Öğretmen adaylarına müjde!

30 bin öğretmen alımı için torba yasa Meclis'e sevk edildi

Giriş Tarihi 18 Haziran 2012, 00:00 Güncelleme 18 Haziran 2012, 19:22
Öğretmen adaylarına müjde!

İÇİNDEKİLER

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Manisa Milletvekili Recai Berber, bazı kanunlarda değişiklik yapılması amacıyla yasa teklif hazırladı.
TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, 1999 yılındaki Marmara depreminde ağır hasar gören iş yerlerinin karşılığında kendilerine teslim edilen iş yerlerini son 2 yıl içinde kullanmayanlardan; borçlanmasını yapmasına rağmen üst üste üç taksidini ödememiş olanlar veya taksitlerini ödemekle birlikte kendi istekleriyle vazgeçtiklerini beyan edenlerin hak sahipliği, il idare kurulu kararıyla düşürülecek. Hak sahipliği düşürülenlerden tazminat alınmayacak. Hak sahipliğinin düşürüldüğü tarihe kadar ödenen tutar, Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından faiziyle birlikte hak sahibine geri ödenecek.

Teklifle, seçim yasaklarını ihlal edenlere verilen hapis cezaları, adli para cezasına dönüştürülüyor.
Seçimlerle ilgili dava açma süresi olarak öngörülen 2 yıllık süre, 6 ay olarak değiştiriliyor.

YURT-KUR Yönetim Kuruluna, yurt ihtiyacını karşılamak üzere verilen 5 yıla kadar kiralama yapma yetkisi, 12 yıla çıkarılıyor.

-TÜBİTAK-


Teklifle, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) görevleri yeniden belirleniyor. Kurum; görevlerini yerine getirmek amacıyla kuluçka merkezi, teknoloji merkezi, teknoloji transfer ofisleri, proje geliştirme ve bilgi aktarma merkezleri, bilim merkezi, bilim parkı ve benzerlerini kurmak ve desteklemek, yurtdışı irtibat büroları kurmak, destek programları oluşturmak, işbirliği ağları ve kümelenme faaliyetlerini desteklemek, proje pazarı, bilim fuarı, yarışma ve benzeri etkinlikler düzenlemek ve desteklemek gibi görevleri yapacak. Ayrıca ödül, burs ve teşvik ikramiyesi vermek, Bilim Kurulu tarafından belirlenecek usul ve esaslar doğrultusunda teminat alınmaksızın hibe ve kredi olarak sermaye desteği sağlayabilecek, ön ödemede bulunacak.

Kurumun bünyesinde elde edilen tüm fikri ve sınai haklar bedelli veya bedelsiz devretmeye, lisans vermeye veya bu hakların konusu ürünlerin üretim ve satışını yapmaya ve bu amaçla şirket kurmaya Bilim Kurulu karar verebilecek.
Başkan'ın görev süresi 3 yıldan 4 yıla çıkarılıyor. Bu düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan Başkan için de uygulanacak.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nda ''Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ve Başkanlık Müşavirliği'' kadroları eklenirken, bu kadrolar istisnai memur kadrosuna dönüştürülüyor.

Teklifle, uygulamadaki tereddütleri gidermek amacıyla, 2012 yılında Yükseköğretime giriş ve yerleştirmede adayların merkezi sınavlardan almış olduğu puanlara ilave edilecek ortaögretim başarı puanlarının YÖK Genel Kurulu'nun aldığı karar uyarınca belirlenen usul ve esaslara göre hesaplanacak.

Sürücü belgesi alacakların 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş bulunmaları şartı, 18 Ağustos 1997 tarihinden önce ilkokulu bitirenlerde aranmayacak.

-Sosyal güvenliği olanlara da yardım-

Teklif, sivil havacılık alanında iç hukukta kanunlarda aynı konuda farklı hükümler olması durumunda, uluslararası sözleşme ve protokol hükümleri uygulanacak.
Fakir ve muhtaç durumdakiler, sosyal güvenliğe sahip olsalar dahi, hane içindeki geliri asgari ücretin üçte birinden az ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma yardımı alabilecek. Afetten zarar görenler ile şehit ve gaziler kanun kapsamına dahil edilecek.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yapılan yardımlar, geri ödemeye tabi proje destekleri ile yaşlılık ve özürlülük yardımları, kişinin muvafakatı olsa bile haczedilemeyecek.
TBMM Başkanlığı'nca milletvekilleri, yasama organı eski üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlara verilen kimlik belgesi, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından resmi kimlik olarak kabul edilecek.

-Elektrik dağıtım şirketleri-


Teklifle, özelleştirme sonrası elektrik dağıtım şirketlerinin sayısının artmasından kaynaklanan bu şirketlerin yatırım ve işletme faaliyetleri açısından denetlenmesindeki boşluğun giderilmesi, sokak ve caddelerin aydınlatma bedellerinin ödenmesinde yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla düzenleme yapıldı.

Buna göre, elektrik dağıtım şirketlerinin her türlü denetimi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca yapılacak. Bakanlık bu denetimi, yetkilendireceği kamu kurum ve kuruluşları ile denetim şirketleri aracılığıyla gerçekleştirebilecek. Bu kapsamda düzenlenecek denetim raporları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na bildirilecek; denetim raporu sonucuna göre gerekli yaptırım ve işlemler Kurul tarafından karara bağlanacak.

Teklifle, yatırımların gerçekleştirilmesi aşamasında çeşitli güçlüklerle karşılaşılması nedeniyle taahhüt edilen yatırımları ve istihdamı tam olarak gerçekleştiremeyen yatırımcıların kredi imkanlarından yararlanarak yatırımlarını tamamlamalarına imkan sağlanması ve bu konuda idareler ile yatırımcılar arasında uygulamada ortaya çıkan hukuki ihtilafların giderilmesi amacıyla düzenleme yapıldı.

Bu düzenlemeden yararlanma talebinde bulunamayan, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde müracaat eden ve taahhüt ettiği yatırımın en az yüzde 10'u kadar asgari yatırım yapmış olan yatırımcılara devredilen veya süresiz kullanma izni verilen taşınmazların eski maliki idareler adına tescilleri sağlanacak, bu taşınmazlar üzerinde ilgili yatırımcılar adına rayiç bedel karşılığında hasılat payı alınmaksızın 49 yıl süreli irtifak hakkı tesis edilebilecek veya kullanma izni verilebilecek.

Yatırımcılara bedelsiz olarak devredilen ve yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle devir işlemi iptal edilerek tapuda eski maliki idare adına tescil edilen ancak davası devam eden ve idarece herhangi bir tasarrufta bulunulmamış taşınmazlar hakkında da bu hükümler uygulanacak.
Yatırımcılara bedelsiz olarak verilen ve uzatılan ön izin süreleri ile 49 yıl süreli tesis edilen irtifak hakkı veya verilen kullanma izinlerindeki yatırımı tamamlama süreleri; yükümlülüklerin yatırımcının kusuru dışında kamudan kaynaklanması halinde, öngörülen sürelerin bitim tarihinden itibaren 3 yıla kadar ilave süre verilmek suretiyle uzatılabilecek.ÖSYM'nin kuracağı veya iştirak edeceği şirketten sınav faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik olarak yapılacak mal ve hizmet alımları, Kamuıİhale Kanunu'ndan muaf tutulacak.