Piyasa tokadı

Lobiler ve paralel örgüt yandaşları 17 Aralık sonrası ekonomiye saldırdı. Faiz artışına yol açtı. En güzel cevabı yine piyasadan aldılar. Borsa arttı, faiz düştü. Cemaat yandaşı şirketler kaybetti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2014 Güncelleme 04 Mayıs 2014, 01:50
Piyasa tokadı

İÇİNDEKİLER

17 Aralık operasyonunu tarihe gömen Borsa İstanbul, bu hafta dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. BIST-100 Endeksi geçen haftayı yüzde 5.28'lik yükselişle tüm dünya piyasaları arasında ilk sırada tamamladı. Borsa İstanbul'u yüzde 3.43 ile Arjantin, yüzde 3.18 ile Norveç, yüzde 3.08 ile Brezilya takip etti. Endeks geçen haftayı 75.159 puanla, 17 Aralık önceki seviye olan 74.843'ün üstünde tamamladı. Borsa İstanbul, son bir ay ve üç ayda ise, Dubai'den sonra, dünyanın en fazla yükselen ikinci piyasası oldu.

17 ARALIK KENDİNİ VURDU
Borsa İstanbul'da, piyasanın lokomotif kağıtları olan BIST-30'da yer alan hisse senetlerinin önemli bir bölümü, 17 Aralık'taki seviyesinin üstüne çıktı. Bu hisselerden 20 tanesi, son bir ayda yaşanan hızlı yükselişin etkisiyle, 17 Aralık seviyesini geçti. 17 Aralık'tan bu yana en fazla değer kaybeden hisse senetlerinin, paralel yapıya yakın şirketlere ait olduğu dikkat çekti. Akın İpek'e ait Koza Metal yüzde 32.54 ile en fazla değer kaybeden hisse olurken, ikinci sırada yüzde 31.6'lık düşüşle Koza Altın yer aldı. En fazla düşen 3'üncü hisse yüzde 27.9 ile Ali Sabancı'nın Pegasus'u olurken, Cemaatin bankası Bank Asya yüzde 17 ile düşüşte 4'üncü sırayı aldı.



YABANCIDAN 1.7 MİLYAR
ABD Merkez Bankası'nın faiz arttırımı için acele etmeyeceğini açıklaması, Euro Bölgesi'nin yeni bir parasal genişlemeye gideceği beklentisi ve gelişmiş ülke piyasalarının tarihi zirvelerinde bulunması, gelişmekte olan ülkelere ilgiyi arttırdı. 30 Mart seçimlerinin ardından siyasi istikrarın süreceği beklentisinin de eklenmesi, Türkiye'yi yabancıların ilgi odağı haline getirdi. Yabancı yatırımcılar Şubat'tan bu yana Borsa istanbul'da 1.7 milyar dolarlık net alım gerçekleştirdi.

FELAKET SENARYOLARI GERÇEKLEŞMEDİ
Integral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, Borsa İstanbul'daki iyimser atmosfere dikkat çekerek, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar 80.000 seviyesini beklediğimiz endeks tarafında yabancı girişleri dikkati çekiyor" dedi. Süllü, Türkiye ekonomisinde felaket senaryolarının gerçekleşmediğini, bu durumun bazı yatırımcı çevreleri şaşırttığını söyledi.