Bedri Baykam'a bıçaklı saldırı

Ressam Bedri Baykam ve Pramit Sanat yöneticisi Tuba Kurtulmuş, bıçaklı saldırıya uğradı.

Giriş Tarihi 18 Nisan 2011, 00:00 Güncelleme 18 Nisan 2011, 15:53
Bedri Baykam’a bıçaklı saldırı

İÇİNDEKİLER

Beşiktaş'taki bir basın toplantısına katılan ressam Bedri Baykam ve yanındaki Pramit Sanat yöneticisi Tuba Kurtulmuş, toplantı çıkışında bıçaklı saldırıya uğradı. Her 2 isim de de Maslak Acıbadem Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Polis, olay yerinden araçla kaçtığı belirtilen 30-35 yaşlarındaki saldırganın yakalanması için çalışma başlattı.

Olay Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi önünde meydana geldi. Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un, Kars'ta yaptığı İnsanlık Anıtı isimli heykel çalışmasının yıkımıyla ilgili Akatlar Kültür Merkezi'ndeki toplantıya katılan Baykam ve Kurtulmuş, kültür merkezi çıkışında bir kişini bıçaklı saldırısına uğradı. Bir televizyon kamerasının da tanıklık ettiği olayda Baykam ve Kurtulmuş, taksi ile gittikleri Maslak Acıbadem Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Polis, olay yerinden bir araçla kaçtığı iddia edilen 30-35 yaşlarındaki siyah montlu ve kot pantolonlu saldırganın yakalanması için bölgede çalışma başlattı.

MEHMET AKSOY: "SALDIRGAN TEK KISIYMIS"

Baykam, çevrede bulunan vatandaşların yardımıyla Şişli Etfal Hastanesine kaldırıldı.

Toplantiyi duzenleyen Heykeltiras Mehmet Aksoy, basin mensuplarinin sorulari uzerine, "Bedri Bey su anda Maslak Acibadem Hastanesi'nde. Kasigindan yarali. Asistani da yarali. Baska bir bilgimiz yok" dedi. Aksoy, olayin nasil gerceklestigi yonunde bir bilgisinin olup olmadigini soran basin mensuplarina, "Park yerinde birisi bir sey soruyor, 'sizinle konusabilir miyim' diyor. O da 'yok isim var' diyor. Hemen bicagi sapliyor" seklinde karsilik verdi. Saldirganin tek kisi oldugunu da belirten Aksoy, "Planli bir sey. Minibuse binip, kacmis" dedi.

GÜNAY VE ÇAPKIN BİLGİ ALDI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile hastanenin başhekimini arayarak bilgi aldığı öğrenildi.

Teşvikiye Camii'nde bir cenaze törenine katılan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, ressam Bedri Baykam'a yönelik bıçaklı saldırı olayına ilişkin, "Olay daha taze. Şimdilik bir şey söylememiz doğru değil" dedi.

EŞİ GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Eşinin bıçaklandığını öğrenen Sibel Baykam ise hastaneye koştu.
Hastanede gözyaşlarına boğulan Baykam'ı arkadaşları teselli etti. Kameraların kendisini görüntülediğini fark edince de camın önünden uzaklaşan Sibel Baykam, hastaneye gelen polise de ifade verdi. Öte yandan, saldırganın 30-35 yaşlarında elinde kırmızı şemsiye bulunan bir erkek olduğu ve saldırının ardından beyaz renkli bir araçla olay yerinden kaçtığı yönünde polis telsizinden anonslar yapıldı.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATI

Bedri Baykam'a yonelik bicakli saldiri sirasinda olay yerinde bulunan bir gorgu tanigi, "Bedri Baykam 'bicaklandim' diye bagiriyordu. Saldirgan elinde bicakla yukari dogru kacarken gordum" dedi. Akatlar Kultur Merkezi onundeki saldirinin ardindan polislerce bilgisine basvurulan gorgu tanigi, basin mensuplarina yaptigi aciklamada, "1.70 boylarinda 30-35 yaslarinda bir kisiydi. Kacarken gordum. Saldiri sirasinda arac icindeydim. Bedri Baykam 'bicaklandim' diye bagiriyordu. Saldirgan elinde bicakla yukari dogru kacarken gordum. Otoparkcilar da onu kovaladi. Bedri Baykam 'ambulans, polis cagirin' dedi. Ticari taksiye binerek hastaneye gitti" diye konustu.

Olay yerinde inceleme yapan polis, otopark gorevlisini bilgisine basvurmak uzere karakola goturdu.

'BAŞBAKAN, AYDINLARA FRANSIZ KALMAK İSTİYOR'

Toplantıya aralarında Levent Kırca ve Rutkay Aziz'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı katılmıştı. Toplantıda 23 Nisan'da "İnsanlık Anıtı"na yürüyüş yapılması planlandı.

Baykam, saldırı öncesi toplantıda şunları söylemişti:

"Sayın Başbakan ülkesinin tüm aydınlarına, sanatseverlerine ve demokrasiye Fransız kalmak istiyor. Duymak istemiyor, görmek istemiyor, dinlemek istemiyor. Biz, burada sanki bir cinayeti engellemeye çalışmak için birarada bulunuyoruz. Bu ağır havayı hissediyoruz. Bu, bir sanatsal katliamı engellemek için buradayız. Ben bu heykeli ilk kavram ve yapım aşamasında tüm inancımla, coşkumla kutlamış olmanın rahatlığıyla konuşuyorum.

Bütün bu olaylar hiç yaşanmadan, bu heykel orada en güzel şekilde dikilirken, ben İnsanlık Anıtı'nı öven, hakkını veren, değerini kabul eden, bu sevinci yaşayan iki makale kaleme almış aynı zamanda bir yazar olarak da konuşuyorum. İnsanlık Anıtı'nın nasıl mekana uyduğu, nasıl güzel bir şekilde o coğrafyaya oturduğunu, nasıl turistik bir çekim alanı oluşturacağını da herhalde görmemek mümkün değil. Bu heykel şayet yıkılırsa, bütün dünya Talibanlar'ın Buda Heykeli'nden sonra bu da Türkiye'nin Buda hamlesi diye ister istemez bunu tüm dünyaya duyuracak."