Bal gibi karar

Sahte bala savaş açıldı. Mısır şurubu başta olmak üzere hiçbir katkı maddesi katılamayacak. Ambalajında işletme numarası olmayan ballar imha edilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2013 Güncelleme 11 Şubat 2013, 00:00
Bal gibi karar

İÇİNDEKİLER

Vatandaşı türlü hileler yapıp sahte balla kandıranlara geçit yok. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sahte bala savaş açtı. Bakanlık tarafından hazırlanan 'Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği' ile balın prolin değeri artırılırken, piyasaya sürülen balların ambalajında işletme numarası bulundurma şartı aranacak. Bu yıl yürürlüğe giren, sahte balın piyasadan silinmesinin hedeflendiği tebliğe göre; bala mısır şurubu gibi hiçbir katkı maddesi katılamayacak. Balın doğal bileşiminde bulunmayan organik veya inorganik maddelerden ari olması, Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği'nde yer alan şekerleri içermemesi gerekecek.

PROLİN AYARI
Diyarbakır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fahrettin Saylak, artık piyasada kanserojen glikoz gibi katkı maddesi içeren hileli ve sahte balların satılmasının mümkün olmayacağını söyledi. Saylak, arı yemlerini kontrol altına alabilmek, mısır şurubu gibi kanserojen madde içeren hileli balların piyasaya sürülmesine engel olmak için yaklaşık 2 yıl hazırlıkları sürdürülen tebliğ için Türkiye'de üretilen balın ortalama prolin değerinin belirlendiğini kaydetti. Balın arılar tarafından yapıldığının ölçütü olan prolin miktarı artırılarak, kilogramda en az 180 miligramdan en az 300 miligrama çıkarıldığını ifade eden Saylak, bu değerin ancak gerçek balda söz konusu olduğunu belirtti. Saylak, "Üretilen ballar yalnızca işletme numarası ile satışa sunulabileceğinden, numarası bulunmayan ürünler kaçak muamelesi görerek imha edilecek."

'KİLOSU 15 LİRANIN ALTINDA OLAMAZ'
Tüketicinin de bilinçlenerek ucuz balın hakiki bal değil, glikoz olduğunu bilmesi gerektiğini ifade eden Fahrettin Saylak, kilosu 15-20 liranın altında satılanların bal olmadığını söyledi. Saylak, şunları kaydetti: "Satılan sahte bal, kanserojen mısır şurubu. Vatandaşlar işletme numarası olmayan ürünleri bal diye almamalı. Bu numara o ürünün geriye dönük izlenebilmesi için de önemli."