Karar için ne dediler?

Giriş Tarihi 15 Ağustos 2011, 00:00 Güncelleme 15 Ağustos 2011, 23:31
Karar için ne dediler?

İÇİNDEKİLER

TURGAY DEMİR - FOTOMAÇ GAZETESİ YAZARI
Bu zamana kadar bu olayın üzerine çok sert gittim. "Fenerbahçe mi küme düşecek, TFF mi?" demiştim. Federasyon küme düştü. Türkiye'de iyiler vardır kötüler vardır. Bu açıklamadan sonra kötüler kazanmıştır. Türkiye'de şikeciler vardır, masumlar vardır. Şikeciler kazanmıştır. Bu açıklamayla Federasyon Türk futbolunun anahtarını şikecilerin eline teslim etmiştir.


HAŞMET BABAOĞLU - SABAH GAZETESİ YAZARI
Dostlar Futbol Federasyonu'nu alışverişte gördü ama inanmadı. Nasıl inanalım ki! "Soruşturmada gizlilik var, bize bütün kanıtlar ve dosyalar verilmedi " diyorlar. E, bu zaten başından da belli değil miydi. Niye bu "topa" girdiler. UEFA'yı, FİFA'yı ve Türkiye'deki Türkiye'deki futbol kamuoyunu kandırmak için mi?

Etik Kurulu'nun bir parça 'etik'i var idi ise bunu en baştan söylerdi. İşin gerçeği şu: "Küme düşürmeler ve ağır cezalar olursa, futbol ekonomisi çöker" diye herkesi korkutan lobi kazandı. Ekonomiyi kurtarmak için spor ahlakını kaybetmeyi göze alıyorlarsa söylenecek laf yok.

Bir şeyi daha anladık: Dünyanın her ülkesinde ceza hukukuyla, spor hukuku ayrı işler. Bizde spor hukuku falan hikayeymiş! Şimdi iddianamenin kabulü beklenecek. Ben de o zaman diyorum ki futbolseverleri çocuk gibi kandırmanın alemi yok. İddianamenin kabulüne kadar ligleri başlatmasınlar. Çünkü tersi bir durum suçu bile oldu bittiye getirecektir.

Bir federasyon başkanı "kendini şüpheli gören takımlar katılmayabilir, onlar bilir" diyebilir mi? "Katılmasalar iyi olur" imasıyla konuşabilir mi?

Asla diyemez ama demiş, inanamıyorum. Benim gözümde TFF Başkanı Aydınlar küme düşmüştür. Şaka gibi bir şey. Bunu demek "UEFA bu takımları büyük ihtimalle ihraç edecek ama ben ceza vermeye cesaret edemiyorum" demektir. Gerçekten bunu dediyse ben böyle komedi görmedim.

Bu Fenerbahçe'ye de Beşiktaş'a da haksızlık. Yani gönül Avrupa'da oynayamayacaklar mı?

İBRAHİM YAZICI - BURSASPOR KULÜBÜ BAŞKANI
Türkiye Futbol Federasyonu karar verdi. Demek ki yeterli inceleme yapıldı ve bu karar verildi. Bu sonuç aslında kararlar içinde alınabilecek bir karardı.

ESAT YILMAER- SPOR YAZARI
Ben başından beri Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) bu kararı erken alabileceğini sanmıyordum zaten. Yorumlarımda da bunu dile getirdim. Görünen o ki TFF topu yargıya attı. Ligler belirlenen tarihte başlayacak. Sezon sonundan önce de kararın açıklanmasını beklemiyorum açıkçası.


ŞANSAL BÜYÜKA- MARATON PROGRAMI YAPIMCISI
Türkiye Futbol Federasyonu savunma hakları kullanılmadan kesin bir karar almayışını normal karşılıyorum. Ancak savunma hakları kullanıldıktan ve dosya üstündeki gizlilik kararı kalktıktan sonra sanıyorum ki gerçekçi bir karar alınabilecek. Bu kararlara da taraftar duygularıyla değil, hukuka ve kurallara saygı içinde bakmamız gerekecek.

ATİLLA GÖKÇE - MİLLİYET GAZETESİ YAZARI
TFF olayı öteleyerek iyi yapmadı. Avrupa'da bunun örnekleri var. Avrupa federasyonları bunu cesurca yaptı. Mesela İtalya bunu yaptı, karara vardı. Şüpheye ve kanaata göre cezaları verdi. TFF de bunu yapabilirdi.

ŞADAN KALKAVAN - FENERBAHÇE ESKİ YÖNETİCİSİ
Federasyon çok doğru bir karar verdi, Fenerbahçe ligden düşmeyecek ve şampiyonluğu devam edecek, Fenerbahçe sezona şampiyon olarak başlayacak, bundan sonra kulüp olarak lig başlayana kadar transferlerini yapıp, son hazırlıklarını tamamlayacaklardır, bundan kimsenin şüphesi olmasın, daha sonra sezon başlar, burada şuna dikkat çekmek gerekir, bu iş burada kapandı diye bir şey söz konusu değil, iddianame kabul edildiğinde bu iş tekrar gündeme gelecek o zaman Fenerbahçe suçlu bulunursa yargı kararına göre küme düşürülür, ama buna yargı karar verecek" diye konuştu.

