Diyanet'e göre bayramda oruç tutmak günah mı, mekruh mu? Bayramın 1.2.3. günü kaza orucu tutulur mu?

Ramazan ayının bitişiyle birlikte, Müslümanlar arasında Ramazan Bayramı'nda oruç tutmanın hükmü ve kaza orucu uygulamasıyla ilgili sorular gündeme gelmeye başladı. Ramazan Bayramı'nın ilk günü, bir aylık oruç ibadetinin sona erdiği ve iftar ile bayramın başlangıcını simgelediği için önemli bir gün olarak kabul edilir. Ancak, tutulamayan oruçların bayramda kaza edilip edilemeyeceği, bayram günlerinde oruç tutmanın haram olup olmadığı merak konusu oldu.

Giriş Tarihi 10 Nisan 2024, 11:33 Güncelleme 10 Nisan 2024, 11:36
Diyanet’e göre bayramda oruç tutmak günah mı, mekruh mu? Bayramın 1.2.3. günü kaza orucu tutulur mu?

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte, Müslümanlar Ramazan Bayramı'na kavuştu. Bu kapsamda bayramda oruç tutmanın dini hükmü merak konusu oldu. Arefe gününde son oruçlarını tutan Müslümanlar, ardından Ramazan boyunca tutamadıkları oruçları kaza etmek için hazırlıklara başladılar. Ancak, bayramda kaza orucu tutmanın caiz olup olmadığı sorusu akılları kurcalıyor. Peki Ramazan Bayramı'nda oruç tutulur mu? Bayramın 1.2.3. günü kaza orucu tutulur mu? İşte konu hakkında merak edilenler...

DİYANET'E GÖRE BAYRAM GÜNLERİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan Bayramının birinci gününde ve Kurban Bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/125-126; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/375). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır.



Ramazan Bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir "genel iftar ziyafeti" hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona "fıtır bayramı (iftar bayramı)" denilmiştir.

Ramazan Bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah'ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği Kurban Bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah'ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 144 [1141]).

KAZA ORUCU NASIL TUTULMALI?

Tutulacak her kaza orucuna, "Üzerimde borç olan ilk orucun kazasına…" diye niyet edilmesi uygun olur. Kazaya kalan oruçların hesaplanması konusunda iki durum söz konusu olabilir:

a. Kişi mükellef olduğundan beri hiç oruç tutmamış olabilir. Bu durumda ergenlikten itibaren geçen her yıl itibarı ile bir kameri ay hesabı ile —ki, bu yirmi dokuz veya otuz gündür; ihtiyaten otuz gün tercih edilmesi uygundur— oruçlarını tutar.

b. Kişi mükellef olduktan sonra bazı oruçları kazaya bırakmış olabilir. Bu durumda mümkün mertebe tutulmayan oruçların sayısı hesaplanıp gününe gün kaza edilir.



Orucunu mazeretsiz olarak terk eden kimselerin kaza yanında tövbe ve istiğfar etmesi de gerekir.