TSK açıkladı: Durdurduk

Genelkurmay, 'Mehmetçik'e domuz ve at eti' haberi üzerine açıklama yaptı: "O firmadan alımı durdurduk..."

Giriş Tarihi 14 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 14 Aralık 2011, 10:23
TSK açıkladı: Durdurduk

İÇİNDEKİLER

Edirne'deki 4. Mekanize Piyade Tugayı'nda askere domuz ve at eti yedirilmesiyle ilgili skandal, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Tarım Bakanlığı firma hakkında soruşturma başlatırken, Genelkurmay'dan da açıklama geldi. Şartnameye uygun olmayan ürünlerin yasaklandığı, firmanın ikazlara uymaması üzerine ürün alımının tüm birliklerde durdurulduğu bildirildi.

Edirne-Keşan'da 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 4'üncü Mekanize Piyade Tugayı'nda askerlere domuz ve at eti yedirildiğinin ortaya çıkması devlet kurumlarını harekete geçirdi. Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ve 1'inci Ordu Komutanı Yalçın Ataman, bölgede incelemelerde bulundu. Ardından Tarım Bakanlığı, ilgili firma hakkında soruşturma başlattı. Dün Zaman'a açıklama yapan Genelkurmay da firmayla ilişkinin kesildiğine dikkat çekti. İletişim Daire Başkanı Tuğg. Baki Kavun'un yaptığı yazılı açıklama, tugaya bağlı Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı'nın tetkik ettiği tost ve hamburger ürünlerinde domuz ve at etinin tespit edildiğini doğruluyor. Şartnameye uygun olmayan ürünlerin 18 Haziran'dan itibaren tugayda tüketilmesinin yasaklandığı belirtiliyor. Tugay komutanlığına gönderilen raporun ardından firmadan analiz için yeni numune istendiği ve bunun sonucunun olumlu çıkması üzerine alımların tekrar başladığı vurgulanıyor. Söz konusu 'Keşanlı Ali' markalı ürünlerin bazılarında son kullanma tarihinin okunmaması ve şartnameye uymayan sebeplerden dolayı firmanın birkaç kez ikaz edildiğine dikkat çekiliyor. "İkazlara uyulmaması üzerine 17 Kasım'dan itibaren ürün alımı tüm askerî birliklerde durdurulmuştur." deniliyor.

Edirne'nin Keşan ilçesinde 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 4'üncü Mekanize Piyade Tugayı'nda askerlere içinde domuz ve at etinin olduğu ürünlerin yedirildiğinin ortaya çıkmasıyla ilgili açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, vatani görevini yapan askerlerin tükettiği ürünlerin şartnameye uygunluğunun birlik komutanlıkları tarafından titizlikle takip edildiğini aktardı.

Kamuoyunda tepkiyle karşılanan domuz eti skandalında 'Keşanlı Ali' markalı tost çeşitleri, hamburger, kebap, sandviç ve köfteler Tugay Komutanlığı'na bağlı B Tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı laboratuvarlarında incelenmişti. Yapılan analizler sonucunda hazırlanan rapor, 14 Haziran 2011'de üst komutanlıklara gönderildi. Buna rağmen ürünlerin askeriye içinde satılması engellenmemişti. Haberi ihbar kabul eden Tarım Bakanlığı harekete geçmiş, Keşan'da faaliyet gösteren Ağuşlar firması hakkında geniş çaplı bir soruşturma başlatmıştı. Skandala ismi karışan firmanın 1989'dan bu yana askeriye ile çalıştığı ve ürettiği ürünlerin kamuya açık yerlerde tüketilmediği öğrenildi. Askerî gazino ve kantinlerinde tüketilen gıdaların kontrolünün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendi bünyesinde bulunan birimler tarafından yapıldığı için Tarım Bakanlığı tarafından görevli uzmanların kontrolünün dışında olduğu belirtildi. Olaydan sonra 4'üncü Mekanize Piyade Tugayı tarafından yerel bir gazeteye yapılan açıklamada, 6 ay önce gıdayla ilgili yapılan bir ihaleye söz konusu firmanın da katılmak istediği ancak getirilen numuneler üzerinde yapılan incelemede domuz ve at etine rastlandığı için firmanın ihaleye dâhil edilmediği savunulmuştu.