İzmir'in ilk ekolojik pazarı açılıyor

Organik tarımı destekleyen, özellikle Menderes havzası ve Yarımada'daki çalışmalarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka ilçesinin Bostanlı semtinde ekolojik pazar açmaya hazırlanıyor.

Giriş Tarihi 10 Haziran 2010, 00:00 Güncelleme 10 Haziran 2010, 11:08
İzmir’in ilk ekolojik pazarı açılıyor

İÇİNDEKİLER

Karşıyaka Belediyesi, İzmir Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğiyle düzenlenecek ?Ekopazar İzmir?, 25 Haziran Cuma günü faaliyete geçecek.
İlin bu ilk ekolojik pazarında, İzmirlilerin yanısıra Türkiye?nin dört bir yanından gelen organik tarım üreticilerine de yer verilecek. ?Organik? logolu ürünlerin satılacağı pazar, İzmirlilere katkı maddesiz gıdalar satın alma, organik üreticilere de sağlıklı bir ortamda satış imkanı verecek. Ekopazar İzmir, 12 bin metrekare kapalı alana sahip olan Bostanlı Pazaryeri'nde, yaklaşık 4 bin metrekarelik bölümde ve sadece cuma günleri kurulacak.

PAZARCILAR EĞİTİLDİ
Organik pazarla ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü?nde düzenlenen toplantıya, tamamı organik ürün sertifikası sahibi yaklaşık 60 pazarcı katıldı. Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park, Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar ile ETO Koordinatörü Tamer Sever?in de bulunduğu toplantıda pazarcılara, uyulması gereken kurallar ve Ekopazar İzmir konusunda bilgi verildi.
Kimyevi işlemden geçmemiş ahşap tezgahlarda satılacak organik ürünler bez ya da kağıt ambalajlarda verilecek, naylon torba kullanılmayacak. Ayrıca pazarcılar, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan şapka, önlük ve çantaları kullanacak. Organik sertifikası olsa bile ürünlerin hepsi, pazar alanına girmeden önce karantina bölgesinde tekrar denetimden geçirilecek. ETO tarafından oluşturulan komisyon, burada ürünleri kontrol edecek. Komisyon tarafından organik olmadığı düşünülen ürün çıkarsa tahlile gönderilecek.

461 ÇİFTÇİ ORGANİK ÜRETİCİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalarda yetiştirilen ürünlerde hiçbir kimyevi maddenin kullanılmaması ve şehrin önemli içme suyu kaynaklarına sahip Tahtalı Havzası?nın kirletilmeden korunması amacıyla havza genelinde organik tarım çalışmalarını 2007 yılında başlatmıştı. Çalışmalar, başta Yarımada bölgesi olmak üzere İzmir ve çevresinde yaygınlaştırılmıştı. ?Sosyoekonomik Kalkınma İçin Sürdürülebilir Bir Örnek: Yarımada?da Organik Tarım? isimli proje çerçevesinde bugüne kadar 60 üreticiye eğitim verilerek organik tarıma geçmesi sağlandı. Bugüne kadarki çalışmalarla toplam 461 çiftçi organik üretime geçti. Seferihisar ilçesinin Turgut, Ulamış, Orhanlı ve merkezde bulunan köyleri, Urla?nın Yağcılar, Özbek, Kalabak, Kuşçular, Zeytinler, Nohutalanı, Kadıovacık, Bademler ve Ovacık, Menderes?in Efemçukuru, Bulgurca, Çatalca, Yeniköy, Ataköy, Şaşal ve Keler köylerinde organik tarıma geçildi. Bayındır?a bağlı Çınardibi, Dernekli ve Yakapınar, Kemalpaşa?ya bağlı Dereköy, Gökyaka ve Vişneli ile Menemen?e bağlı Süleymanlı, Görece ve Bozalan köylerinde ise geçiş çalışmaları devam ediyor.