Özel sektöre 5.5 milyar TL'lik teşvik

584 sayılı ilk teşvik kanunu ile başlayan süreçte bugüne kadar 5.5 milyar TL'lik bir tutar, 'istihdam teşviği' kapsamında özel sektöre aktarıldı.

Giriş Tarihi 04 Kasım 2012, 00:00 Güncelleme 04 Kasım 2012, 10:51
Özel sektöre 5.5 milyar TL’lik teşvik

İÇİNDEKİLER

Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç, 584 sayılı ilk teşvik kanunu ile başlayan süreçte bugüne kadar 5.5 milyar TL'lik bir tutarın, 'istihdam teşviği' kapsamında özel sektöre aktarıldığını söyledi.

Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Ticaret Borsası (ATB) tarafından da desteklenen; 'Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları' konulu seminere yoğun ilgi gösterildi.

SGK Başkanı Fatih Acar'ın ardından 'Sosyal Güvenlik Teşvik Uygulamaları' konusunda bir sunum gerçekleştiren SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç, 2004 yılından buyana uygulanan sigorta prim ve teşvik destekleri kapsamında bugüne kadar 9 ayrı kanunda, 9 ayrı teşvik sisteminin hala uygulandığını anlattı.

Olgaç, buradaki amacın; yatırım ve istihdamın arttırılmasının yanında kadın ve engellilerin işgücüne katılımının sağlanması ile Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi olduğunu dile getirdi. Türkiye'de son 8 yılda uygulanan 9 ayrı teşvik sistemi içinde en fazla tercih edilenin; 5 puanlık prim teşviki olduğu yorumunda bulunan Olgaç, yaklaşık 8.4 milyon sigortalının 7.2 milyonu, bir milyon 200 bin işletmenin de bir milyon 25 bininin bu prim indiriminden faydalandığını vurguladı. Olgaç, "5 puanlık prim indirimi, sürekli uygulanan bir teşvik sistemi olmasının yanında Hazine tarafından da finanse ediliyor. 2008-2011 yılları arasında 16 milyon TL'lik bir kaynak, istihdamın arttırılması ve yatırımın teşvik edilmesi amacı ile kamu tarafından söz konusu sistem kapsamında özel sektöre aktarıldı" dedi.

Olgaç, 2008'den 2012 Ağustos ayı sonu itibari özel istihdam teşviki çerçevesinde işverenlere yaklaşık 260 milyon TL'lik bir destek verildiğini belirterek, 584 sayılı ilk teşvik kanunu ile başlayan süreçte bugüne kadar 5.5 milyar TL'lik bir tutarın, 'istihdam teşviki' kapsamında özel sektöre aktarıldığını vurguladı.

Olgaç'a sunumunun ardından Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Osman Nuri Oğuz tarafından teşekkür plaketi verildi.