Adım adım suikast

30 Mart 1981'de; Ağca, Oral Çelik ve Bekir Çelenk bir araya geldi. Zürih'teki toplantıda İtalyan bağlantıları ve Papa suikastının konuşulduğu raporlarda yer aldı. 13 Mayıs 1981'de ise Papa'ya suikast düzenlendi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2010 Güncelleme 09 Aralık 2010, 15:33
Adım adım suikast

İÇİNDEKİLER

Mehmet Ali Ağca, 23 Kasım 1979 günü, İstanbul Kartal Maltepe Askeri cezaevinden kaçırıldı. Kaçırma planını Abdullah Çatlı ve Oral Çelik'in yaptığı biliniyor.
Ağca, cezaevinden kaçırıldıktan sonra, Türkiye içinde ve iki yakın komşuda, sık sık yer değiştirdi. 10 Temmuz 1980 günü, o dönem kaçakçılar cenneti olan Bulgaristan'a geçirildiği kayıtlara girdi. İstanbul-Sofya planı otobüsle yapılır. Sofya'nın kayak merkezi Vitoşa'da ağırlanmaya başlar. Türkiye-
Avrupa uyuşturucu-silah kaçakçılığının kavşak noktası Sofya'da tanınan, aranan birçok Türk kaçakçısının varlığı bilinmektedir. Dünyanın en büyük istihbarat örgütleri de Sofya'da cirit atmaktadır. CIA, KGB, BND, Mossad'ın en iyi isimleri burada faaliyet gösterirken, MİT'in de etkili isimlerini buraya gönderdiği gizli değildir. 12 Eylül 1980 günü, Türkiye'de darbe olur.
Bu dönemde, CIA Türkiye şefi Paul Henze'nin, Beyaz Saray ve CIA merkezindeki beyin kadroları arayıp, "Our boys have done it" (Bizim çocuklar darbe yaptı) sözleri, olanı ve olacakları gösteren önemli bir işaret fişeğidir. Bulgaristan'da kilit adamlar toplanmıştı.
Abuzer Uğurlu, Bekir Çelenk, Oflu İsmail.
İpekçi cinayeti sonrası Yalçın Özbey, Mehmet Şener, Mehmet Ali Ağca, Abdullah Çatlı ve Oral Çelik önce Bulgaristan'da sonra, İsviçre'de, 12 Eylül darbesinin üzerinden 50 gün geçtikten sonra yeniden bir araya geldiler.
Abdullah Çatlı ve Oral Çelik Viyana'yı üst olarak kullanırken, Yalçın Özbey Almanya'yı, Mehmet Şener-Mehmet Ali Ağca, İsviçre'nin Zürih kentini kullanmaya başladılar. Bu arada Ağca, Avrupa kentlerinde ve Akdeniz adalarında derin temaslar ve geziler içinde buldu kendini.

ZÜRİH'TE TOPLANDILAR
30 Mart 1981 günü Zürih: Papa suikastı için önemli gündür. Mehmet Ali Ağca, Oral Çelik, Bekir Çelenk bir araya geldiler. Papa'nın kaderinin konuşulduğu raporlarda yer aldı. Burada anlaşma olduğu belirtiliyor. 30 Mart Zürih toplantısına kadar, Ağca-İtalya bağlantılarının tamam olduğu anlaşılıyor. Bu tarihe kadar, İtalya'da neler oldu? Yazı dizimizin önceki kısımlarında meydana gelen olayları, kronolojik olarak tekrar verelim: "P2 gizli Mason locası ağ gibi ilişkiler düzeni kurdu. Vatikan mafya ilişkisi başladı. Mafya'nın mobil kasası Sindona devreye girdi. Sonra Calvi hamlelere geçti. Bunların hem P2 mason locası-
Gelli işbirliği, hem de mafya-gladyo ilişkileri bulunuyordu.
P2 gizli mason locası ve Gladyo bağlamında İtalyan faşist lider Stefona kilit rol oynuyordu. Stefano ile Abdullah Çatlı ve Mehmet Ali Ağca ilişki içindeydi. P2 mason loca lideri Gelli ile CIA'n yakın irtibatı, olayların düğümünü açar. Vatikan-Ağca-CIA irtibatında bazı isimleri unutmamak lazım. İpekçi cinayetinde karşımıza çıkan CIA Türkiye istasyon şefi Paul Henze, İtalyan Gladyo'sunu geliştiren CIA şefi Claire Sterling, CIA Türkiye şeflerinden Claridge. Çünkü Bu Claridge ilginç adamdır. Hem Türkiye'de hem İtalya'da görev yaptı.

