SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 15 Ağustos 2011

Bakanın ömrü nasıl uzadı

(San Francisco)-
E
konomi Bakanı Zafer Çağlayan rakamlar vererek açıklama yapmayı sever ama bu defa oldukça ilginç bir rakam verip "Bu seneyi 366 gün yaşayacağım" dedi.
Meğer Güney Kore'den 'direkman' Amerika'ya geçince Cumartesi gününü bir türlü bitirememiş, saat farkı mevzuundan dolayı duble yapmış cumartesiyi.
İşin şakası bir yana, San Francisco yakınındaki otelimizde yapılan toplantıda hayli sarsıcı ve çarpıcı rakamlar da verdi Bakan Çağlayan.
Mesela dedi ki, "Cari açığı kapatmak için daha çok ihracat yapmalı, bu çerçevede ABD pazarını da zorlamalıyız."
Malum kendisiyle beraber ben de Amerika'da bulunmaktayım.
Toplantıya bizzat katılıp yerinde ve zamanında izleyip gözlemekteyim bakan beyi. Bu nedenle duyup gördüklerimi sizinle de paylaşmalıyım deyip bu mühim konuşmadan bukleler sunuyorum.

HEDEF ABD

Ortam daha çok bilişim ve savunma sanayi sektör temsilcileriyle, işadamlarından oluşuyor. San Francisco'dayız ama Los Angeles Ticaret Ataşeliği ile Türk Amerikan İş Bağlantı Birliği (TABC) Başkanı Efe Orhun tarafından bilgilendirme toplantısı şeklinde başlıyor toplantı.
Bakan Çağlayan işte orada anlatıyor meramını ve diyor ki "Ekonomi Bakanlığı olarak hizmet sektörü de bizim bakanlığımızın uhdedesindir.
Türkiye sadece mal ticareti yapmıyor, hizmet ticareti yapan bir ülkeyiz. Hizmet ticaretinde Türkiye net ihracatçı konumunda ve ciddi bir şekilde döviz fazlası veriyor.
Aslında cari açığa da bu yönde ciddi katkı sağlıyor. Bizim de Türk insanının kültür kapasitesi ve Türk insanımızın yaratma yetenekleri dikkatle incelendiğinde, Türkiye'nin en önemli sektörlerinden birisi olacak bileşim sektörünün son derece önem arz ettiği ortaya çıkacaktır. Bu konuda bakanlığımızın desteği tamdır."

KIZMAYALIM

Bakan Zafer Çağlayan Türkiye'nin ABD ile olan ticari ilişkileri konusunda şu görüşlere yer verdi: "Türkiye'nin Amerika'ya yaptığı ihracat yok denecek kadar azdır. 2 trilyon dolar ithalat yapan bir ülkeye bizim yaptığımız ihracat rakamını söylerken de teessüf ederek söylüyorum. Ancak bu konuda Amerikalılar'a kızmanın bir anlamı yok, kendimize kızacağız. Bu pazarlara neden giremiyoruz?
Bu pazarlarda olmak için de çok büyük çaba göstermemiz gerekir.
Bu konuda bakanlık olarak büyük destek vereceğiz. İhracatçımızın sonuna kadar yanındayız."