Merkez Bankası'ndan sürpriz hamle

Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Oranları’nı yabancı para yükümlülüklerde yüzde 10’dan yüzde 11’e, Türk parası yükümlülüklerde yüzde 5’ten yüzde 5.5’e çıkardı.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2010, 00:00 Güncelleme 23 Eylül 2010, 11:22
Merkez Bankası’ndan sürpriz hamle

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre zorunlu karşılık oranları; Türk parası yükümlülüklerde yüzde 5.5, yabancı para yükümlülüklerde yüzde 11 oldu. "Zorunlu karşılıklara faiz ödenmez" hükmünü getiren Merkez Bankası'nın bu kararı 1 Ekim'den itibaren uygulanacak. Merkez Bankası 29 Temmuz'da aldığı bir kararla yabancı para yükümlülüklerini yüzde 9.5'ten yüzde 10'a çıkarmıştı. Türk parasında ise zorunlu karşılık oranı yüzde 5'lik düzeyini korumuştu.

FAİZ ÖDEMESİNE DE SON VERİLDİ

Merkez Bankası, Türk parası zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son verildiğini açıkladı.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, son dönemde kredilerde görülen artışlar dikkate alınarak, Türk parası zorunlu karşılık oranının 0,5 puan artırılarak yüzde 5'ten yüzde 5,5'e ve yabancı para zorunlu karşılık oranının da 1 puan artırılarak yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltildiği bildirildi.

Açıklamada, piyasanın likiditesinin yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan artışla yaklaşık 1,5 milyar ABD doları, Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan artışla da yaklaşık 2,1 milyar Türk Lirası azaltılmış olacağı belirtildi.

Ayrıca 8 Ağustos 2001 tarihinden itibaren Türk parası zorunlu karşılıklara, 24 Mayıs 2002 tarihinden itibaren yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödendiği anımsatılan açıklamada, yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına 5 Aralık 2008 tarihinde son verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "gelecekte zorunlu karşılık oranlarının makroekonomik ve finansal riskleri azaltıcı araçlardan biri olarak daha aktif bir şekilde bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak amacıyla Türk parası zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına da son verildiği" duyuruldu.