Polikistik Over Sendromu genetik faktörlerle geliyor! Korunmak için kilo vermek şart

Polikistik Over Sendromu, adet görme düzensizlikleriyle kendini belli ediyor. Prof. Dr. Gökalp Öner, genetik faktörlerle geçen hastalıktan korunmak için kilo vermenin şart olduğunu söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mart 2022 Güncelleme 09 Mart 2022, 07:04
Polikistik Over Sendromu genetik faktörlerle geliyor! Korunmak için kilo vermek şart

İÇİNDEKİLER

Hormonal bozuklukların yol açtığı Polikistik Over Sendromu (PKOS), dünya üzerinde 10 kadından birinde, ülkemizde ise her 5 kadından birinde görülüyor. Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, hastalıkla ilgili TAKVİM'e önemli bilgiler veriyor:



YUMURTALAR OLGUNLAŞMIYOR
Normal şartlarda bir kadında 8-12 yumurta varsa PKOS olan kadınlarımızda bu sayı ciddi rakamlara dayanır. PKOS, bu yumurtaların olgunlaşamaması ve çatlayamaması durumudur. Bizlere sıklıkla adet düzensizliği, tüylenme şikâyeti ve hızlı kilo alma gibi şikayetleri ile başvuran üreme çağındaki tüm kadınlarda yaptığımız ultrasonda polikistik over görünümü veya hormonlarla birlikte özellikle yumurtalık rezervi 4'den yüksek olduğunda fark edilir. Ayrıca guatr veya süt hormonu yüksekliği gibi ek hastalıkları da mutlaka ekarte etmek gerekir keza bu hastalıklarda PKOS'la karıştırılabilir. Çocuk istemi için gelen çiftlerimizin %80'i de yaptığımız tedavilerimize olumlu yanıt verir. Fakat bu grubun bir de %20'lik bir kısmı vardır ki yapmış olduğumuz tedavimize yanıt verememektedir.



KALİTE 5 KAT ARTABİLİR
Kilo almamak, guatr ve süt hormonuna baktırmak, mümkünse vücut kitle indeksine uygun olarak kilosunun yüzde 10'unu vermek oldukça faydalıdır. Kilo verimi ile bizler yumurta kalitesinin 5 kat daha arttığını çoğunlukla gözlemleriz. Çünkü yumurta kalitesini artırmak çok önemli. Akdeniz usulü beslenmeyi tavsiye ederiz. Daha sonra folik asit ve D vitamini takviyeleri öneririz.



KADIN SAĞLIĞININ ŞİFRELERİ 5/ Prof. Dr. Gökalp ÖNER
YARIN: MENOPOZ

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN