Kıyamet günü

Mayalar'a kulak verenler, 21 Aralık'ta insanlığın sona ereceğini sandı. Saklanmak için Şirince'ye aktı. Ancak Mayalar avucunu yaladı, geriye şirin manzaralar kaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2012 Güncelleme 22 Aralık 2012, 03:05
Kıyamet günü

İÇİNDEKİLER

Binlerce yıl önce yaşayan Mayalar, tutturamadı. 21 Aralık 2012'de kıyametin kopacağını hesaplayan kayıp uygarlık, mayayı batırdı. İnanışa göre kıyametten saklanmak için gerekli şifreler, İzmir'deki Şirince Köyü'nde saklıydı. Zira köydeki Maden Dağı, Meryem Ana'nın bulunduğu öne sürülen M şeklindeki mağara ile ortaya çıkan bulutlar, olayı gizemli kıldı.

13:11'DE NEFESLER TUTULDU
Ve 21 Aralık, dün takvim sayfalarındaki yerini aldı. Herkes "Kıyamet saati olarak açıklanan 13:11'e" odaklandı. Ancak beklenen kıyamet kopmadı. Bunun yerine Şirince'de eğlence vardı. Şirince'ye gidemeyenler pişman olmadı, gidenler ise şenliğe aktı. Beklenen kalabalık ise yaşanmadı. Köyde turistten çok basın mensubu vardı. 247 gazeteci köyde konuşlanırken, bölgeye gelen turistler de kıyameti unutup festival havasındaki ortama uyum sağladı.

YER AYIRTILDI AMA...
Ama 'maya tutmayınca' esnaf hüsrana uğradı. Bunun gerekçesi de vardı. Zira binlerce turist, rezervasyon yaptırmasına rağmen Şirince'ye gelmekten caydı. Kırkınca Konakları sahibi İlkan Gülgün bunu, "Şirince'ye on binlerce ziyaretçinin geleceği beklentisi, rezervasyonların iptal edilmesine yol açtı" şeklinde yorumladı.

HOŞGELDİN BAKTUN
Mayalar, hayatlarını düzenlemek için birçok farklı takvim kullandı. 21 Aralık'ı kıyamet günü olarak gösteren Maya Takvimi ise 3'e ayrılıyordu. Bu takvim, 5 bin 200 yıllık bir dönemi tarihlendirirken, 13'e, 20'ye ve 260'a bölünmüştü. 13'e bölünen kısım 394 yıl sürerken, Mayalılar bu yıllara baktun adını verdi. Bu nedenle 21 Aralık tarihi aslında bir son değil, yeni bir baktun başlangıcı.

21 ARALIK EYLEMi
Şirince işçileri de ağırladı. Madenİş üyeleri, "Mayalar da taşeronlaşmaya karşı" şeklinde pankart açtı.

CUMA MUFTUDEN
Selçuk Müftüsü İsmail Saltu, köyde Cuma namazını kıldırdı. "Kıyameti Allah bilir" dedi.

KEFENiN CEBi YOK
Çevreciler de soluğu Şirince'de aldı. Çevre sorunlarına dikkat çekmek için kefen sattı.

SiRiNCE'NiN AĞASI
'Şenlikli alamete' Ağaoğlu da katıldı. Ünlü işadamı 'Bu kıyamet değil, bu da değil. Korkmayın' yorumunu yaptı
Kıyamet etkinliğine katılanlar arasında Ali Ağaoğlu da vardı. Şirince'deki Salkım Konak'ta kalan ünlü işadamı, "Kimse korkmasın hiçbir şey olmayacak. Bir şey olmayacağını biliyorduk zaten. Herkesin kıyameti kendine. Her insan öldüğü gün onun kıyameti kopmuştur" şeklinde konuştu.

'GELDİM OLMADI...'
Bu arada 20 Aralık gecesi köye gelen Ali Ağaoğlu, uzun bir süre Şirince sokaklarında dolaştı, esnafla sohbet etti. Bu sırada espriler de havada uçuştu. Ama güne damgasını vuran şu oldu: "Kıyamet garantili konut yapmaya geldi."

SANAL ALEM
Kıyametle ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter'da da yorumlar yapıldı: "En iyi maya Arı Maya." "Kıyamet evde koptu, hanımdan fırça yedim." "Mayalar'dan son dakika açıklaması: 'Biz mesih gelecek demedik, Messi gelecek dedik ama Barcelona vermedi."

TURİSTİK...
Kıyamet, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da gündemindeydi. Bakan Günay, "Dünyanın güvenli bölgelerinden biri bizim ülkemizde, İzmir yakınlarında, Şirince'de. Ben de açıkça turist gelsin diye bu efsaneye çok karşı çıkmadım" diye konuştu. Herkesi Şirince'ye davet etti.

ÇİÇEK AÇTI...
Vatandaşlar, Şirince'ye aktı... Sonbahardan kalan çiçekleri toplayıp, başına taç yaptı.

* İlahiyat Profesörü Yaşar Nuri Öztürk de bir program için Şirince'ye gitti. Büyük ilgi gördü.
* Mayalar'ın son baskısı da yapıldı. Bir grup, "kıyamet" gazetesi hazırlayıp Şirince'de sattı.
* Şirince'de her renk, her tat vardı. Izgarada pişirilen sucukların kokusu ise her yeri sarmıştı.

MEVLÜT YÜKSEL