Gastroskopi hayat kurtarabilir

Yutma borusu ve midenin detaylı bir şekilde incelendiği gastroskopi yöntemi, mide kanserinin tanısında büyük önem taşıyor. Bu kanserin erken teşhisi hayat kurtarıyor!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ocak 2011 Güncelleme 25 Ocak 2011, 00:00
Gastroskopi hayat kurtarabilir

İÇİNDEKİLER

GASTROSKOPİ HASTA İÇİN ZOR MU?
Endoskop aracılığı ile mideye bakmak demek olan gastroskopi iki şekilde yapılabilmekte. Japonya ve A.B.D. dahil birçok gelişmiş ülkede genellikle geniz lokal anestezik bir gargara ile uyuşturularak ve damar içinden sadece hafif bir yatıştırıcı uygulayarak, hasta uyutulmadan yapılmaktadır. Bir de hastanın kısa süreli ve yüzeysel anestezi altında uyutularak yapılış şekli vardır.
Gerekli tüm önlemlerin alınıp, bir anestezi uzmanının da varlığını gerektiren bu yapılış şekli benim de tercih ettiğim gastroskopi metodudur. Bu yöntem daha pahallı ve hasta işlem sonrasında en az birkaç saat araba kullanamaz. Öte yandan bir işlem yapıldığını bile anlamaz hasta ve gerçekten hiçbir şey hissetmez. İtiraf etmem gerekir ki güle oynaya terk eder hastalar merkezimizi bu yapılış şekli tercih edildiğinde. Öte yandan hasta için her iki yöntemin de önemli bir riski yoktur.

MÜDAHALE ÖNCESİNDE ÖZEL BİR HAZIRLIK DÖNEMİ VAR MI?
Gastroskopi için sadece en az 6 saatlik bir açlık gerekmektedir ki
, mide boş olsun ve gıda artıkları birtakım hastalıkları gizlemesin ve ayrıca yatar pozisyondaki uyumuş hastanın midesinden yukarıya akciğerlere doğru birşeyler kaçmasın. Hasta bir gece önce gece 12'ye kadar yiyip içebilir ve ertesi sabah aç olarak gelir. Bunun dışında herhangi bir ilaç kullanması gerekmez. Gastroskopi esnasında 'helikobakter' araştırması için mideden minicik biyopsiler rutin olarak yapılacağından hastanın pıhtılaşmayı önleyici ilaç almıyor olması gereklidir.

MİDE ŞİKAYETİ OLAN HASTADA NELER TESPİT ETMEK MÜMKÜN?
Özellikle ileri yaşta bir hasta ile karşı karşıya isek ve mide yanması gibi bir şikayeti varsa, öncelikle aksini ispat edene dek kanser aramak zorundayız! Türkiye'de mide kanseri sıklığı Japonya ile kıyaslanamayacak düzeyde az olmakla birlikte gene de dünya geneline göre çok az değil. Midede oluşmuş kanser de aynı iyi huylu mide ülseri şikayetleri ile karşımıza çıkabilmektedir.
Yani yanma, ekşime ve hazımsızlık problemleri aslında kısmen ilerlemiş bir mide kanserinin ilk bulguları olabilmektedir. Neticede kanser bölgesi de aynı iyi huylu bir ülserdeki gibi bir yara gibi davranır ve asidin burayı tahrişi de benzer ağrıya yol açabilmektedir. Çok kötü seyirli olan mide kanserinin yegane tedavi şansı erken tanı olduğundan erken gastroskopinin önemi azımsanamaz. Dolayısı ile hem yutma borusu ve hem de midenin içi gastroskopik olarak çok detaylı biçimde incelenir ve rastlanılan herhangi bir şüpheli dokudan mutlaka parça yani 'biyopsi' alınır.

MİDESİ YANAN BİRİNE GASTROSKOPİ YAPILMASI ŞART MI?
Evet, şart. Başka türlü gastrit, ülser, kanser tanısı koyabilmek imkansız. Erken tanı ise mide kanserinde hayat kurtarıcı olabilmekte.

BAĞIRSAKLAR TEMİZ Mİ OLMALI?
Çok kolay demek biraz hafife almak olur ancak kolonoskopi son derece yararlı ve kimi zaman da hayat kurtarıcı bir yöntem olduğundan aslında çok rahat katlanılabilecek bir zorluktur hazırlık aşaması.
Kolonoskopi hazırlığı hastanın bir gün önce sadece sulu ve berrak sıvılarla beslenmesini ve öğleden sonra müshil almasını gerektirir. Bunun sonrasında ertesi sabaha kadar ciddi ishal olacaktır hasta ve kalın bağırsağı bizim her şeyi rahat görebilmemiz için tamamen temizlenecektir.