Market rafına eşitlik geliyor

Rekabet Kurumu, büyük marketlerin tedarikçilere yaptıkları haksızlıklar için 'farkındayım' raporu yayımladı. Tedarikçiden 'poşet, açılış, reklam' parası isteyen market incelenecek

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Market rafına eşitlik geliyor
Büyük marketlerin, ürün aldıkları tedarikçilere uyguladıkları 'haksızlıklar'a Rekabet Kurumu el koyuyor. Marketlerle ilgili hazırladığı raporu web sitesinde yayımlayan Rekabet Kurumu, büyük marketlerin tedarikçilerle yaptıkları tüm anlaşmaların incelemeye tabi olacağını duyurdu. Yeni dönemde anlaşmalar şeffaflaşacak, haksız uygulamalar ortadan kalkacak.

MASRAFLARI ALIYORLAR
Büyük marketlere ürün veren tüm tedarikçiler kendilerinin 'ezildiği' yönünde şikayetlerini sık sık dile getiriyordu. Buna göre, büyük marketlerin raflarında yer almak isteyen markalar her türlü şartı kabul etmek zorunda kalıyor. Marketler tedarikçilerine, "Yeni mağaza açtım, tüketiciye poşet veriyorum, yeni reklam kampanyası başlattım, raf bedeli, yıldönümü harcaması" gibi bahanelerle faturalar kesiyor. Kendisini bu marketlerin raflarında olmak zorunda hisseden ve böylece satış yapabilen yüzlerce marka da buna ses çıkartamıyordu. Rekabet Kurumu, bu uygulamaların önüne geçmek için anlaşmaları da mercek altına alacak. Böylece marketlerin küçük tedarikçileri ezmesinin önüne geçilecek.

YERELLER ORTAYA ÇIKTI
Araştırmada bölge marketlerinin de hızla büyüdüğü ifade edildi. Bölgesel perakendeciler Adese, Pehlivanoğlu, Çağdaş, KİM, Mopaş, Yunus, Uyum olarak sıralandı. Raporda bölge bazında sırasıyla Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz öne çıktı.

EN HIZLI BÜYÜYEN BİM
Rekabet Kurumu raporunda, organize perakende içinde en hızlı büyüyen marketlerin BİM ve A-101 olduğu ifade edildi. Araştırmada, şöyle denildi: "Perakende pazarı içinde süpermarketler en büyük paya sahip. Ciroda BİM, Migros'u 2009'da geçerek pazar lideri olmuştur. Pazardaki diğer büyük zincirler CarrefourSa, Metro/Real, Bizim Toptan, Tesco/Kipa, Kiler, Makromarket ve A-101'dir."

ÖZELMARKALARA TALEP AZ
Marketlerin kendi isimlerini verdikleri ürünlerin büyümelerine rağmen, toplam satışlardan hâlâ düşük pay aldığı belirtildi. Raporda bu oranın İsviçre'de yüzde 54, İngiltere'de yüzde 47 iken, Türkiye'de yüzde 8 olduğu belirtildi.




Günün Manşetleri

Tüm Manşetler