Sadece eti sütü değil, kemiği bile 200 milyon dolar!

Dünyada gelişmiş ülkelerdeki kullanımıyla öne çıkan atık kemikten yakıt çıkarma işi Türkiye’de de gündeme gelmeye başladı. Türkiye genelindeki 60 tesiste hayvansal yağların kimyasal ve fiziki işlemlerden geçirilip ekonomiye yılda 200 milyon dolarlık gelir getirilmesi planlanıyor.

Giriş Tarihi 22 Nisan 2016, 00:00 Güncelleme 22 Nisan 2016, 14:19
Sadece eti sütü değil, kemiği bile 200 milyon dolar!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de her yıl kesilen ortalama 93 milyon tavuktan 80 bin ton, 10 milyon büyük ve küçükbaş hayvandan 70 bin ton yağ elde edilebilirken, şu anda bu kapasite kullanılmıyor. Milliyet'te yer alan habere göre büyükbaş hayvan kemiği, tavuk kemiği, iç yağ ve deriden elde edilebilecek 150 bin tonluk yağın ekonomiye yılda 200 milyon lira kazandırması hesaplanıyor.

Renderingciler ve Yağ Sanayicileri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Gökboğa, Türkiye genelindeki 60 tesiste hayvansal yağları kimyasal ve fiziki işlemlerden geçirip ekonomiye yılda 200 milyon dolarlık gelir yaratabileceklerini söyledi.

ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR
Her yıl kurban bayramlarında kesilen hayvanların kemiklerinin çöpe gittiğini belirten Gökboğa, "Bu atıklardan oluşan larvalar sivrisinek ve karasineğe yol açıyor. Aynı zamanda içinde yağ olduğu için çöplerde yangın çıkarabiliyor. Çevreye ciddi zararı var. Bu atıkların toplanması gerekiyor. Bu konuda sağlık, Enerji, Tarım ve Çevre Bakanlıkları birlikte hareket ederek halk sağlığını koruyacak bir yönetmelik çıkarabilirler" dedi. Gökboğa, çıkarılacak bir yönetmelikle tıpkı kağıt toplayıcıları gibi kemik toplayıcılığının da bir iş kolu haline gelebileceğini ifade etti.

Hayvansal atıkların bir kısmının şu anda 60 rendering tesisinde işlenip hayvansal yem ya da sabuna dönüştürüldüğünü anlatan Gökboğa, 2017 başından itibaren tavukçuluk sektörünün hayvansal atıkları yem olarak kullanımının yasaklanacağını söyledi. Bu kararla hayvansal atıkların değerlendirilebileceği yeni mecralara ihtiyaç duyulacağına dikkat çeken Gökboğa şunları kaydetti: "Türkiye'de 60 civarında rendering tesisi var. Bu tesislerin tam kapasite çalışmasıyla sektörde 5 bin kişiye iş olanağı yaratılabilir. Şu anda hayvan kemiklerinin tonu 500 TL'ye alınıyor. AB'de olduğu gibi bu ürünlere uygulanan ÖTV kaldırılırsa daha fazla kemik toplanıp ciddi bir ekonomi yaratılabilir."

BİYODİZEL ÜRETİLİYOR
Hayvansal yakıtlar dünya genelinde biyodizel yakıt üretimi için kullanılıyor. Avrupa Birliği'nde bazı ülkelerde bu konudaki teşviklerle ilgili önemli adımlar atılmış durumda. AB'nin biyoyakıt üretiminde kullandığı başlıca malzemeler arasında hayvansal yağların yer aldığını bildiren Gökboğa, "Türkiye'de de çıkarılacak bir yönetmelikle petrol dağıtım şirketlerine motorine yüzde 1 hayvansal yağlardan elde edilen yakıtları katma zorunluluğu getirilirse hem çevre için çok ciddi bir adım atılmış olur, hem de ekonomik ömrünü yitirmiş bu malzemeler yeniden ekonomiye kazandırılır. Hesaplarımıza göre yılda 18 milyon ton motorin tüketiminin olduğu Türkiye'de motorine yüzde 1 hayvansal yağ katma zorunluluğu getirilirse Türkiye yıllık 180 bin ton daha az akaryakıt ithalatı yapmış olur" diye konuştu.