açan askerler, 63 kişiyi öldürmüştü. Dün de İhvan üyesi Ferit Şevki işkence ile öldürüldü. Böylece ölenlerin sayısı 88'e yükseldi. Bu ölümlerin faturası, İhvan'a kesildi.

ŞİDDETİ KÖRÜKLEDİNİZ!
Başsavcılık, Muhammed Bedii ve 10 yönetici hakkında "şiddeti körüklemek" iddiasıyla tutuklama kararı çıkardı. Bu arada Selefi liderlerinden Şeyh Hasan ve Şeyh Yakup, ev hapsine alındı. Müslüman Kardeşler sözcüsü Cihad el Haddad, Müslüman Kardeşler'in yöneticilerine yapılan suçlamaların, Mursi'nin cumhurbaşkanlığının iadesini isteyen direnişi kırmak için atılmış bir adım olduğunu belirtti.

KUZEN İSYAN ETTİ
Bu arada Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Muhammed Baradai'nin kuzeni Prof. Dr. Menal Baradai, "Mısırlılar ülkeyi mahvedip Irak'a dönüştürmene izin vermeyecek" diye kuzenine adeta ateş püskürdü.

10 YÖNETİCİ ARANIYOR
Mısır Başsavcılığı, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve İhvan yöneticilerinden Mahmud İzzet, Muhammed el-Beltavi ve Mahmud Hüseyin'le birlikte 10 yöneticinin tutuklanmasını istedi.

* * *
ÖLÜMCÜL ŞİDDET
Uluslararası Af Örgütü, darbeci General Sisi'nin ülkeyi kaosa sürüklemesiyle Mısırlılar'ınorantısız güçle öldürüldüğünü açıkladı. "5 Temmuz'dan bu yana yaşamını yitiren 88 kişinin bir kısmının güvenlik güçlerinin aşırı ve gereksiz güç kullanımından dolayı öldükleri açıktır. Elde edilen bilgiler, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığını, kasıtlı ölümcül güç kullanımına da yöneldiğini ortaya koymaktadır."

YARGILANSINLAR
Örgüt, Mısır'daki yetkili makamları, güvenlik güçlerinin yol açtığı ölüm ve yaralanmalara ilişkin hızlı, kapsamlı, bağımsız ve tarafsız soruşturma başlatmaya çağırdı. Hukuksuz eylemleri gerçekleştiren, keyfi ve aşırı güç kullanan sorumluların, rütbelerine bakılmaksızın adalet önüne çıkarılması talebini de dile getirdi.

* * *
CUNTAYA DAVA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mısır'daki darbeyi "insanlığa karşı işlenmiş suç" kabul ederek soruşturma başlattı. Mazlum- Der'in suç duyurusuyla başlayan soruşturmada Sisi ile birlikte Baradey, Kıpti Kilisesi lideri ve Ezher Şeyhi de şüpheli konumunda yer aldı. Soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili yürütecek. Aliye ÇETİNKAYA