Felaketlerden önce ortaya çıkmasıyla biliniyordu: Depremi haber verdi

Tayvan'ın yerel halkı arasında ''kıyamet balığı'' olarak bilinen balık türü şu sıralar sosyal medyanın gündeminde. Tayvan'da yaşanan şiddetli depremden saatler önce görülen bu balıkların felaketleri önceden haber verdiği düşünülüyor.

Giriş Tarihi 05 Nisan 2024, 12:30 Güncelleme 05 Nisan 2024, 13:00
Felaketlerden önce ortaya çıkmasıyla biliniyordu: Depremi haber verdi

İÇİNDEKİLER

Tayvan'da gerçekleşen son 7.4'lük deprem, bölge için son 25 yılın en büyük depremi olarak nitelendiriliyor. Bu bölgenin deprem kuşağında yer alması sonucunda sıklıkla yaşanan felaketlerden önce yerel halk tarafından "haberci" olarak nitelendirilen "kıyamet balığı", özellikle depremlerden önce kendini gösterdiği söyleniyor.

KIYAMET HABERCİSİ DEPREM ÖNCESİ GÖRÜLDÜ

Tavyan'ın yerel halkı, bir felaketin yaklaştığını önceden haber veren balık türünü "kıyamet balığı" olarak adlandırıyor. Tayvan'da yaşanan 7.4'lük depremden saatler önce de kendini gösterdiği söylenen bu balıklar, sosyal medyada da büyük ilgi gördü.

Çarşamba sabahı Tayvan'ın son 25 yılın en güçlü sarsıntısıyla karşılaşması, hem bölgede hem de dünya gündemine bomba gibi düştü. Depremin yanı sıra Tayvan'ın komşusu olan Filipinler'de bir kürek balığının yakalandığı fotoğraflar, sosyal medyada çok görüntülendi.

SİSMİK HAREKETLER HAREKETE GEÇİRİYOR

Kürek balıkları tipik olarak okyanus yüzeyinin yaklaşık 1 kilometre altında yaşıyorlar. Fakat Japonya'daki bir inanışa göre; sismik hareketlerin öncesinde bu balıklar sığ bölgelere doğru harekete geçiyorlar. Balıkların bu hareketi ise bir deprem habercisi olarak nitelendiriliyor.

DEPREMDEN 30 SAAT ÖNCE

Tayvan'da gerçekleşen depremin merkez üssünden yaklaşık 1448 kilometre güneyde yer alan Kalanggaman Adası, bu balığın depremden önce görülen yeri olarak belirtildi. Depremden yaklaşık otuz saat önce avlanan balıklar arasında bulunan bu balık, dikkatleri üzerinde topladı.

Balıkçı Brenjeng Caayon, "Her ne kadar batıl inanç gibi düşünülse de, bu balığın görülmesi bu kötü bir alamet. Çünkü aynı sabah Tayvan'ı sarstı. Daha önce inanmıyordum ama şimdi inanıyorum" cümlelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN