EFT ile Altın dönemi

Altın yakında ödeme aracı oluyor. BDDK’nın Cumhuriyet alım satım izni vermeyi planladığı bankalar altın havalesi yapabilecek. Altını müşteri TL’ye çevirmeden altın olarak alacak.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
EFT ile Altın dönemi
Yıllardır 'yastık altından nasıl çıkacak?' diye ekonomi çevrelerini meşgul eden altın, Türkiye'de yeni bir sürece giriyor. 2008'de başlayan dünya krizinin etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yatırımcıların ilgisini çeken altın, bankaların son yıllarda üzerinde ürün çıkardığı en gözde yatırım enstrümanlarından oldu.

Bankalar vadeli, vadesiz altın hesaplarının yanı sıra birikimli altın hesapları ve ana para korumalı sayısız altın yatırım fonları çıkardılar.

Şimdi ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), hazırladığı taslakla altının bankacılıkta bir ödeme aracı olarak kullanılması planlanıyor.

BDDK'nın bu çalışması uygulamaya başlanırsa bankalara Cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının alım ve satımını yapma izni veriyor. Daha önce hurda altınları alan bankalar böylece, Cumhuriyet altını işlemlerini yapabilecekler.

Bu çalışmanın bankalar açısından ne ifade ettiğini sorduğumuz İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, bunun bankaların kuyumculuk yapacakları anlamına gelmediğini ancak altının artık bir ödeme aracı olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Altının bir yatırım aracı olarak son iki yılda büyük bir ilgi gördüğünü hatırlatan Aral, "Bankaların müşterilerine sundukları altın gramlar vardı. Ayrıca kurumsal kuyumcuların çıkardığı sertifikalı, mühürlü altınlar vardı. Bunların işlemlerini açılan hesaplar üzerinden yapıyorduk. Şimdi ise BDDK'nın çıkardığı bu yönetmelikle İstanbul Altın Rafinerisi'nin çıkardığı standart Cumhuriyet altınının alım satımı işlemlerini yapacağız" dedi.

Altın havale oluyor

BDDK tarafından bu iznin verilmesinin bankaların kuyumculuğa soyunması anlamına gelmediğini vurgulayan Aral, bunun çok artan altın depo hesaplarının karşılığının altın olarak istenmesine hazırlık olduğunu söyledi.

Banka müşterilerinin altın hesaplarını bozdurmak istediklerinde karşılığını TL veya döviz değil altın olarak ödeyeceklerini belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, banka müşterilerinin altını bir ödeme aracı olarak kullanabileceğini söyledi.

Aral, "Altın hesabı açan herhangi bir banka müşterisi isterse altınını havale edebilir veya başka bir bankaya EFT yapabilir" diye konuştu.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler