BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 31 Ekim 2010

2011 seçim stratejisi

2011 yılının haziran ayında yapılacak genel seçimlere adım adım yaklaşıyoruz.
Seçim stratejisi de ortaya çıkıyor.
1) "Özgürlükçü Anayasa" miting meydanlarında enine boyuna tartışılacak.
2) Statükocu partiler millete hesap verecek.
3) Seçimleri kazanan parti, yeni Anayasa hazırlayacak.
4) Yeni Anayasa'da ana hedef Türkiye'yi 2012'de yapılması beklenen "Cumhurbaşkanlığı seçimi" çevresinde yeniden dizayn etmek olacak.
5) Anayasa "Başkanlık/Yarı Başkanlık Sistemi"ne göre yeniden hazırlanacak.
6) Cumhurbaşkanlığı adaylığı, siyasi lider yapısının değişmesine yol açacak.

* * *
TÜRKİYE, 2035 YILINDAN İTİBAREN YAŞLANMAYA BAŞLAYACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla "neden 3 çocuk'' önerisi yaptığı anlaşıldı. "Kırmızı Kitap" olarak da bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde "Türkiye'nin 2040'dan itibaren yaşlı bir ülke haline gelmesi" üzerinde fikir jimnastiği yapıldığı ortaya çıktı.
Milli Güvenlik Kurulu'nun da nüfus artış hızının giderek azaldığı, Türkiye'nin genç ve dinamik olma olma özelliğini 2035-2040 yıllarından itibaren kaybedeceği konuşuldu.
73 milyon 875 bin olan Türkiye nüfusu, 2025 yılında 88 milyon, 2050 yılında 96 milyon 498 bine ulaşacak ve bu seviyede durağanlaşacak.
Peki, Türkiye 100 milyonluk nüfusa ne zaman ulaşacak?
2070 yılında 100 milyonu ancak bulacağız.
Projeksiyona göre, toplam doğurganlık hızı, 2025 yılında nüfusun kendisini yenileme düzeyi olan 2'nin altına (1,97'ye), 2040 yılından itibaren 1,79'a kadar inecek. Bu durum zamanla Türkiye nüfusunun kendisini yenileyemeyip, nüfusun azalmasına neden olacağını gösteriyor.
Günümüzde yüzde 27 düzeyinde olan 15 yaşın altındaki nüfusun toplam nüfus içindeki payı hızla azalarak 2023 yılında yüzde 20-22 seviyesine gerileyecek.
Yetişkin nüfusun (15-64 yaşındaki nüfus) toplam nüfus içindeki payı, 2040'lara kadar artmaya devam edecek. Yaşlı nüfusun (65 ve üstü yaşlardaki nüfus) toplam nüfus içindeki payı da artmaya devam edecek. Yaşlı nüfus hacminin artmasının temel nedeni ise doğurganlık hızındaki düşme.
1970'li yıllarda toplam nüfus içinde sadece yüzde 2'lik bir yer tutan "yaşlılar", günümüzde yüzde 7'lik bir yer tutuyor.
Günümüzden 25 yıl sonra yaşlı nüfus oranının yüzde 9'a, yaşlı nüfus hacminin ise 8 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

* * *
HERON DEHŞETİ
Önder Aytaç'ı, Polis Akademisi öğretim üyeliğinden ve yaptığı analizlerden tanıyoruz. Aytaç, bir süre sonra yayınlanacak kitabının isminin "Heron İhaneti" olduğunu söyledi. Türk-İsrail ilişkilerinin limoni olduğu bir ortamda, "Heron" işinde, ihanet olup olmadığı konusunun, bazı gerçekleri ortaya çıkaracağı tahmin ediliyor.
Terörle mücadelede, çok önemli bir yere sahip olup, istihbarat elde etmek için kullanılan İsrail yapımı "Heron" yani insansız casus uçakları gündemimizdeki yerini koruyor.
Türk silahlı kuvvetleri istihbaratını güçlendirmek için, İsrail'den insansız uçaklardan 10 adet satın alındı. Bu uçaklardan 1 tanesi 18 milyon dolar fiyatında.
Türk uçak sanayi, ANKA isimli insansız hava aracını 2010 yılında imal etmeye başladı.
ANKA'nın, Heron'a göre, bazı üstünlükleri bulunuyor. Öncelikle, Heron'dan farklı şekilde jet yakıtı kullanıyor.
Heron'da üç saatle sınırlı olan buz önleme sistemi, ANKA'da 24 saat boyunca çalışabiliyor. PKK ile ile mücadelede çok etkili olacak ANKA'lar neden bu kadar geç imal ediliyor? Sorusuna elbette askeri makamlar cevap vermek durumunda olacaklardır.