MiT'in kaygı mektupları

17 Ekim 1972'de Hiram Abas ve Mehmet Eymür'ün öncülüğünde İstanbul'daki 30 MİT görevlisinin imzaladığı mektup, İstanbul Bölge Başkanı'na verildi. Mektupta, teşkilattaki aksaklıklar ve randımanı düşürücü hususlar sıralanarak yapılması gereken reformlar belirtiliyordu.

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 13 Ekim 2010, 10:27
MiT’in kaygı mektupları

İÇİNDEKİLER

MİT içindeki çatışmayı su yüzüne çıkartan mektup şöyle bitiyordu; "En az diğer devletler gibi Türkiye de iyi işleyen bir istihbarat servisine muhtaçtır kanaatindeyiz. Servisimizin gelişme ve kalitelenmesi çalışmalarına karşı çıkanların, dolaylı şekilde Türkiye aleyhine davranışa girdikleri düşüncesini taşımaktayız.

Türkiye ve servisi çok seven, uzun senelerden beri sadece servisin malı olan bizlerin yukarıda sunduğumuz hususları kaleme almaktaki gayemizin yapıcı ve iyiniyetli olduğuna inanılmasını ve yazımızın Müsteşarımıza intikal ettirilmesini saygılarımızla arz ederiz."

İSTANBUL ANKARA ÇEKİŞMESİ

İstanbul ekibi Ankara'ya bu muhtıra gibi mektubu gönderirken, birkaç ay sonra Ankara ekibi açıktan Müsteşar Nurettin Ersin ve etrafına karşı harekete geçmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adaylık kulislerine başlayan Faruk Gürler, kendisinin göreve getirttigi MİT Müsteşarı Nurettin Ersin'in de desteğini sağlamıştı. 1973'ün Haziran ayında MİT'in Ankara Yenimahalle'deki merkezinde elden ele dolaşan imzasız bir mektup işte bu olayla yakından ilintiliydi. Mektupta şöyle deniliyordu: "Nurettin Ersin, Rüştü Kazandağı ve Recep Ergun'a açık mektup!"

Son altı yedi aylık tutum ve davranışlarınızla gerçek niyet ve düşüncelerinizi bütün ayrıntılarıyla ortaya sermiş bulunuyorsunuz.

Sizin kafanızda bulunan şahısların bu görevde olmaları bizler için, servis için büyük şanssızlıktır.
Daha dün, operasyonlarda hedefler arasında ismi geçen şahıslarla birlikte oyun tezgahlayarak Çankaya Operasyonu'nu yürütmek için AP ileri gelenleriyle bazı devlet adamlarımızın telefonlarını dinlettiğinizi herkes biliyor.... Sizler, daha önceki Müsteşar Fuat Doğu ile MAH Başkanı İzzet Cebe ve arkadaşlarını hırsızlıkla, ırz düşmanlığıyla itham etme küstahlığını göstermiş ve müfteri durumuna düşmüştünüz... Her türlü davranışınızı ve icraatınızı herkes bilmekte. MİT'in selameti için açıklarınızı ve yolsuzluklarınızı şimdilik açıklamakta fayda görmüyoruz.

Ancak sırtınızdaki üniformanın şerefini düşünüyorsanız hasbelkader bulunduğunuz makamlardan istifa ettiğinizi, çekildiğinizi 15 gün içinde açıklarsanız, yukarıda bir kısmını açıkladığımız çalışmalarınız umuma açıklanmayacaktır. Aksi halde bütün oyunlarınız hem MİT içinde hem de MİT dışında açıklanacak, rezil olacaksınız..."

TELEKULAK DİNLEMEDE
İddialara göre, Nurettin Ersin, Demirel ve Genelkurmay Başkanı
Semih Sancar'ın telefonlarını dinleterek, dökümlerini Faruk Gürler'e aktarıyordu. Çünkü CHP lideri Bülent Ecevit, AP lideri Süleyman Demirel ikilisi ve Semih Sancar, Faik Türün gibi askerler Faruk Gürler'in Cumhurbaşkanı yapılmasına karşıydı. Bu mektubun üzerinden bir ay bile geçmeden Nurettin Ersin ve ekibi MİT'teki görevlerinden alındılar. MİT'in başına bu kez denizci bir asker Oramiral Bahattin Özülker getirildi.

EMEL SAYIN, EVREN İLİŞKİSİ DEDİKODU

MİT'İN DIŞ OPERASYONLARI

TEŞKİLAT-I MAHSUSA'DAN MİT'E

ZARFIN YORUMU

ZİRVEDE 'DERİN' DAYANIŞMA