Zeki Üçok, duruşmaya katılmadı

Kayseri'de üç astsubayın ifadelerini hipnozlu işkence yaparak aldıkları iddiasıyla hakkında dava açılan Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Giriş Tarihi 05 Ocak 2012, 00:00 Güncelleme 05 Ocak 2012, 12:52
Zeki Üçok, duruşmaya katılmadı

İÇİNDEKİLER

Kayseri Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın gelecek celse duruşmada hazır bulundurulması için askeri cezaevine yazı yazılmasına karar verdi.

Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda görevli oldukları dönemde üç astsubayın askeri savcı talimatıyla gözaltına alındıktan sonra işkence ve hipnozla ifadelerini aldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok ile emekli Yarbay Gürol Doğan'ın yargılanmalarına devam edildi. Duruşmaya astsubayların avukatları katılırken, sanıklar ve sanık avukatları gelmedi.

Astsubayların ifadelerini hipnozlu işkenceyle aldığı iddiasıyla Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve ceza alan hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan'ın dosyası Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından usul yönünden bozulmuştu. Yargıtay, bozma ilamında, aynı olayla ilgili olarak Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde işkence suçundan yargılanan askeri savcı Ahmet Zeki Üçok'un dosyası ile Gürol Doğan'ın dosyasının birleştirilmesini, yargılamanın bu şekilde yapılmasını istemişti. Yargıtay kararı sonrasında Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi her iki sanığın dosyasını birleştirme kararı almıştı. Karar sonrasındaki Ekim ayında yapılan ilk duruşmaya sağlığı ile ilgili mazeret bildiren askeri savcı Üçok, ikinci duruşmaya da Silivri'deki davalarına katılacağını mazeret olarak mahkemeye bildirdi ve duruşmaya gelmedi. Duruşmada hazır bulunan astsubay Ali Balta'nın avukatı Mustafa Dokumacı, mazerete diyecekleri olmadığını, ama gelecek duruşmaya Ahmet Zeki Üçok'un katılımının sağlanmasını talep etti. Diğer sanık Gürol Doğan ise ilk duruşmada, bir daha dava celselerine katılmayacağını beyan etmişti. 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmaya Kırıkkale Cezaevi'nde tutuklu bulunan Doğan katılmadı.

Mahkeme heyeti, Ahmet Zeki Üçok'un gelecek duruşmada hazır bulundurulması için Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3. Kolordu Komutanlığı Özel Tip Askeri Cezaevi ve Tutukevi Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi. Heyet, Gürol Doğan'ın avukatı Murat Savul'un vekillikten çekildiğini beyan ettiği dilekçenin de Doğan'a tebliğ edilmesi kararını aldı. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

DOĞAN VE ÜÇOK HAKKINDA İŞKENCE YAPMAKTAN DAVA AÇILMIŞTI

Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda görevli oldukları dönemde resmi belgede tahrifat yaptıkları gerekçesiyle astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç, askeri savcının talimatıyla gözaltına alınmıştı. Suçlama ile ilgili soruşturmayı takip eden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok'un talimatıyla astsubayların sorgulanmasına hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan, İzmir'den çağrılarak sorguya girmesi sağlanmıştı.

Astsubayların ifadeleri alınırken, Gürol Doğan'ın hipnoz yaptığı ve bu sırada işkence yapıldığı iddiasıyla Kayseri Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu. Suç duyurusunun ardından Gürol Doğan hakkında Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hipnoz ve işkence yapmaktan dava açılmıştı.

Mahkeme heyeti bu suçlamalardan dolayı Gürol Doğan'ı, toplamda 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Temyiz başvurularının ardından Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nde incelenen dosya, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bozma ilamıyla geri gönderildi. Yargıtay, aynı olayla ilgili olarak işkence suçlamasıyla Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan askeri savcı Ahmet Zeki Üçok'un dosyasıyla Gürol Doğan'ın dosyasının birleştirilmesi istedi. Temyiz başvurusunda bulunan sanığın da dosyaların birleştirilmesi yönünde talebi olduğu belirtildi. Birleştirilme kararından sonra her iki sanığın yargılanmasına 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen yıl başlanmıştı.