Sahneden cepheye: Çiang Çing | TARİHE YÖN VEREN KADINLAR

Çiang Çing, hayatının her döneminde farklı isim kullandı. Kendi ülkesi bile asıl adının hangisi olduğunu anlamadı. Fakat o, Çin’in yakın tarihinde en etkili isimlerden biri olmayı başardı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Nisan 2021 Güncelleme 05 Nisan 2021, 06:57
Sahneden cepheye: Çiang Çing | TARİHE YÖN VEREN KADINLAR

İÇİNDEKİLER

Çin kaynakları bile hangi ismini kullanacaklarını konusunda zorlanıyor. Çünkü doğumdan sonra verilen, okula başlarken, sahnede ve partiye girerken kullandığı isimler farklı farklı. Biz de o yüzden sadece tarihe geçen ismini Çince'de okunduğu şekilde kullandık.
Çiang Çing, 1914'te Çin'in doğusunda yer alan Şendong eyaletinin Çuçan şehrinde doğdu. Babasının nikahsız eşi olan annesinin kim olduğu bilinmiyor. Babası ise marangozdu. Daha ilkokula başlamadan, annesi babasıyla ayrılıp ayrı bir eve taşındı ve hizmetçi olarak çalışmaya başladı.
Hem çok yoksul oldukları hem de evlilik dışı bir çocuk olması yüzünden zor bir çocukluk geçirdi. 12 yaşındayken öğretmene tükürdüğü için okuldan atıldı. Aynı yıl babasını kaybetti.

Annesi mecburiyetten onu Çin'in kuzey-doğu eyaleti Tianjin'e gönderdi. Çing burada çocuk işçi olarak British- American Tobacco şirketine ait tütün fabrikasında çalıştı. 15 yaşına geldiğinde annesiyle birlikte Şendong eyaletinin en büyük şehri olan Jinan'a taşındı.
Burada bir tiyatro okulunda bir yıl süreyle eğitim gördü. Ufak tefek tiyatro oyunlarında rol almaya başladı. 17 yaşındayken şehrin zengin ailelerinden birisinin oğluyla evlendi ama iki ay sonra boşandı. Aynı eyaletin Şingdao şehrindeki üniversitenin kütüphanesine girdi ve iki yıl burada çalıştı.

Bu esnada şehrin ünlü tiyatro oyuncusu kadınlarından birisinin kardeşi Yu'yla tanıştı. Yu o esnada Fizik Bölümü'nde öğrenciydi ve Komünist Parti'nin (KP) önemli isimlerinden birisiydi ki daha sonra Jinan belediye başkanlığı ve KP başkanlığı yapmıştır.
1932'de 18 yaşındayken Yu'yla birlikte yaşamaya başladı. KP'nin fikirlerinin sergilendiği bir sokak tiyatrosunda oynuyordu.
Şubat 1933'te KP'nin gençlik kollarına girdi; Nisan ayında Yu tutuklanınca o da Yu'nun memleketi Şangay'a kaçtı.
Ne var ki Yu'nun ailesi onu kabul etmeyip, evlerine almadı.

O da eskiden tanıdığı bir tiyatrocu arkadaşının yanında kalmaya başladı. Bir yandan tiyatrolarda oynuyor, diğer yandan okumayazma bilmeyenlere öğretmenlik yapıyor ve KP'nin faaliyetlerine katılıyordu.



Eylül 1934'te üç ay süreyle tutuklu kaldı. Aralık'ta serbest kalınca kendisiyle birlikte tutuklanıp bırakılan, sonradan KP'nin en önemli liderlerinden birisi olan Huan Çing'le birlikte yaşamak için Pekin'e gitti. Aşk kısa sürdü ve Mart 1935'te Şangay'a geri döndü. Tiyatronun yanı sıra filmlerde de rol almaya başladı. Nisan 1936'da film eleştirmeni Tan Na'yla evlendi.

Evlenmişti ama Huan Çing'i unutamamıştı. Tekrar ilişkileri başlayınca eşi Tan Na, intihara teşebbüs etti. Şubat 1937'de Şangay'a gidip filmlerde oynamaya devam etti. Mayıs 1937'de Tan Na ikinci kez intihara teşebbüs etti ama Çiang Çing, ona dönmedi. Huang Çing'den de ayrıldı ve iddiaya göre yönetmen Çang Ming'le yaşamaya başladı. Bunun üzerine film şirketi onu işten kovdu. Çiang Çing, hiçbir zaman bu ilişkiyi kabul etmedi ve işten atmaları için kurulan bir kumpas olduğunu söyledi.



7 Temmuz 1937'de tarihe "Marco Polo Köprüsü Olayı" diye geçen çatışmayla Çin- Japonya savaşı patlayınca o da KP'nin hizmetinde olmak ve Japonya'ya karşı savaşmak için, diğer oyuncularla birlikte Şangay'dan kaçıp, Çin'in orta bölgesinde yer alan Yenan şehrine geldi. Japon işgaline karşı direniş burada örgütleniyordu. Buradaki enstitüde tiyatro dersleri vermeye başladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN