'Herkese yetecek kadar kurbanlık var'

Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de herkese yetecek kadar kurbanlık olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 22 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 22 Eylül 2011, 14:57
’Herkese yetecek kadar kurbanlık var’

İÇİNDEKİLER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarında bütün Türkiye'yi günlük olarak cep telefonundan takip ettiğini belirterek, ''Türkiye'de 13 vilayette karkas etin ortalama kilogram fiyatı bugün 15,42 lira'' dedi.

Eker, İstanbul Fuar Merkezi/CNR Expo'da düzenlenen 19. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yeryüzünde tarımın ilk yapıldığı coğrafyada bulunduğunu söyledi.

2010 yılında 5996 sayılı bir yasa çıkardıklarını, bu yasanın gıda ile ilgili mevzuatı gerek üretim gerek tüketim gerek denetleme gerek sanayi gerekse buna ait gıda güvenliğini bütünüyle bir arada değerlendirerek ele aldıkları bir mekanizma olduğunu ifade eden Eker, bu sistemin AB'nin tüm standartlarını ihtiva eden bir mevzuat sistemi olduğunu kaydetti.

Türkiye'in gıdada dünyadan aldığının iki katını dünyaya sattığına dikkati çeken Bakan Eker, ''Dünyaya hala bize özgü lezzetlerin tamamını ulaştırabilmiş değiliz. Dünya küreselleştikçe, refah artışı oldukça insanlar yeni tatlara, lezzete ulaşma konusunda daha istekli olurlar'' diye konuştu.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının ithal kurbanlıkların gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin sorularını yanıtlayan Eker, şunları kaydetti:

''Eskiden Kurban Bayramı gelmeden önce 'kolera' lafı çıkardı, şimdi de kurbanlıkla ilgili problem söylendi. Hiçbir problem yok. Türkiye'de herkese yetecek kadar kurban var, kurbanlık var, hiçbir şekilde hiçbir sorun yok. Trakya'nın durumu özel. Biz Trakya'yı şap hastalığından ari hale getirdik. Bu da Türkiye'nin tarihinde ilk defa olan bir şey. Şap hastalığı artık Trakya'da yok. Bizim Doğu sınırlarımızı kontrol etme imkanımız olmadığı için Anadolu'dan Trakya'ya biz geçiş yapmıyoruz, daha doğrusu bunu özel şartlara bağlıyoruz. Ama Trakya'daki vatandaşlarımız, İstanbul'un Avrupa yakası bundan mağdur olmasın, fiyat dezavantajı ile karşı karşıya kalmasın diye Trakya'ya lazım olduğunda ölçülüyor, biçiliyor, sayıya bakılıyor, bir problem olmaması için oraya bir miktar ithalat yapılabiliyor, ama o ihtiyaç ortaya çıktığında yapılıyor. Onun dışında Türkiye'nin başka yerleriyle ilgili, Anadolu ile ilgili ve bütün vilayetlerle ilgili hiçbir şekilde sorun yok. Yeteri kadar kurbanlık sayısına sahibiz.''

Türkiye'nin sığır varlığının 11,5 milyon, bunun kasaplık gücünün yüzde 30 olduğunu söyleyen Eker, koyun varlığının da 30 milyon civarında bulunduğunu, bunun da yaklaşık yarısının kasaplık olduğunu, Türkiye'nin ihtiyacı kadar, hatta ihtiyacından daha fazla hayvan sayısına sahip bulunduğunu bildirdi.