AĞCA İTALYA YOLUNDA
9 Mayıs 1981 günü. Papa'ya suikast anlaşması yapıldıktan 40 gün sonra Ağca, Viyana'ya geçti.
Abdullah Çatlı orada kaldı. Kendisi Milano'ya geçti. Burada tabanca temin etti. Roma'ya hareket etti.
Roma İsa pansiyona yerleşen Ağca,13 Mayıs 1981 günü Papa'ya suikast eylemini yaptı. Ağca yakalanırken, elinde silah olan ikinci bir kişinin kaçarak gözden kaybolduğu anlaşıldı. Alanda bulunan bir Amerikalı önünden kaçan bu adamın arkadan iki poz fotoğrafını çekmişti.

İKİNCİ TETİKÇİ...
Ağca, iki el ateş ettiğini söylüyordu, fakat Papa'nın üç kuşun yarası alması üzerinde önemle duruldu. Savcı Martella, bu kaçan kişinin Oral Çelik olduğunu raporlara yansıttı. Resmi çeken Amerikalı, Oral Çelik'i teşhis etmişti. Martella raporlarında, Ağca'nın kendisine Oral Çelik'i itiraf ettiğini, Almanya'da bir başka suçtan tutuklanan Yalçın Özbey'in, kendisine, Oral Çelik'in suikast sonrası Roma'dan kaçarak Almanya'ya geldiğini, yanında saklandığını itiraf ettiğini vurguluyordu. Papa suikastının üzerinden bir yıl geçtikten sonra çok önemli bir adam konuştu. İtalyan gladyo şefi Pazienza. Bu ismin, CIA'ın çok taraflı ajanı olduğu raporlarda yer alıyor.

PAZİENZA'YA DİKKAT...
Pazienza'nın çok anlamlı biyografisini, bir İtalyan gazetesi şöyle yayınlıyordu: "Sicilyalı. Denizaltı patoloji doktoru. Kaptan Couestea ile beraber çalıştı. Arapça biliyor. Bilimsel araştırmalarında ortağı Fransız gizli servisi SDECE'nın ajanı Micheal Roussin. Fransız servisinin patronu Kont de Marenches'in yakın arkadaşı.

Daha sonra İtalyan gizli servisi SİSMİ'nin ajanı oldu. Üç gizli serviste görev yatı. CIA, İtalyan ve Fransız gizli servislerinin ajanı. Ve en önemli görevlerinden birisi, yazı dizimizin kahramanı İtalyan P2 gizli mason locasının başkanı Gelli tarafından, Vatikan-Mafya-Gladyo olaylarına sahne olan Banka Ambrossiano'nun yönetim kurulu başkan danışmanı. Burada meşhur Calvin'imiz de var.'' Bu önemli adamın konuşması ne oldu? "Papa'ya suikast düzenleneceğini biliyordum. Bunu Banker Calvin'in imalarından çıkardım. Bunu yakın arkadaşım Fransız gizli servisi SDECE'nın başkanı Kont'a söyledim.'' İtalyan Savcı Martella, Fransız gizli servisine, suikast haberini nereden aldığı sordu. Fransa Cumhurbaşkanı Mitterand, yetkisini kullandı, devlet sırrını gerekçe göstererek bu konuda bilgi verilmesini engelledi. Durum şu: "Pazienca çok taraflı ajan. Fransız gizli servisine papa suikastını söylüyor. CIA bunu biliyor, İtalyan gizli servisi biliyor.P2 mason loca lideri Gelli biliyor. Banker Calvin biliyor. Banker calvi'in kardinal arkadaşları biliyor. Gizli servisler, Çatlı, Oral çelik, Mehmet Ali Ağca'yı çok iyi biliyor.
Ama suikast önlenemiyor...'' Demek ki derin Amerika-CIA, İtalyan Gladyo, P2 gizli mason locası ve Türk tetikçi Mehmet Ali Ağca, bir uluslararası planı uyguladılar.

İTALYAN SAVCI AMERİKA'DA
Papa suikastını araştıran İtalyan savcılardan, Martella ve Rosarıo Priore Amerika'ya gittiler. Bazı CIA dokümanlarını incelerken, CIA şeflerinden Robert Gates'in ilginç gizli emirlerine dikkat kesildiler.
Gates, CIA ajanlarına, "Papa suikastında KGB parmağını bulmalarını'' istiyordu.

GLADIO'NUN KURULUŞ AMACI
Gladio (İtalyanca: Kısa Kılıç), II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Avrupa'da olması beklenen bir Varşova Paktı-komünist işgaline cephe gerisinde bir direniş başlatmak amacıyla İtalya'da NATO (Amerika) tarafından gizli olarak örgütlenen Kontrgerilla (stay-behind) operasyonunun kod adı. Gladyo, özel olarak NATO cephe gerisi direniş organizasyonun İtalyan kolunu belirtse de bazen "Gladyo operasyonu" NATO'nun bütün cephe gerisi (stay-behind) operasyonlarının gayri resmi adı olarak kullanılır.