Babacan, Orta Vadeli Programı açıkladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le birlikte Orta Vadeli Programı açıkladı. Temel amacı, "Türkiye'nin büyümesini sürdürmek, cari işlemler açığını azaltmak" olan programda büyüme, enflasyon, cari açık, işsizlik ve bütçeye ilişkin şu hedefler yer alıyor.

Giriş Tarihi 13 Ekim 2011, 00:00 Güncelleme 13 Ekim 2011, 11:21
Babacan, Orta Vadeli Programı açıkladı

İÇİNDEKİLER

2012 -2014 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı temel amacı, Türkiye'nin büyümesini sürdürmek, cari işlemler açığını azaltmak ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak olarak belirlendi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le birlikte Orta Vadeli Programı açıklayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu maliyesinde mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerini, yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili eylem planını da uygulamayı devam edeceklerini bildirdi.

Büyüme ve Enflasyon

Babacan, büyüme ve enflasyon hedefiyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Büyüme hedefi bu yıl bu gün itibariyle baktıgımızda yüzde % 7,5'luk bir büyüme oranı öngörüyoruz. Dünyadaki büyüme oranlarına paralel olarak düşündüğümüzde gelecek yıl Türkiye'de de büyüme oranımızın yüzde 4 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. 2013 ve 2014 yılında riskli bir toparlanma ile birlikte büyüme oranlarını yüzde 5 olarak hedefliyoruz. Enflasyon bu yıl sonu itibariyle yüzde 8'e yaklaşacak."

Faiz dışı fazla

Babacan, faiz dışı fazlanın yıl sonu itibariyle yüzde 1,2'ye ulaşacağını düşündüklerini bildirdi.

Cari açık

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari işlemler açığının bu sene milli gelirin yüzde 9,4'üne ulaşmasını beklediklerini bildirdi. Cari açıkta artık azalış trendinin başladığını vurgulayan Babacan, gelecek yıl yüzde 8'e, 2013 yılında yüzde 7,5'a, 2014 yılında yüzde 7'ye düşmüş bir cari açık öngördüklerini kaydetti.

Bütçe açığı

Merkezi yönetimin bütçe açığının bu yılın sonu itibariyle milli gelire oranının yüzde 1,7'ye düşmesini beklediklerini kaydeden Babacan, 2012'de bu düşüşün devam ederek, yüzde 1,5'a, 2013'de yüzde 1,4'e, 2014'e de yüzde 1'e inmesini öngördüklerini kaydetti.

Kamu borç stoğu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin kamu borç stoğunun geçen yıl yüzde 42,2 olduğunu belirterek, ''Bu yıl sonunda yüzde 39,11 seviyesine ineceğini öngörüyoruz. 2014 yılı sonunda yüzde 32'ye çekmiş olacağız'' dedi.

İşsizlik oranı

Babacan, işsizlik oranının bu yıl yüzde 10,5, program döneminde de yüzde 10'un altına düşmesini beklediklerini bildirdi.

Kıdem tazminatı

Kıdem Tazminatı konusunda ise Babacan, "Sosyal taraflarla konuşarak bu konuda karar vereceğiz" dedi.