AZİZ ÜSTEL - SPOR YAZARI
Federasyon bu kararla, "Teşvik primi serbest, herkes bildiğini yapsın, yeter ki elinde parayla yakalanmasın" demiş oldu.

Teknik direktör sahaya giriyor, ceza veriyorsun, oyuncu diğerine yumruk atıyor ceza veriyorsun burada da sen kararını ver eğer itirazı olan varsa tahkim diye bir müessese var, herkes oraya başvursun.

Ama Federasyon Başkanı bir karar alamıyor, kulüplerden çekiniyor, taraftardan çekiniyor, ötekinden, berikinden çekiniyor...

9 Eylül'de lig başlayacak sen 15 Mart'ta bir karar alırsan o zaman ne olacak? Dediğim gibi federasyon bu kararıyla "Minareyi çal, ama kılıfına uydur" diyor. Sporda şiddet yasası niye bir yasa çıktı, niye çıktı bu yasa peki?

SELÇUK YULA (SPOR YAZARI)
Kamuoyu aceleyle karar alınması beklentisi içindeydi ancak bu soruşturmanın süreci diğer ülkelerdeki örneklerde olduğu gibi yürümüyor. Ülkemizdeki şike soruşturması geçmişte İtalya, Portekiz gibi ülkelerde olduğu gibi federasyon kanalıyla değil, emniyet kanalıyla yürütülmektedir.

Savcılığın öngördüğü belgelerle kozmik odaya kapanıp adaletin işlemesindeki en büyü ketken olan savunmayı bile dinlemeden TFF'den hayati kararlar almasını bekleyenler vardı, hem de iki hafta içerisinde. El insaf yahu! TFF soruşturmayı kendi yürütse bile 2 haftada nasıl bir karar verebilirdi.

Yargı kendi yolunda ilerleyecektir, TFF de elbette kendi ayrı yetkilerini kullanacaktır. Bu kararın adaletli olması için gazetelerdeki haberlere göre değil, futbolumuzun kendi içinde yürüteceği yargılamayla nihai sonuca ulaşılabilir.

Suç işleyen elbette cezasını çekecektir, buna kimsenin itirazı olamaz. Ama hatırlayacak olursa 3 Temmuz'da belge ve bilgilere dayalı 19 şikeli maç olduğu söyleniyordu. Daha 1 ay içinde geldiğimiz nokta neresi?

FATİH KUŞÇU (A HABER SPOR MÜDÜRÜ)
2 Soru tek yanıt!

Günlerdir aradığımız bu bizim;

1-Şike yapıldı mı?

2-Teşvik primi verildi mi?

Telefon tapelerinden haberdar olan, dahası 1 hafta 3 kez gazete okuyan herkes, dünya kadar tuhaf ve "vay be!" dedirten konuşmaları gördü.

Federasyon görememiş.

"Şüphe var, kanaat oluşturmaya yeterli belge yok" dedi Aydınlar.

2 soruya tek yanıt verdi federasyon: BİLMİYORUZ!..

Biz biliyoruz. Hepimiz biliyoruz. Herkes konuşuyor, konuştu.

Nasıl bildiğimizi açıklamak federasyonun boynunun borcu.

Olmadı, yapamadılar.

Tribünlere nefret ektiler, şiddet biçilecek!..

En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.

2.Şike Savaşları Meydan Muharebesini de başlatmış oldular.

Yazık, ilk kez bu kadar şaşırmak istemiştik, şaşırmadık!

Hukuku hukuka karşı kullanma zekasını gösterebiliyorlar, tebrikler.

MURAT ÖZBOSTAN (SABAH SPOR MÜDÜR YARDIMCISI)
Türkiye Futbol Federasyonu çok tartışma yaratacak bir karar aldı. İddianameyi beklemek ne kadar sağlıklı bir karar ki? Kasım'da, Aralık'ta yeni bir tufan daha mı kopacak? Bol sorulu ve az yanıtlı günlere yelken açıyoruz.

Ortada bir kanıt ve belge eksikliği varsa neden o kadar insan PFDK'ya sevk edildi. Hep gizlilik deniyor. Bu gizlilik kararı başından beri var. Sanki yeni bir şey mi? Yani yazımızın çoğu soru işaretleriyle dolu.

Gerçek olan, reel olan Futbol Federasyonu sınıfta kalmıştır. Küme düşmüştür.. Bu kadar medyayı toplayıp otel tutup bir açıklama yapmaya gerek yoktu. TFF'nin sitesinden açıklasaydınız o zaman.

Zaten karar önceden verilmiş.. Formalite icabı yapılan bir toplantıydı. Dünkü tarihi diye nitelenen toplantı. Herkes kararı biliyordu.