İşten çıkarmalar başladı
Yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle, binlerce gıda iş yerinde sorumlu yönetici olarak çalışan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri, işten çıkarılmaya başlandı. Binlerce mühendis işsiz kalma riskiyle karşı karşıya...
Giriş Tarihi:
Güncelleme Tarihi:
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim
Kurulu Başkanı Petek Ataman, 5996 Sayılı "Veteriner
Hizmetleri ,
Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun tüm itirazlarına rağmen 13 Aralık 2010'da yürürlüğe girdiğini anımsattı.
Kanunun, bazı büyüklükteki gıda
işletmelerinde konu uzmanı kişilerin istihdam zorunluluğunu kaldırdığını ifade eden Ataman, şöyle
konuştu:
"Sözünü ettiğimiz boyut,
işletmenin motor gücü ve çalışan sayısıyla tanımlanmakta ve kapasite raporu, ekspertiz raporu gibi belgelerle belgelenmektedir. Kanunla
getirilen şarttaki
işletme boyutuna sahip üretim ve
satış yapan yerler, halen var olan gıda
işletmelerinin yüzde 80'i civarındadır. Diğer yandan belli
işletmelerde eskiden tüm meslekler yer alabilirken şimdi buna da kısıtlama
getirildi .
Örneğin, et parçalama tesisleri. Buralarda daha önce ilgili tüm meslek grupları görev alabilirken şimdi sadece veteriner hekimler görev alabiliyorlar. Ancak bu gibi konularda müktesep hak tanımlanmadığı gibi, hangi noktaların parçalama tesisi olduğunun bir tanımı da bulunmamaktadır. Tüm bunlara ilave olarak kanunun ikincil mevzuatı olan yönetmelikler henüz yayınlanmamış ama eski yönetmeliklerin bu konulara yönelik maddeleri de uygulamadan kalkmıştır."
"BİR ÇOK MÜHENDİS İŞSİZ KALMIŞ DURUMDA"
Tüm bunların sonucunda, "sorumlu yönetici" olarak çalışan gıda, kimya ve ziraat mühendislerinin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını ileri süren Ataman, şunları söyledi:
"5996 Sayılı Veteriner
Hizmetleri,
Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 13 Aralık'ta yürürlüğe girmesiyle, binlerce gıda
iş yerinde sorumlu yönetici olarak çalışan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri, işten çıkarılmaya başladı. Odamıza bu konuda çok sayıda
mesaj ,
telefon ve yazı geliyor. Birçok mühendis bugünden işsiz kalmış durumda.
Kapasite ve ekspertiz raporlarının gerçeği yansıtır biçimde hazırlanmaması da konunun boyutunu daha da büyütmektedir." Ataman, "
işletmelerin yüzde 80'ini kendi başına bırakan anlayışın değiştirilmesi için çeşitli yöntemler önerdiklerini" belirterek, şöyle devam etti:
"Halen birincil üretim için uygulanmakta olan tarım danışmanlığı sisteminin bir benzerinin küçük gıda
işletmeleri için de oluşturulmasının mümkün ve gerekli olduğunu ifade ettik. Yüzlerce tarım danışmanı kamu bütçesinden istihdam edilmekte ve bu
arkadaşların birincil üretimi yönlendirmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu, risklerin önlenmesi ve
güvenli gıda arzının sağlanması için önemli bir uygulamadır.
Ama risklerin büyük bir bölümü de gıda işleme aşamasında oluşmaktadır. Bu bakışla gıda
işletmelerinin yüzde 80'ini kendi kaderine bırakmak, gıda güvenliği yaklaşımında ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir."
GIDA KAYNAKLI HASTALIK RİSKİ
Petek Ataman, gıda üretiminde yapılan yanlışların sağlığı uzun ve kısa vadede olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu tür sorunların önemli
hastalıklara temel oluşturduğunun unutulmaması gerektiğini bildirdi. Öte yandan birçok büyük
işletmelerin kapasitelerinin düşük, çalışan sayılarının az
gösterildiğini vurgulayan Ataman, şunları kaydetti:
"Bu konuda elimizde somut belgelerimiz var. İlgili bakanlık ve
kurumlarla yazışmalar yapılmış ama ne yazık ki bu
kurumlar tarafından sorunun çözümüne yönelik bir adım atılmamıştır. İşlerini kaybetme ile yüz yüze gelen çok sayıda
arkadaşımızın odaya müracaatları üzerine hukukçularımız belli sorun alanlarına yönelik olarak çalışmaya başlamıştır. Tüm meslektaşlarımıza işten çıkartılma sürecinde mutlaka bizlerle temasa geçmesini istiyoruz. Sorunu tüm boyutları ile izlemeye ve girişimlerde bulunmaya devam etmekte kararlıyız."
Kanunun, bazı büyüklükteki gıda
"Sözünü ettiğimiz boyut,
Örneğin, et parçalama tesisleri. Buralarda daha önce ilgili tüm meslek grupları görev alabilirken şimdi sadece veteriner hekimler görev alabiliyorlar. Ancak bu gibi konularda müktesep hak tanımlanmadığı gibi, hangi noktaların parçalama tesisi olduğunun bir tanımı da bulunmamaktadır. Tüm bunlara ilave olarak kanunun ikincil mevzuatı olan yönetmelikler henüz yayınlanmamış ama eski yönetmeliklerin bu konulara yönelik maddeleri de uygulamadan kalkmıştır."
"BİR ÇOK MÜHENDİS İŞSİZ KALMIŞ DURUMDA"
Tüm bunların sonucunda, "sorumlu yönetici" olarak çalışan gıda, kimya ve ziraat mühendislerinin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını ileri süren Ataman, şunları söyledi:
"5996 Sayılı Veteriner
Kapasite ve ekspertiz raporlarının gerçeği yansıtır biçimde hazırlanmaması da konunun boyutunu daha da büyütmektedir." Ataman, "
"Halen birincil üretim için uygulanmakta olan tarım danışmanlığı sisteminin bir benzerinin küçük gıda
Ama risklerin büyük bir bölümü de gıda işleme aşamasında oluşmaktadır. Bu bakışla gıda
GIDA KAYNAKLI HASTALIK RİSKİ
Petek Ataman, gıda üretiminde yapılan yanlışların sağlığı uzun ve kısa vadede olumsuz yönde etkilediğini belirterek, bu tür sorunların önemli
"Bu konuda elimizde somut belgelerimiz var. İlgili bakanlık ve