Papirüs dergisi Cemal Süreya'nın anısını yaşatıyor

Edebiyat severler Cemal Süreya'yı 20. ölüm yıldönümünde etkinliklerle anmaya hazırlanırken, şairin çıkardığı edebiyat dergisi Papirüs'ün tıpkıbasımları da okuyucuyla buluşuyor

Giriş Tarihi 08 Ocak 2010, 00:00 Güncelleme 08 Ocak 2010, 15:04
Papirüs dergisi Cemal Süreya’nın anısını yaşatıyor

İÇİNDEKİLER

Her ölüm erken ölümdür, biliyorum tanrım / Ama ayrıca aldığın bu hayat, fena değildir... / Üstü kalsın..." diye yazmıştı ölümünden kısa bir süre önce şair Cemal Süreya. 9 Ocak 1990'da vefat eden şair, yarın, ölümünün 20. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılacak. Türkiye Yazarlar Sendikası saat 18.00'de İstanbul Kadıköy'deki Öteki Kültür Merkezi'nde toplantı düzenleyecek; Şiir Tiyatrosu Oyuncuları da bir gösteri sahneleyecek. Bir başka etkinlik, Cemal Süreya'yı Anma ve Şiir Ödülleri Töreni ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Salonu'nunda gerçekleşecek. Şair ve yazar Engin Turgut'un 'Caz ve Kadın' adını verdiği ve ölümünün 20. yılında Cemal Süreya'ya adadığı sergisi ise bugün Ankara'da Batıbirlik Sanat Galerisi'nde açılıyor.


SİNAMALARDA BU HAFTA

200'LERİN EN İYİ MÜZİK ALBÜMLERİ

SİNAMADA 2009 YILLI NELER OLDUĞUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TİYATRODA 2009 YILLI
OLDUĞUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ


47 SAYILIK SERÜVEN
Ancak tüm bu etkinlikler arasında biri ön plana çıkıyor: Şairin çıkardığı efsane edebiyat dergisi Papirüs ilk sayısından son sayısına kadar okuyucuyla buluşuyor!

"Bir dergidir benim yaşamım, bu yüzden ben ölmem batarım" diyen Süreya, dergiyi Türk edebiyatını yaşatmak amacıyla çıkarmış. 47 sayı yayımlanan ve pek çok önemli ismin yazdığı dergi, Artshop Yayıncılık tarafından tıpkıbasım olarak yayımlanmaya başladı bile. Derginin, Haziran 1966'da yayımlanan ilk tıpkıbasım sayısı aralıkta piyasaya çıktı. Dergi, ayda iki sayı olarak yayımlanacak.

Papirüs'ün tıpkıbasımlarını, Artshop Yayıncılık'ın sahibi ve genel yayın yönetmeni Vedat Akdamar ile daha önce Papirüs Şiirleri Antolojisi'ni (1966-1981) hazırlamış olan, Cemal Süreya'nın eşi Zühal Tekkanat birlikte hazırlamış. Özel arşivindeki Papirüs dergilerini yayınevine teslim eden Tekkanat, "Cemal Süreya'dan miras kalanlar, genç okurlarla buluşsun istedik. Önemli olan buydu" diyor. Vedat Akdamar ise "Papirüs, Cemal Süreya'nın yarattığı efsane dergiydi. Şiirin, edebiyatın nabzı uzunca bir dönem bu dergide atmıştır. Süreya da hayatının büyük bir kısmını bu dergi için harcamıştır, madden ve manen. Dergilerdeki yazılara ve imzalara baktığımızda yakın dönem Türk şiiri ve edebiyatı bir film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçer" sözleriyle derginin önemini vurguluyor.

Akdamar, Papirüs'ü bu yıl yeniden hayata geçirmeyi planladıklarını söylüyor: "Eski Papirüs dergilerinin değeri ve anlamı çok fazla olduğu için tıpkıbasımlarını okurla buluşturmak istedik. Bu dergilere tüm edebiyat meraklılarının ulaşmaya hakkı olmalı. Ama bu yıl Papirüs'ü yeni bir dergi olarak da yayına hazırlayacağız" diyor.