Telefonuma casus yazılım yüklenmiş | Haklarım neler, nasıl bir yol izlemeliyim? TAKVİM hukukçusu sorularınızı cevapladı

TAKVİM Hukukçusu okuyucularıyla bir araya geliyor. 'Casus yazılımla şantaj yapılırsa', 'Eşim evden gidince ayrılık kararı aldım', 'Sözleşmeye dikkat','Öğrenciyim ve haklıyım','İmzayı attınız borca ortaksınız' başlıklı yazılarıyla okurlarımızı aydınlattı. İşte TAKVİM Hukukçunuzun 30 Haziran 2025 tarihli yazısı...

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Telefonuma casus yazılım yüklenmiş | Haklarım neler, nasıl bir yol izlemeliyim? TAKVİM hukukçusu sorularınızı cevapladı

Yakın bir arkadaşımın eşinin yazılım şirketi var. Geçenlerde telefonuma casus program yüklenmiş. Tesadüfen öğrendim. Kimin yüklediğini de biliyorum. Şimdi bana karşı bir şantaj olarak kullanılabilecek yazışmalar var. Hukuki haklarım neler?

Öncelikle yazışmaların elde ediliş biçimi yasal yollarla değilse, örneğin bir kişinin telefonuna casus bir program yükleyerek o kişinin mesajlarını elde ettiyse, bu delil hukuka aykırı bir yolla elde edilmiştir. O nedenle delil niteliği taşımayacak, mahkeme bu delili yok hükmünde kabul edecektir. Yazışmaların elde edilişinde herhangi bir hukuka aykırılık yoksa, örneğin bir tarafın kendiniz olduğu bir görüşmeyi mahkemeye sunuyorsanız burada da yazışmalar tek başına delil olmamakla birlikte, başka bir delille birlikte olayların ispatında kullanılabilecektir.

Uygulamada özellikle boşanma davalarında mesajlar, sosyal medya fotoğrafları vs. gibi şeyler tek başına da olsa delil olarak değerlendirilmekte ve kararlara esas alınabilmektedir. Burada özellikle boşanmaya ilişkin olayların eşler arasında vuku bulması nedeniyle yaşanan olaylara tanık bulmanın zor olması karşısında mesajlar, sosyal medya fotoğrafları ve ses kayıtları gibi delillerin önemsenmesi sonucunu doğurmuştur. Casus yazılım yüklemek de elbette suçtur. Dava açma hakkınız var.

Casus yazılım (AA)Casus yazılım (AA)

EŞİM EVDEN GİDİNCE AYRILIK KARARI ALDIM

Ayrılığın benim başıma da geleceğini düşünmezdim. Maalesef eşim evi terk etti. Ben de artık birlikte olamayacağımızı anladım. Nasıl bir süreç izlemeliyim?

Terk etme sebebiyle boşanma davası açmak için uygun bir zaman dilimindesiniz. Terk için açılacak olan boşanma davalarında en az 6 ay boyunca ayrı olmak koşulu bulunur. Eşe yapılacak olan terk ihtarı 4 ay içinde yollanır. İhtar yazısında evden ayrılan kişinin 2 ay içinde konuta geri dönmesi talep edilir.

Konuta dönmemesi halinde de terk sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz. Terk sebebiyle boşanma özel boşanma sebebidir ve bir takım usuli işlemler gerektirir. Eşinizin haksız bir şekilde evi terk etmesi nedeniyle Türk Medeni Kanunu Madde 166 gereği, genel bir boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması nedeni ile de dava açabilir, bu davada varsa başkaca boşanma nedenlerinizi de ileri sürebilirsiniz. Boşanma davalarında somut belgeler ve özellikle tanık delili boşanma davasının kabulü açısından son derece önemlidir. Bu nedenle durumunuza ilişkin delillerinizi toplayın, tanıklarınızı belirleyin.

Boşanma davası (DHA)Boşanma davası (DHA)

ÖĞRENCİYİM VE HAKLIYIM

Öğretmene karşı neredeyse kin besleyeceğim. Ailemde öğretmenler var, öğrencisinin başarılı olması için çabalarken, ben bu konuda şanssızım. Düşük not vermişti. Okul bitti ve bu not nedeniyle kızgınım, dava açabilir miyim?

Başarılı olduğunuzu bildiğiniz ve aleyhinize vermiş bir durumu iddia ediyorsanız, durumu inceletme hakkınız var. Dava açmak gibi süreçleri önermiyoruz. Çünkü durum çok farklı. Ancak gerekirse dava da açmak isterseniz bir yol var. Alınan notun iptali için idare mahkemesine dava açabilir ve işin aciliyetini belirterek delil tespiti ile inceleme sağlatabilirsiniz. Bunun üzerine bilirkişi incelemesi gerçekleşir.

Öğrenci (AA)Öğrenci (AA)

SÖZLEŞMEYE DİKKAT

İkinci el satan çok ünlü bir şirketten araç aldım. 36 bin kilometredeki araca, 10 bin kilometre garanti verdiler. 300 kilometre sonra arızalandı. Şirket zararımı karşılamıyor. Ne yapabilirim?

Sözleşmedeki detaylar çok önemli. Kişinin istediğine göre şekillenen ekspertiz raporu 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik gereği zorunlu hale geldi. Bu yönetmelikle beraber, aracın her türlü bilgisi detaylı olarak işlenmektedir. Yapılan incelemeler herkesin daha bilinçli olması adına önemlidir.

Özellikle aracı araç satma işiyle iştigal eden bir galeri veya bayiden aldıysanız, tüketici konumunda olacağınız için, tüketicinin sahip olacağı seçimlik haklara sahip olursunuz. Bu kayıtlarda, araçla ilgili beyan edilmeyen ve sonradan ortaya çıkan bir arıza veya ayıp söz konusu ise ayıp nedeniyle aracı iade edebilir, ayıp oranında indirim talep edebilir veyahut da onarım bedelini talep edebilirsiniz. Yine İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'in 15'inci maddesinde düzenlenen 'Garanti' başlıklı bölümünde, aracın, araç alım-satımı işi ile uğraşan kimselerden satın alınmasında, 3 ay veya 5 bin kilometre boyunca işletmenin garantisi altında olduğu belirtilmiştir.

Sözleşme (AA)Sözleşme (AA)

İMZAYI ATTINIZ BORCA ORTAKSINIZ

Kefil oldum. İlk 4 ay sorunsuz ödeme yapılmış. Ancak 2 aydır ödeme yapılmıyor ve şirket beni buldu. Şimdi kefillikten vazgeçebilir miyim?

Attığınız her imza sizi bağlar. Kefil olduğunuz sözleşmenin azami ücretini ödeme sorumluluğuna girdiniz maalesef. Tüm kefalet türlerinde, kefil olan kişi ayni güvence ile beraber var olan rehin paraya çevrilinceye dek ve borçlu aleyhine yapılacak olan kesin aciz belgesi alınıncaya kadar ya da bu durum dahilinde konkordato (iflas anlaşması) kararına kadar kendi tarafına yöneltilen kararın durdurulmasını talep edebilir.

Kefilin kefaletten dönme durumu ise... Kefil sözleşmesi imzaladıktan sonra önceki mali durumunu kişi kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.

Kefil olmak (AA)Kefil olmak (AA)

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN